UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Pasek zębaty zamiast łańcucha?

Brasileiro
AM

Pasek zębaty zamiast łańcucha?

Post autor: Brasileiro »

Witam,
mój pierwszy post więc mam nadzieję, że wszystko będzie wg zasad.

Dla tych co nie widzieli w przywitalni - mieszkam w Rio de Janeiro w Brazylii i tu szukam DL650 (chyba, że trafi się fajny 1000 :lol: ).
Z tego co widziałem to część motocykli lata na pasku zębatym zamiast łańcucha. Moje poszukiwania informacji skończyły się na postach na zagranicznych forach, gdzie ogólnie tej opcji nie polecają.

Teraz pytanie do was - ktoś koło tego stał? Miał i jeździł?

Przykładowe linki:
https://rj.olx.com.br/rio-de-janeiro-e- ... 1364401664
https://rj.olx.com.br/rio-de-janeiro-e- ... 1351668864
https://rj.olx.com.br/norte-do-estado-d ... 1350864215

Z tego co widziałem to oprócz tego, że niby paski są bezobsługowe praktycznie (do czasu wymiany) to wszystko inne przemawiało na nie ->
1. wymiana = trzeba zdjąć wahacz
2. w terenie może być niewesoło, więc to głównie rozwiązanie asfaltowe (a tu drogi często są w takim stanie, że jednak to bardziej podpada pod jazdę terenową niż fajne asfalty).
3. koszt sporo wyższy niż łańcuch i zębatki (i ceny motocykli z taką opcją są wyższe, chociaż niektórzy sprzedający oferują również stary napęd, wymiana na własny koszt pewno).
4. pasek jest mocno naciągnięty przy takim napędzie i to z czasem może powodować problemy z łożyskiem wałka wyjściowego skrzyni biegów

Mniej więcej tyle się dowiedziałem.

Pytanie więc czy warto sobie tym zawracać głowę jeżeli motocykl jest zadbany i mieści się w budżecie? Czy jednak szukać samych standardowych opcji? Z góry dzięki za wyjaśnienia.

PL -> CN -> BR.

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Re: Pasek zębaty zamiast łańcucha?

Post autor: lukas76 »

Wymiana paska to koszt 4 razy wyższy niż łańcucha, pasek nie nadaje się na szutry i slabej jakości asfalty, mozna go szybko uszkodzić. Szukaj dalej

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Ciekawe zagadnienie. Od razu pomyślałem o H-D. I okazuje się (na podstawie otomoto, rok produkcji od 2020), że harleye z napędem pasowym nie występują w wersji szutrowej, a jedynym łańcuchowcem jest PanAmerica. Nie znam się, więc się wypowiem: wydaje mi się, że łańcuch jest w stanie obsłużyć większy skok wahacza, niż pas.

OT i reklama: ja też uważam, że smarowanie ręczne jest upierdliwe, kupię sobie olejarkę. Q-Man. Już postanowiłem. Właściwie to już prawie wykilkałem zamówienie :-)

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

Ja miałem Sportstera z paskiem i była to wyjątkowo bezobsługowa i niezawodna konstrukcja 8-) Tylko moja "przygoda" z HD nie trwała zbyt długo i nie mam doświadczeń z większymi przebiegami lub wymianą tego elementu...

Natomiast z tgo co wiem, to pasek stosuje się w motocyklach szosowych.

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Pamiętam jak kiedyś "Motocykl" dostał do testów H-D z paskiem.
Pierwszy urwał się po kilkunastu kilometrach, misiąc czekali na dostawę a drugi urwał się jeszcze szybciej. Taki niefart

Ja generalnie nie przepadam za paskiem tym bardziej, że jego wymiana jest wbrew pozorom droga bo niby powinno się wymienić koła pasowe przy wymianie paska. Ile w tym prawdy to nie wiem.
Natomiast tak jak koledy piszą, pasek nie nadaje się na szutry a o off już nie wspominając.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Brasileiro
AM

Czyli dobrze, że się dopytałem. Ja mam duże doświadczenie z rowerami i tam sprawa wygląda podobnie (rowery z paskiem vs rowery ze standardowym napędem). Łańcuch to jednak łańcuch... Niczego się nie boi ;) i tej wersji będę się trzymać, idziemy szukać dalej! Dzięki za informacje, wszystkiego dobrego w nadchodzącym 2025!

PL -> CN -> BR.

Awatar użytkownika
andrus75
A+B

Post autor: andrus75 »

Jeśli chodzi o rowery to tak podobnie i nie do końca. Może nie w teren ale do jazdy całorocznej po mieście pasek jest super. Śledzę temat i na tyle mnie temat zaciekawił że niedawno taki właśnie kupiłem na dojazdy do pracy przez cały rok. Jak będzie zobaczymy. Chociaż są piasty Rolhoff pod mtb i napęd też na pasek. Nie wspominając już i Alfine 11. Mi do jazdy po mieście wystarczy Nexus 8

Wysłane z mojego Pixel 7a przy użyciu Tapatalka

DL650 AK7

Brasileiro
AM

No tak, temat oczywiście sporo głębszy i poszedłem trochę na skróty bo są i tacy co objeżdżali świat rowerem na pasku i nic im nie było ale znając moje szczęście i drogi w Brazylii to by była pierwsza rzecz do robienia... Stąd pomysł, żebym trzymał się z daleka póki co ;) a Nexus/Alfine do miasta to super sprawa. Miałem Marina stalowego z Nexusem i śmigał jak zły.

PL -> CN -> BR.

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

Kiedyś oglądałem filmy pewnego Niemca, co podróżował po świecie na elektrycznym motocyklu. Jeździł po różnych egzotycznych krajach i nie zważał na asfalty czy szutry. Jeden raz w ciągu wszystkich kilkudziesięciu odcinków jakie obejrzałem, urwał mu się pasek. Wyciągnął z sakwy zapasowy, wymiana bardzo prosta i w miarę szybka, i poleciał dalej...

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne do Vstrom-a”