Pokradziezowy nowy motek ZIBIC - Voge DS900X 2025
Re: Pokradziezowy nowy motek ZIBIC - Voge DS900X 2025
Moja tajemnica tkwi w zakupie maszyny zarejestrowanej - testówki, z pzrebiegiem 3500 km gdzie 1200 km sam zrobiłem, wiec mogłem zmienic na indywidualna rejestrujać na siebie
W8 bo juz reszte Lordów pomiedzy 4 a 8 podebrali 
DL650A L8
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Dopóki rejestracja nie będzie moją własnością nie kupię imiennych
Słyszałem, że po Nowym Roku indywidualne blachy pójdą mocno do góry
To faktycznie świetny powód, żeby kupić sobie tablice za 500 zł zamiast za 40... Dlatego koniecznie wykup AC i w sumie ubezpieczenia polisy uwzględnij koszt tej imiennej tablicy
@ZIBIC a tak na poważnie, to nie widzisz niezręczności tej sprawy
- Ocena: 41.17647%
Pozdrawiam,
Jacek
@biblo nie przesadzaj. Te 400 zł różnicy to raptem równowartość może 3 zbiorników paliwa których kol. Zibic nie przepalił nie mając motka. A jeśli kogoś cieszą tablice to ma prawo sobie je sprawić Posiadanie motka to dla większości z nas kaprys i fanaberia więc cieszmy się tym dajmy się cieszyć pozostałym kolegom.
Komar2 > Simson S51 > _ > Honda NC700X > DL1000 L6
@beszcz Z jednej strony masz rację, ale przeczytaj jeszcze raz, co napisałem... i sprawdź koszt tablicy zwykłej vs indywidualnej oraz raz porównaj te kwoty - 500 do 40 - różnica to nie jest 400. A licząc inaczej, 500 to jest 12,5 razy więcej od 40... I zostawmy to już
Ja nie chcę wywołać forumowej awantury - skierowałem do @ZIBIC swoją opinię na ten temat, bo sam również dołożyłem się do zakupu tego _motocykla_ i dla mnie byłoby niezręcznością chwalić się, że część tej zebranej kasy poszła na takie fanaberie, zamiast od razu przy zakupie na polisę AC...
No ale to może ja jestem jakiś dziwny...
Ja nie chcę wywołać forumowej awantury - skierowałem do @ZIBIC swoją opinię na ten temat, bo sam również dołożyłem się do zakupu tego _motocykla_ i dla mnie byłoby niezręcznością chwalić się, że część tej zebranej kasy poszła na takie fanaberie, zamiast od razu przy zakupie na polisę AC...
No ale to może ja jestem jakiś dziwny...
Pozdrawiam,
Jacek
Nie. Ja tu nie widzę niezręczności. Pieniądze na blachę uzbierałem w skarbonce po 5zł - ponad 7kg czyli 5410zł, które wymieniłem w banku. Z tego będzie jeszcze spokojnie na AC. Kasa że zrzutki poszła w całości na motka tak jak pisałem wcześniej ( to prawie 1/3 ) . Tam się także dokładali koledzy i rodzina. Na resztę dobrałem kredyt. Ja nikomu nie wyliczam np. Ile wydaje w Grecji na żarło. Byłem tam 11 razy łącznie z Kretą i wiem, że są tam ważniejsze rzeczy niż jedzenie. Powód indywidualnych blach. A ile ja jeszcze pojeżdżę? zwłaszcza na nowym motka. Memento mori. Wg mnie czepiasz siębiblo pisze: ↑12 lis 2025, 20:25To faktycznie świetny powód, żeby kupić sobie tablice za 500 zł zamiast za 40... Dlatego koniecznie wykup AC i w sumie ubezpieczenia polisy uwzględnij koszt tej imiennej tablicybo jak sytuacja się powtórzy - odpukać - to będzie dodatkowa strata...
@ZIBIC a tak na poważnie, to nie widzisz niezręczności tej sprawyLudzie się zrzucili (bo zaoszczędziłeś na auto-casco), żeby Ci pomóc odkupić moto, które straciłeś w wyniku kradzieży, a Ty sobie fundujesz taki _luksusowy_ i całkowicie zbędny dodatek za 1/3 lub 1/4 ceny takiej polisy... Chłopie, zostaw już to i niech ten wątek utonie w czeluściach forum
![]()
- Ocena: 5.88235%
OK, nie dogadamy się... Nadajemy na innych falach
Tylko wykup w końcu to AC, żeby znowu nie było...
- Ocena: 11.76471%
Pozdrawiam,
Jacek
Z tym posiadaniem własności to trochę tak, a troche nie, jak masz mieszkanie i wspólnota sie uprze to cie z niego wyje...., masz ziemie ale jak pańswto sie uprze to cie z niej wywłaszczy. (niby jestes członkiem wspólnoty, niby jestes obywatelem)
DL650A L8
PWLord pisze: ↑13 lis 2025, 08:04Z tym posiadaniem własności to trochę tak, a troche nie, jak masz mieszkanie i wspólnota sie uprze to cie z niego wyje...., masz ziemie ale jak pańswto sie uprze to cie z niej wywłaszczy. (niby jestes członkiem wspólnoty, niby jestes obywatelem)Niby jest fajnie, ale wiecie co? ni chu..... nie jest fajnie. Są kraje gdzie nie ma tablic imiennych, tak to jest fanaberia tak jak nasze motocykle, ale jakośc trzeba spędzić to życie nie żałując że sie żyło, chociaż po tym, ostatecznym dniu to i tak ju dla nas nie ma żadnego znaczenia
![]()
@ZIBIC tak, kup to ubezpieczenie i śpij spokojnie.
DL650A L8
- moto_czort
- A1
To jeszcze ja...nie znam się ale się wypowiem. Gdyby nie fakt zrzutki na Moto Zibica to nikt nawet nie zwrócił uwagi na tablicę spersonalizowaną. Albo wręcz przeciwnie, byłoby uuuu, aaaaa, ale fajna ta tablica.
Jednak każdy z nas ma swoją hierarchię wartości. Nie zamierzam nikomu do portfela zaglądać ale chwalenie się tablicą i brakiem AC w tym konkretnym przypadku jest dla mnie po prostu niesmaczne.
Ale to Kolega będzie się z tym borykał a nie my. I jak dla mnie ta cała historia z zakupem Voge'a posiada drugie dno ale nie zamierzam go siegać... I tyle.
Niemniej jednak gratuluję zakupu bo to naprawdę fajny motek.
Jednak każdy z nas ma swoją hierarchię wartości. Nie zamierzam nikomu do portfela zaglądać ale chwalenie się tablicą i brakiem AC w tym konkretnym przypadku jest dla mnie po prostu niesmaczne.
Ale to Kolega będzie się z tym borykał a nie my. I jak dla mnie ta cała historia z zakupem Voge'a posiada drugie dno ale nie zamierzam go siegać... I tyle.
Niemniej jednak gratuluję zakupu bo to naprawdę fajny motek.
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Śmieszne ale nie prawdziwe do końca( chodzi o wywłaszczenie i wywalanie ze wspólnoty) a co do tablic to nie zmieniam zdania, przyklad mam w De jak to funkcjonuje i tak powinno być w pl jak tu, a że nie jest... no cóż wiele przepisów w PL przypomina republikę bananową, ale to nie znaczy żeby o tym nie mowic i nie probować tego zmieniać. A i absolutnie nie krytykuje nikogo kto chce sobie imienną tablice zrobić. Mnie się też podoba ale..... jw. PozdroLord pisze: ↑13 lis 2025, 08:04Z tym posiadaniem własności to trochę tak, a troche nie, jak masz mieszkanie i wspólnota sie uprze to cie z niego wyje...., masz ziemie ale jak pańswto sie uprze to cie z niej wywłaszczy. (niby jestes członkiem wspólnoty, niby jestes obywatelem)Niby jest fajnie, ale wiecie co? ni chu..... nie jest fajnie. Są kraje gdzie nie ma tablic imiennych, tak to jest fanaberia tak jak nasze motocykle, ale jakośc trzeba spędzić to życie nie żałując że sie żyło, chociaż po tym, ostatecznym dniu to i tak ju dla nas nie ma żadnego znaczenia
![]()
Oj tam - najwyżej będzie druga zrzutkamoto_czort pisze: ↑13 lis 2025, 11:33Jednak każdy z nas ma swoją hierarchię wartości. Nie zamierzam nikomu do portfela zaglądać ale chwalenie się tablicą i brakiem AC w tym konkretnym przypadku jest dla mnie po prostu niesmaczne.
Ale to Kolega będzie się z tym borykał a nie my
- Ocena: 17.64706%
Kymco Downtown 350i
- moto_czort
- A1
W której też nie wezmę udziałuprebenny pisze: ↑13 lis 2025, 13:53Oj tam - najwyżej będzie druga zrzutkamoto_czort pisze: ↑13 lis 2025, 11:33Jednak każdy z nas ma swoją hierarchię wartości. Nie zamierzam nikomu do portfela zaglądać ale chwalenie się tablicą i brakiem AC w tym konkretnym przypadku jest dla mnie po prostu niesmaczne.
Ale to Kolega będzie się z tym borykał a nie my
VOGE 900 DSX
... i proponuję zakończyć ten temat 
- Ocena: 23.52941%
Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure
Ride Through Life
Ride Through Life
Kwikne cos tu od siebie...Zibic napisal, ze ogarnia oferty i jest zdecydowany kupic AC, wiec mysle ze dokupi ubezpieczenie.
Co do indywidualnej tablicy, to jak dla mnie "wchodzi w pakiet". Jakby za zbiorke pojechal na wakacje, to bym sie zdziwil.
Chcial tablicy, to ma. Podobnie grzane manetki, czy kufry, itd...To wchodzi w kategorie celu darowizny, ktora nie byla ograniczona w zakresie rozporzadzania nia. To troche tak, jakby podarowac pewna kwote siostrzencowi ze slowami "a kup sobie jakas ciekawa ksiazke", majac na mysli dziela Platona, Marka Aureliusza lub chociazby Mickiewicza, a potem dziwic sie, ze wybral ilustrowany atlas anatomii czlowieka.
Co do indywidualnej tablicy, to jak dla mnie "wchodzi w pakiet". Jakby za zbiorke pojechal na wakacje, to bym sie zdziwil.
Chcial tablicy, to ma. Podobnie grzane manetki, czy kufry, itd...To wchodzi w kategorie celu darowizny, ktora nie byla ograniczona w zakresie rozporzadzania nia. To troche tak, jakby podarowac pewna kwote siostrzencowi ze slowami "a kup sobie jakas ciekawa ksiazke", majac na mysli dziela Platona, Marka Aureliusza lub chociazby Mickiewicza, a potem dziwic sie, ze wybral ilustrowany atlas anatomii czlowieka.
- Ocena: 17.64706%
DL650XAL7
Tak trochę zmieniając temat, może się mylę ale nie da się dokupić AC tak sobie do istniejącej polisy OC, trzeba by zawrzeć zupełnie nową polisę OC + AC, ktoś mnie poprawi?
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
Na pewno polisę można aneksować (ja tak dopisałem syna do samochodu, żeby zaczął zbierać lata bezszkodowe, bo samo OC dla młodego to ponad 4k zł). A skoro można aneksować, to raczej można wszystko, być może poszczególne TU mogą nie chcieć i mieć ceny zaporowe na takie manewry. W razie czego mam kogo zapytać. I na pewno w pakiecie jest taniej, miałem taki przypadek, że polisa na samochód z OC+AC kosztowała tyle samo, co samochód OC+AC + ubezp. mieszkania od kataklizmów (pożar/powódź/trzęsienie ziemi itp.).
Ostatnio coraz częściej myślę o ubezp. mieszkania od pożaru, 30 lat nie było zagrożenia, ale w ostatnim roku już hulajnogę gasili na moim osiedlu.
Ostatnio coraz częściej myślę o ubezp. mieszkania od pożaru, 30 lat nie było zagrożenia, ale w ostatnim roku już hulajnogę gasili na moim osiedlu.
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
Z aneksowaniem lub dodawaniem opcji do polisy ubezpieczeniowej bywa różnie... Ćwiczyłem to w przypadku rozszerzania w górę Assistance w Compensie i PZU. W tej pierwszej jest to bardzo proste, ale zawsze dopłaca się początkową kwotę/różnicę wyższego wariantu - nawet jeśli zostało np. kilka miesięcy trzeba dopłacić stawkę za cały rok. W PZU jest gorzej, bo zarówno jest przy tym więcej formalności, to dodatkowo płaci się więcej, niż kosztowałby taki wyższy wariant w momencie zawierania "bazowej" polisy... Trochę mnie to wkurzyło i chciałem dokupić lepszy Assistance w innej firmie, ale okazało się to albo jeszcze droższe, albo na gorszych warunkach, do tego w firmach do których jakoś nie mam zaufania... I musiałem połknąć tę żabę i dopłacić górką ze 3-4 stówy PZU
Zawsze jest tak, że najlepsza oferta na całość (OC/AC/NNW/Assistance) jest dostępna przy zawieraniu nowej polisy. I z moich doświadczeń wynika, że zawsze u dilera w momencie zakupu nowego pojazdu można dostać najlepszą ofertę, i co więcej czasem ona obowiązuje przez kilka kolejnych lat... I przy takich dilerskich pakietach bardzo często nie biorą pod uwagę wcześniejszej historii ubezpieczeniowej delikwenta, tego czy ubezpieczał wcześniej AC i czy ma z tego tytułu jakieś zniżki... Stawki dilerskie są z reguły najniższe, a dodatkowo takie dedykowane oferty potrafią zawierać dodatkowe opcje, standardowo niedostępne - tak miałem kiedyś w Allianz przy Harleyu i w Compensie przy Tigerze. Niektórzy dilerzy oferują też specjalne warianty "motocyklowe", niedostępne w oddziałach i u agentów TU.
Wspomniane ubezpieczenie domu czasem się przydaje po wygaśnięciu oferty dilerskiej i zakupie polisy w oddziale/u agenta. Ja z kolei kiedyś dopisałem córkę do ubezpieczenia domu (za ~100 zł), dzięki czemu miała dodatkową zniżkę na swoje OC - a auto "współdzieli" z żoną
bo zwyżki dla młodych kierowców są horrendalne
Ale w takim wypadku warto mieć opcję typu "ochrona zniżek" 
Zawsze jest tak, że najlepsza oferta na całość (OC/AC/NNW/Assistance) jest dostępna przy zawieraniu nowej polisy. I z moich doświadczeń wynika, że zawsze u dilera w momencie zakupu nowego pojazdu można dostać najlepszą ofertę, i co więcej czasem ona obowiązuje przez kilka kolejnych lat... I przy takich dilerskich pakietach bardzo często nie biorą pod uwagę wcześniejszej historii ubezpieczeniowej delikwenta, tego czy ubezpieczał wcześniej AC i czy ma z tego tytułu jakieś zniżki... Stawki dilerskie są z reguły najniższe, a dodatkowo takie dedykowane oferty potrafią zawierać dodatkowe opcje, standardowo niedostępne - tak miałem kiedyś w Allianz przy Harleyu i w Compensie przy Tigerze. Niektórzy dilerzy oferują też specjalne warianty "motocyklowe", niedostępne w oddziałach i u agentów TU.
Wspomniane ubezpieczenie domu czasem się przydaje po wygaśnięciu oferty dilerskiej i zakupie polisy w oddziale/u agenta. Ja z kolei kiedyś dopisałem córkę do ubezpieczenia domu (za ~100 zł), dzięki czemu miała dodatkową zniżkę na swoje OC - a auto "współdzieli" z żoną
Pozdrawiam,
Jacek
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt: