UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Wskazania prędkościomierza

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Wskazania prędkościomierza

Post autor: Antyks »

Miałem świadomość że prędkościomierz w V-stromach odrobinę zawyża wskazania - wszystkie tak mają.
Ale jadąc w piątek w-g nawigacji zauważyłem że to nie są drobiazgi..
Przy 140 km/h na liczniku - nawigacja pokazywała ok. 125 km/h. Pomyślałem że szmata kłamie by mnie wkurzyć.
Więc dzisiaj zabrałem ją do mondka - i przy 120 w mondku wskazuje 116, 140 - wskazuje 135, przy 200 - 193. I to są różnice dopuszczalne ? Zerknijcie lewym okiem co Wasze nawigacje Wam plotą.
Dodam że założone nówki oponki Michelin Pilot Road 4 Trail. Z napędem nic nie było kombinowane.
W każdym razie nerw mnie lekko dopadł - bo przy takich różnicach to i prędkość maksymalna jakaś taka śmieszna się wydaje, i prędkość przelotowa wygodna dla pasażera też jaka taka mniejsza...
Ciekawe co tam wasze cuda pokazują:)

Awatar użytkownika
Seba
A

Re: Wskazania prędkościomierza

Post autor: Seba »

Rozbieżności pomiędzy Tom Tom ,a licznikiem są dość spore, do tej pory bardziej dawałem wiarę nawigacji, jadąc jak licznik motka to staję się zawalidrogą, jadąc tempem nawigacji jeszcze żaden fotoradar mnie nie strzelił. Demonem prędkości to 650 nie jest, ale po co takie rozbieżności.

Awatar użytkownika
kalinago
A2

Post autor: kalinago »

W moim TT przy prędkościach powyżej 100 moto zaniża wskazania o ok 10 % (DL 650 K7)
Przy 140 rzeczywiście daje to ok. 125 km prędkości rzeczywistej.
Jak jadę gdzieś w trasie i jest możliwość szybszej jazdy to, żeby nie przekroczyć dopuszczalnej, posługuję się TT.

U niektórych drajwerów taka rozbieżność może powodować protesty plecaczka, który przy 140 szturcha "zwolnij" a ty mówisz nie patrz na to - jest ledwie 125.
A ona: "nie próbuj ze mnie robić idiotki". I się zacznie. :D

Awatar użytkownika
malybidon
A1

Post autor: malybidon »

U mnie TomTom pokazuje przy 140 na liczniku 130 na GPS. Opony jeszcze fabryczne. Przy 109 na liczniku jest równe 100 na GPS.

Jawa 350 => V-Strom 650XT AL5

Awatar użytkownika
Arturm
A2

Post autor: Arturm »

Ostatnio porównałem prędkość podawaną przez prędkościomierz v-Strom 650 L2, fabryczne opony, a nawigacją w telef. Przy 100 km/h według V-Stroma, na navi 94-93 km/h.

Romet Ogar205>Simson SR50,
pożyczane WSK125,Jawa350,Honda SLR650..:]
V-Strom 650 AL2 -->>> V-Strom 1050XT

Awatar użytkownika
QraC
A+B+C
Kontakt:

Post autor: QraC »

Dyrektywa UE 77/433/EWG - zabrania między innymi tego, żeby licznik wskazywał prędkość niższą niż rzeczywista.

Dopuszczalne odchylenie dotyczy tylko zawyżenia prędkości. Żaden licznik nie będzie przekłamywał w drugą stronę.
Zgodnie z powyższą dyrektywą dopuszczalny błąd pomiaru wynosi 10 proc. plus 4 km/h. Czyli przy rzeczywistej prędkości 140 km/h na liczniku możemy zobaczyć nawet 158 km/h.

Same plusy ze stosowania tej dyrektywy - mniejsze spalania przy wyższych prędkościach licznikowych, wrażenie szybszego zbierania się moto/auta, tolerancja na fotoradary.

Dlatego pod tym względem GPS są o wiele bardziej dokładne. Przyjmując @Antyks że jechałeś te 125 km/h + 10% + 4 kmh to prędkościomierz może pokazywać 141,5 km/h i wszystko jest zgodne z normami.

Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure

Ride Through Life

Awatar użytkownika
dawidek
A2
Kontakt:

Post autor: dawidek »

Hehe, myślałem, że tylko ja mam -10% ;)

Adi
A2

Post autor: Adi »

QraC pisze:Dyrektywa UE 77/433/EWG - zabrania między innymi tego, żeby licznik wskazywał prędkość niższą niż rzeczywista.

Dopuszczalne odchylenie dotyczy tylko zawyżenia prędkości. Żaden licznik nie będzie przekłamywał w drugą stronę.
Zgodnie z powyższą dyrektywą dopuszczalny błąd pomiaru wynosi 10 proc. plus 4 km/h. Czyli przy rzeczywistej prędkości 140 km/h na liczniku możemy zobaczyć nawet 158 km/h.
Dokladnie tak jak napisał QraC, prędkościomierze są urządzeniami "wskazującymi" dlatego mogą być nie dokładne i zawyżać w górę. W porównaniu do Tachografow które są montowane w poj. pow. 3.5T to są urządzenia "pomiarowe" i one podają dokładna prędkość, są homologowane i na ich podstawie może być wystawiony mandat.
Sam osobiście zwróciłem na to uwagę jadąc ciężarówką, nawigacja i tacho pokazywało mi tą samą prędkość, czasami pojawaiła się rozbieżność +/- 1km/h

Czarny Dl 650 urodzony w 2004

Awatar użytkownika
Luchow
A+B

Post autor: Luchow »

U mnie przekłamania (GPS w telefonie) może ciut mniejsze niż u Antyksa, ale poziom podobny:
90 km/h = rzeczywiste 83 km/h
110 km/h = 101 km/h
140 km/h = 129 km/h
175 km/h = bodajże coś koło 158 km/h
I też odniosłem wrażenie, że osiągnięcie faktycznych 185 km/h wymagałoby chyba zdjęcia szyby i oparcia kasku o bak, bo rozpędzanie przy tych licznikowych 175 było już takie jakbym się mocno zbliżał do granicy :)

Dla odmiany w moim samochodzie błąd na letnich oponach nigdy nie przekracza 4 km/h (w okolicach 70 km/h), a od ok 150 do 215 mieści się w 1 km/h. Na zimówkach o nominalnie ciut mniejszej średnicy bywa tak 1-2 km/h więcej różnicy.

Marcin
DL 650 AL2 Metallic Fox Orange - Chudy Rudy Obecnie zdemotoryzowany

Awatar użytkownika
novy
A+B

Post autor: novy »

Każdy licznik zawyża. U mnie w seacie po wymianie skrzyni biegów od skody licznik pokazuje dokładnie tyle ile GPS. Na początku miałem dziwne wrażenie że jakoś tak wolno jeżdżę i samochód słabo się zbiera :D

DL650 K5 Blue

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

W samochodzie liczniki na ogoł zawyżają ok 4-6 km/h. Z oponami o niższym profilu zaniża mi o 8 km/h (mniejsza średnica koła - ma prawo :P ).

Natomiast jak tu przy 175 jest ponad 15 km/h mniej no to moim zdaniem to ostra przeginka.

null

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

@prebenny- nie możliwe jest aby licznik zawyżał o konkretną wartość. Te zawyżenie będzie zawsze procentowe. Czyli jeżeli będzie zawyżał np o 10% to:
- przy rzeczywistej prędkości 100km/h będzie pokazywał 110km/h
- przy rzeczywistej prędkości 50km/h będzie pokazywał 55km/h ;)

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Leszek87
A1

Post autor: Leszek87 »

Odgrzebuję stary temat, ale zastanawiający. Mianowicie czy ktoś jakoś się uporał z tymi przekłamaniami czy tak jeździcie ? Bo jadąc z kimś w grupie okaże się, że innym pokazuje 300km przejechanych, a u mnie np. 313km :shock:

Romet Kadet > Yamaha Virago 750 > Suzuki V Strom DL 650 (K5)

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Ja dziś w końcu zamontowałem telefon na kierę i zaobserwowałem gps 100 - licznik 108. Innych par nie zapamiętałem, ale tak ~8% liniowo wychodziło czy to w okolicach 60 kmh, czy 100. A, może podam model: DL650XT 2020, nówka jeszcze na dotarciu. Cheers!

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
Luchow
A+B

Jak chodzi o wskazania samego prędkościomierza, to możesz spróbować zastosować coś takiego jak SpeedoHealer - urządzenie wpinane między czujnik obrotów na wałku zdawczym skrzyni a zegary, gdzie możesz ustawiać stosunek ilości impulsów wysyłanych do otrzymanych i w ten sposób skorygować wyświetlaną prędkość.

Tylko że to nie poprawi Ci wskazania przebiegu - sygnał do licznika kilometrów jest brany z przedniego czujnika ABS. Tutaj rozwiązaniem byłoby wykonanie sobie nowych tarczek ABS (koniecznie na oba koła!), o zmienionej ilości otworów. U siebie zmierzyłem błąd licznika kilometrów względem drogomierza GPS na poziomie +3,25%. Na razie doszedłem do wniosku, że nie chce mi się z tym bawić. Może kiedyś...

Marcin

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Z tym koniecznie bym ostro polemizował ( jak sądzę @Pyxis również )
Obaj mamy inną ilość otworów na wieńcu z tyłu przy zachowanym ori przodzie.
Efekt jest pozytywny, błędów brak a ABS działa sensowniej na tylnej osi, a niezmiennie na przedniej.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

@Struna pytanie czy w nowym DLu gdzie jest kontrola trakcji komp nie będzie wariował. Dla ABSu jest powiedzmy pewna dopuszczalna różnica w prędkości kół zanim złapie błąd o tyle przy kontroli trakcji może to już mieć spore znaczenie.

null

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

To ten sam układ przecież...

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
Luchow
A+B

Wiesz @Struna, Pyxis to ma dodatkowo zmieniony rozmiar przedniego koła i raczej wie co robi. Twój, mój i jego V-Strom mają jeszcze układ z epoki ABS-u łupanego, którego precyzja i finezja działania są jak z ciągnika rolniczego, i całkiem możliwe, że w nim różnica 3% w prędkości obu kół nie gra żadnej roli. Ale niektórzy z kolegów wyżej mają modele 2020, z nowym ABS-em - i tam już bym tego taki pewny nie był.
Na pewno bardziej poprawnie będzie zmienić tarczki na obu kołach, a ja byłbym dalece ostrożny sugerując komuś zmianę, która może źle wpłynąć na działanie takiego - krytycznego z punktu widzenia bezpieczeństwa - systemu.

Marcin

Leszek87
A1

Post autor: Leszek87 »

Dzięki, wyjaśnione. Myślałem, że coś popsute, bo nigdy aż takiej rozbieżności nie zauważyłem w samochodach czy poprzednim motocyklu.
Jednak w dalszym ciągu zaskakujące, że nawet w waszych sprzętach z 2020 też takie przekłamanie :)
Jakoś trza do tego przywyknąć

Romet Kadet > Yamaha Virago 750 > Suzuki V Strom DL 650 (K5)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”