UWAGA UWAGA UWAGA

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Tani klucz dynamometryczny Unitec AZ-200.

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
Remol71
A+B

Tani klucz dynamometryczny Unitec AZ-200.

Post autor: Remol71 »

Skopiowałem mój tekst, który popełniłem kiedyś na Forum Dragstara. Może się komuś przyda.

Było już o śrubach, było o momentach, było o wyczuciu w łokciu i o klejach do gwintów. Teraz będzie o kluczu dynamometrycznym, o tanim kluczu zakupionym na znanym aukcyjnym portalu.

Trochę o kluczach dynamometrycznych. Jak wiadomo lub nie wiadomo najtańsze klucze dynamometryczne to metalowe pręty ze skalą. Działają wychyłowo i kosztują < 30pln. Następna grupa to już "prawdziwe" klucze dynamometryczne w cenie ok 100pln. Mają pokrętło na rękojeści, zazwyczaj bardzo szeroki zakres i najczęściej, dla zwabienia klienta są "niemieckie". Ludzie piszą, że to szajs totalny i się nie nadaje. Następna grupa to klucze półprofesjonalne. Są podobno lepsze od "niemieckich". Cechą charakterystyczną tych kluczy jest to, że nie nadają się do warsztatu, a dla niedzielnego dłubacza amatora są zbyt drogie, bo kosztują ok. 300-600pln. Kolejna grupa to sprzęt profi. Wiadomo, to przynosi chleb, kosztuje, ma działać, być serwisowalne itd.

Jako, że lubię rozebrać pół samochodu lub cały motocykl, a potem złożyć, nabyłem kiedyś klucz dynamometryczny klasy wywołującej politowanie osób rzekomo rozeznanych w temacie. Używany jest przez ponad 2 lata, kosztował nie pamiętam ile ale obecnie kosztuje < 100pln. Jest to Unitec AZ-200, oczywiście "germany sdjełano". Zakres 10-210Nm, czyli absurdalnie dużo, wręcz nierozsądnie. Przebieg klucza i zastosowanie amatorskie. Składanie motocykli, świece zapłonowe, koła, nakrętki półosi, naciąg łożysk, montaż zawieszenia Nubiry, korby w rowerze i takie tam podobne akcje.

Oczywiście używając tego klucza miałem pełną świadomość, że się sam oszukuję ale liczyłem na to, że przynajmniej śruby będą jednakowo dociągnięte, a to też już coś jest. Trafiła mi się okazja sprawdzenia tego klucza dynamometrycznego na wzorcowanym przyrządzie do wyznaczania charakterystyk kluczy dynamometrycznych. Zabrałem się do roboty. Teraz sedno sprawy. Pomiary wykonałem 2x.

Oto wyniki:

Nastaw pomiar 1 pomiar2

10 13.35 13.85
20 23.24 22.38
30 34.15 33.06
40 42.65 42.86
50 49.77 52.45
60 60.60 59.51
70 70.13 69.10
80 79.96 79.52
90 89.93 89.31
100 101.02 99.26
110 109.58 109.52
120 123.56 118.79
130 130.71 130.38
140 142.68 137.00
150 152.85 149.77

Pomiar kończy się na 150 Nm, bo taki jest zakres przyrządu. Czy warto kupić taki klucz ? To zostawiam każdemu do własnej oceny. Przed pomiarem sądziłem, że jak się zmieści w 20% to będę zadowolony. W czasie pomiarów opadła mi szczęka. Dodam jeszcze kilka uwag. Odchyłki w góre w zakresie do 40 Nm wynikają z bezwładności klucza i ręki, mechanizm klikał w odpowiednim momencie ale jego masa powoduje, że mimowolnie jeszcze się dociąga troszeczkę z rozpędu.

Ale się rozpisałem :)

P.S.
Minęło kilka lat. Klucz ciągle działa, a pojazdy są w ciągłej eksploatacji :) W międzyczasie dokupiłem klucz 5-25 Nm i też go sprawdziłem na stanowisku do wzorcowania. Też działa prawidłowo.

Tags:

Awatar użytkownika
Mati!
A

Re: Tani klucz dynamometryczny Unitec AZ-200.

Post autor: Mati! »

Co to za klucz ten o zakresie 5- 25? Jak przy nim wygladaja odchyly ?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

DL650K7 -> Hayabusa K6 ->DL650AM2

hmarek
A1

Post autor: hmarek »

Mati! pisze:Co to za klucz ten o zakresie 5- 25? Jak przy nim wygladaja odchyly ?

przyłączam się do pytania

2020: YAMAHA T700
2016: SUPER TENERE XT1200ZE
2013-2016: DL 650A L0
1994-1999: SHADOW 750, VULCAN 750, SHADOW 700

Raptor
A

Post autor: Raptor »

... Przed pomiarem sądziłem, że jak się zmieści w 20% to będę zadowolony. W czasie pomiarów opadła mi szczęka.
Tylko czy inny AZ200 będzie podobnie dobry, czy Tobie trafił się idealny?
...Dodam jeszcze kilka uwag. Odchyłki w góre w zakresie do 40 Nm wynikają z bezwładności klucza i ręki, mechanizm klikał w odpowiednim momencie ale jego masa powoduje, że mimowolnie jeszcze się dociąga troszeczkę z rozpędu.
Chyba 4Nm?

DL650 AK8

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Post autor: Pyxis »

Chodzi o zakres nastawionego momentu na jakim dokonywano pomiaru, a nie wartosci odchylki.

( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
Bialy dziobaty DL 650 AL2

Raptor
A

Post autor: Raptor »

Aaa, taka konstrukcja... to udało mu się mnie zmylic bo na 123,5Nm też mu poleciało , jak i na 142,7 i 152,8 , a to jest grubo powyżej zakresu do 40Nm, ale w odchyłce do 4Nm 8-)

DL650 AK8

Remol71
A+B

Post autor: Remol71 »

Mati! pisze:Co to za klucz ten o zakresie 5- 25? Jak przy nim wygladaja odchyly ?
Corona C8215. Na stanowisku do wzorcowania zachowywał się przyzwoicie, więc odchyłek nie notowałem. Klucz miał fabrycznie dołączoną kartę z pomiarami.

Awatar użytkownika
polokokt
A

Post autor: polokokt »

A może komuś się przydadzą moje spostrzeżenia.

Po długim namyśle między Honitonem 20-200Nm a Coroną 28-210Nm zdecydowałem się jednak na tańszą Coronę o symbolu C8210 (Honiton był 2x droższy, 140PLN vs 290 PLN).

Skręciłem cały przód już tym kluczem i spostrzeżenia są takie.
Po pierwsze jest za duży i nie podchodzi do małych śrubek trzymających lagi Tutaj konieczne będzie zakupienie tego mniejszego o którym Remol71 wspominał.

Sama podziałka dla mnie jest trochę w tej Coronie bez sensu (albo ja coś nie ogarniam do końca). Bo główna podziałka jest w stylu: start od 28Nm, potem na przykład 44, 56, 73, 88.... i tak do 210 Nm. I do tego podziałka na obrotowej rączce po jej obwodzie ma skalę dwa razy od 0 do12 (czyli 0,1,2..12, 0, 1....12), czyli tak jakby 24 pozycje na całym obwodzie obrotowej rączki. I przez tą podwójną podziałkę nie bardzo kumam jak to niby trzeba co do 1Nm ustawić.
Pomijając ta kwestię skali, gdzie na razie może nie osiągnałem dokładności 1Nm, sam klucz działa całkiem przyjemnie i do takiego garażowego dłubania chyba jest wystarczający. Producent w załączomnym certyfikacie pomiarów dopuszcza odchyłki +/-4% od ustawionej wartości, ale kilka przedstawionych pomiarów z fabryki pokazuje że odchyłka jest sporo mniejsza.

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Post autor: Iżu »

Pozwolę sobie na taką drobną dygresję, nie wszyscy wiedzą ale bardzo ważne jest przy kluczach dynamometrycznych tego typu (z elementem sprężynującym), by po dokręcaniu śrub odpuścić go do pozycji spoczynku, dzięki temu długo zachowa nominalnie skalibrowane nastawy.
Kolega kupił sobie dosyć drogi klucz za około 400 zł. jednak po pracy zostawiał go w pozycji naciągniętej, co po kilkunastu miesiącach spowodowało iz dosyć szybko się rozkalibrował.

Pozdrówko 8-)

Iżu

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Post autor: Antyks »

Iżu pisze:Pozwolę sobie na taką drobną dygresję, nie wszyscy wiedzą ale bardzo ważne jest przy kluczach dynamometrycznych tego typu (z elementem sprężynującym), by po dokręcaniu śrub odpuścić go do pozycji spoczynku, dzięki temu długo zachowa nominalnie skalibrowane nastawy.
Kolega kupił sobie dosyć drogi klucz za około 400 zł. jednak po pracy zostawiał go w pozycji naciągniętej, co po kilkunastu miesiącach spowodowało iz dosyć szybko się rozkalibrował.

Pozdrówko 8-)
A wiesz że nie miałem o tym pojęcia? Instrukcja obsługi klucza o tym mówi czy trzeba się domyślać?

Awatar użytkownika
polokokt
A

Post autor: polokokt »

W mojej Coronie jest w instrukcji taka informacja aby nie był zostawiany"naciagniety" i zeby nie przekrecac go poza skale ani w górę ani w dół.

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Antyks pisze: Instrukcja obsługi klucza o tym mówi czy trzeba się domyślać?
mówi

Podobnie jest np. z podnośnikami hydraulicznymi, nie powinno ich się zostawiać z odkręconym zaworkiem spustowym.
Po opuszczeniu powinno się "zamknąć" zaworek.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
Pepo
A

Post autor: Pepo »

Klucz dynamometryczny oparty na sprężynie zawsze po użyciu trzeba "odkręcić" do minimalnej wartości.
Nie chcę Was zanudzać zjawiskami fizycznymi jakie zachodzą w elementach sprężystych pod wpływem obciążenia i czasu.
Klucz dynamometryczny to bardzo ważne narzędzie pomiarowe odpowiadające za prawidłowe wg. konstruktora wytworzenie pasowania elementów.
W Polsce niestety jest często pomijany.
Walczę z tym od lat szkoląc mechaników. Zajmuję się narzędziami i pomiarami od 20 lat.
Dobre i dokładne są drogie... tanie niestety są kiepskie i mimo metryczki nie spełniają kryteriów (często mają +- 10% a zdarzają się i 20% przy zakupie).
Jeśli mamy możliwość to lepiej pożyczyć markowy ( i sprawdzany okresowo !!!) a nie kupować tandety.
Ważne też aby wiedzieć jak używać... to nie takie oczywiste... Jak nastawiać.... Trzymamy zawsze za rękojeść w miejscu zaznaczonym prążkiem.
Bardzo ważne aby do "strzelenia" klucza było chociaż więcej niż 15 stopni dokręcania w mierze kątowej.
"strzelamy " tylko raz .... kolejne dodają co najmniej 10% momentu dokręcenia na elemencie.
Jeśli klucz "strzela" od razu i nie dociąga przed nic to oznacza że dane połączenie jest już przeciągnięte.

Kawasaki KLV1000. Po to właśnie moto. 8-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”