UWAGA UWAGA UWAGA

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Żarówki

Czyli o wszystkim co związane jest z elektryką
Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

Re: RE: Re: Żarówki

Post autor: SimOn! »

Matt pisze:
Pyxis pisze:Raczej nie ma tutaj roznicowania. Przynajmniej nigdy sie z tym nie spotkalem.
Jak znam zycie to te "motocyklowe" beda z 25-30% drozsze. ;-)
Ta... jak wszystko co ma dopisek "motocyklowe" No dobra, to chyba skusze sie na te Philipsy, skoro ludzie zadowoleni ;) Byle by nie świeciły 'słabiej', miały białe światło i wytrzymały trochę ;)
Poszukaj ich w komplecie, to znaczy dwie żarówki H4 i dwie żaróweczki do świateł postojowych będą lepiej wyglądały bo to postojówki są też dużo bielsze niż normalne.
Jak pisałem Ci wcześniej. Moim zdaniem są spoko. Zresztą mam je już drugim motocyklu i świecą naprawdę na biało i długo wytrzymują. Ewentualnie może ci się nie spodobać to, że jak patrzysz na klosze reflektorów z przodu to w odbłyśnikach widać jakby niebieską poświatę czy coś w tym stylu. Poszukaj wątku o naprawie nie działających świateł i tam będziesz miał zdjęcie (co prawda w dzień) moich reflektorów to zobaczysz o co mi chodzi z tą poświatą.

Zdrówko シモン :mrgreen:
Mniejszość Pomarańczowo Japońska ;)

Tags:

kaniosz
A1

Re: Żarówki

Post autor: kaniosz »

mam pytanie, czy tylko u mnie tak jest, czy to kwestia żarówek lub lampy bo już zgłupiałem. Ostatnio jadąc w nocy włączyłem światła drogowe i było 100 razy gorzej niż na światłach mijania. Światła drogowe świeciły w niebo a strumień był jakby rozproszony. Jest to kwestia źle ustawionego reflektora czy może żarówki czy ten typ tak ma?

Jakub DL 650 AK11

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Post autor: Pyxis »

Ja mialem swiatla za wysoko i taki efekt byl. Nie zmienia to faktu, ze nawet jak ustawisz dobrze, to na drogowych bezposrednio przed motocyklem jest taka ciemna dziura.

( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
Bialy dziobaty DL 650 AL2

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Jak masz dwie żarówki, to można dać jedną nieco niżej, drugą trochę wyżej i to jakoś pogodzić.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Post autor: Pyxis »

Mam dodatkowe LEDy i wypelniaja te dziure swiatlem. :-)

( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
Bialy dziobaty DL 650 AL2

Awatar użytkownika
Dziadek3H3M
A+B+C

Post autor: Dziadek3H3M »

Kaniosz - Ja mam ustawione światła tak jak pisze Struna, lewa świeci sporo niżej od prawej. Trzeba trochę cierpliwości i najlepiej pustego placyku lub odcinka drogi, ustawiaj pod obciążeniem. Efekt jest zadawalający. Ledy jak u Pyxisa to też bardzo dobry pomysł, bo to znacznie poprawia widoczność moto w dzień. Jest też minus, z punktu widzenia kodeksu drogowego dodatkowe światła powinny mieć homologację jako przeciwmgłowe i być używane w czasie ograniczonej widoczności.

LWG

DL 650 XT AL5, CRF 1100 ATAS

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Chyba że jako DRL z odpowiednią homologacją, wtedy można naparzać non-stop.

kaniosz
A1

Post autor: kaniosz »

No to teraz pytanie co do ustawienia niesymetrycznego żarówek. Czy na światłach mijania nie jest to problemem?
Struna, czy możesz polecić jakieś światła DRL które będą ładnie świeciły w nocy?

Jakub DL 650 AK11

Graffy
A2

Post autor: Graffy »

Struna pisze:Chyba że jako DRL z odpowiednią homologacją, wtedy można naparzać non-stop.
@Struna jesteś pewien? Nie wiem jak w moto ale w aucie DRL nie mogą się świecić jednocześnie z "krótkimi".

DL650 AK7

Awatar użytkownika
Dziadek3H3M
A+B+C

Post autor: Dziadek3H3M »

kaniosz pisze:No to teraz pytanie co do ustawienia niesymetrycznego żarówek. Czy na światłach mijania nie jest to problemem?
Ja nie widzę problemu, jeśli poświęcisz trochę czasu na eksperymentowanie z ustawieniami reflektorów to będzie dobrze. Tu widzę zaletę starszego modelu bo ma dwa reflektory które można różnie ustawić. Pamiętaj jednak żeby nie oślepiać innych!

LWG

DL 650 XT AL5, CRF 1100 ATAS

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

kaniosz pisze:No to teraz pytanie co do ustawienia niesymetrycznego żarówek. Czy na światłach mijania nie jest to problemem?
Weź pod uwagę, że zmiana o milimetr na lustrze to już spora zmiana na odległości, a nie chodzi o to żeby ustawić lampy w pionowego zeza rozbieżnego :)

Prawą nieco wyżej ( ta i tak idzie w znaki i pobocze ), lewą nieco niżej - trzeba eksperymentować, bo takiej gotowej recepty typu 10 obrotów od zera itp, to raczej nie ma.

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

Wybieram się kupić żarówkę na zapas, jedną z tych. Skłaniam się do tej najtańszej Vision Moto. Jest sens dopłacić do którejś z 3 pozostałych ?
https://www.philips.pl/c-m-au/lampy-mot ... halogenowe
żarówy.jpg
żarówy.jpg (71.32 KiB) Przejrzano 153 razy

Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

Old Donkey pisze:Wybieram się kupić żarówkę na zapas, jedną z tych. Skłaniam się do tej najtańszej Vision Moto. Jest sens dopłacić do którejś z 3 pozostałych ?
https://www.philips.pl/c-m-au/lampy-mot ... halogenowe
żarówy.jpg
Ja np od 25tys mam założone Philips White Vision, zwykłe jak do samochodu, jestem zadowolony.
Nie wiem czy jest sens dopłacać do dedykowanych motocyklowych. Widzialem na stronie OSRAM ze te "+ ileś tam" maja nawet o połowę krótszą żywotność niż standardowe.
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

też patrzę na żywotność, tak jak piszesz ta najzwyklejsza żarówa ma najdłuższą deklarowaną żywotność do 550 godzin

ale tak się zastanawiam czy np. ta do miasta city faktycznie zwiększy moje bezpieczeństwo ?

Zadaniem żarówek Philips CityVision Moto jest zapewnienie dodatkowego bezpieczeństwa kierowcy na obszarach miejskich. Przyciągający uwagę pomarańczowy efekt w reflektorze oraz zwiększona o 40% moc strumienia świetlnego podnosi bezpieczeństwo jazdy w ruchu miejskim, co w dużym stopniu przekłada się na mniejszą wypadkowość.

co do cen to w moim sklepie są po tyle >
ceny.jpg
ceny.jpg (90.96 KiB) Przejrzano 144 razy

Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

Old Donkey pisze:też patrzę na żywotność, tak jak piszesz ta najzwyklejsza żarówa ma najdłuższą deklarowaną żywotność do 550 godzin

ale tak się zastanawiam czy np. ta do miasta city faktycznie zwiększy moje bezpieczeństwo ?

Zadaniem żarówek Philips CityVision Moto jest zapewnienie dodatkowego bezpieczeństwa kierowcy na obszarach miejskich. Przyciągający uwagę pomarańczowy efekt w reflektorze oraz zwiększona o 40% moc strumienia świetlnego podnosi bezpieczeństwo jazdy w ruchu miejskim, co w dużym stopniu przekłada się na mniejszą wypadkowość.

co do cen to w moim sklepie są po tyle >
ceny.jpg
Ja mam wrażenie że kogoś w dziale marketingu zdziebko poniosło Obrazek

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

WhiteVision i będzie Pan zadowoloooony ;)

Awatar użytkownika
Grzechu (Kobyłka)
A+B+C+D

Post autor: Grzechu (Kobyłka) »

Marketingowy bełkot, a różnice zobaczysz tylko w laboratorium :).
Ja używam Osram, właśnie te dla motocykli. Dwa sezony za mną i jest OK. Światło białe i mocne. Polecam

Honda Transalp 650XL + Suzuki V-Strom DL 1000 ABS 2016
SP6AZE

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

osram też jest fajny, mimo nazwy ;)
osram.jpg
osram.jpg (86.76 KiB) Przejrzano 94 razy
kask do przechowywania zapasowej żarówki 8-) niezły gadżet
osram kask.jpg
osram kask.jpg (60.02 KiB) Przejrzano 94 razy

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Kask zajefajny :)

Awatar użytkownika
Colto
A+B

Post autor: Colto »

Ciekawe czy cichy?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam,

Mariusz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Suzuki V-Strom DL1000 AL9 (2019r.)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat elektryczny”