Żarówki

Czyli o wszystkim co związane jest z elektryką
Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Re: Żarówki

Post autor: Pyxis »

Najlepiej sprawdzac gdzies "u zrodla". Przynajmniej ja tak robie. :-)

Tu masz karte produktu - dioda CREE:
https://www.maritex.com.pl/product/atta ... be9f81fab4

Na stronie 7 pierwszy wykresik: "Relative Spectral Power Distribution" pokazuje moc wypromieniowywana w funkcji dlugosci fali.
ss.jpg
ss.jpg (132.63 KiB) Przejrzano 1975 razy
Zauwaz, ze od 400nm jest praktycznie zerowa emisja, a to wlasnie graniczna dlugosc fali dla bliskiego nadfioletu.

Nawet jesli jakas sladowa emisja sie pojawia (w niedorobkach z tanich chinskich zarowek), to w porownaniu z halogenem moze zostac pominieta. Lustro reflektora ocaleje. IMHO oczywiscie. ;-)

( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
Bialy dziobaty DL 650 AL2

Tags:

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

dziękować za wykład. :)

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Nie ma tu nieczego, czego bys sam nie znalazl w ciagu kilku minut, wiec to zaden wyklad. Raczej podpowiedz. :-)

( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

Oj tam Pyxis, nie bądź taki skromny :D
A tak serio. Temat dla mnie nie jest tak istotny żeby się doszukiwać szczegółów. Po prostu trafiłem kiedyś na da różne artykuły z testami żarówek gdzie padło takie stwierdzenie, więc wziąłem je za pewnik. A jak widać (w sumie nie po raz pierwszy) eksperci piszący te artykuły to są "eksperci" ;)

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

Awatar użytkownika
Karol
A1

Post autor: Karol »

Podziekowac za wyczerpujacy komentarz.
W zasadzie chodzilo mi nie tyle o mocniejsze swiatlo, z samych reflektorow co o zaoszczedzenie kilku watow na np. dodatkowe oswietlenie. Celem unikniecia wyzej wspomnianych problemow z rozpraszaniem swiatla, czy promieniowaniem zdecydowalem sie na firme Philips. Zobaczymy. Jak przyjda postaram sie wszystko udokumentowac.

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Tez chetnie dowiem sie, jakie wrazenia po zamontowaniu.
Jak Ci sie uda, to przed demontazem halogenow zrob przy jakies sciance/drzwiach garazowych fotke z linia swiatlocienia i pozniej dla porownania po zalozeniu LEDow. To wiele powie, a jesli zrobisz na tych samych parametrach przyslona/czas/czulosc oraz odleglosc motocykla od sciany, to bedzie mozna tez szacunkowo porownac ilosc swiatla.

( . Y . )

darekkaw
A2
Kontakt:

Post autor: darekkaw »

Mam ledy i nie zawaham się ich użyć. Nie będę robił porównania bo w robieniu zdjęć jestem beznadziejny. Mogę za to porównać efekt jaki widzę, ledy świecą jak xenon i nie ma w nich efektu rozjaśniania po prostu włączam i świeci a jak świecą zwykłe H4 i xenon to każdy zainteresowany wie. Zdjęcia robiłem na jednej lampie druga była odpięta i chyba nie muszę pisać gdzie był led
Załączniki
IMG_20161107_203105.jpg
IMG_20161107_203105.jpg (21.33 KiB) Przejrzano 1910 razy
IMG_20161107_203017.jpg
IMG_20161107_203017.jpg (20.72 KiB) Przejrzano 1910 razy

Darek
DL 650
DE 800
tel.501256082

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Powinienes te zdjecia jakos opisac jednak, bo nie wiem co jest co.

( . Y . )

Raptor
A

Post autor: Raptor »

Przydałoby się oświetlić kawałek drogi i wtedy foto.
Nie będę robił porównania bo w robieniu zdjęć jestem beznadziejny

Jaki masz problem z robieniem zdjęć, bierzesz cokolwiek telefon,pralkę,aparat ...i pstrykasz. Kiedyś to trzeba było się nakombinować, łooo panie.

DL650 AK8

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Na sciance widac lepiej jednak.
Jesli gorna fotka to LED, a dolna zwykla zarowka, to raczej porazka.

( . Y . )

darekkaw
A2
Kontakt:

Górna to led, dolna to osram bilux. Ledy wylądują dzisiaj w samochodzie bo moto już rozebrane na przegląd. Ciekawy jestem jak z trwałością może się zaraz przepalą.

Darek
DL 650
DE 800
tel.501256082

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

No to bedziesz mial "mruganko" od jadacych z naprzeciwka.
LEDowa ma tak rozmyta granice swiatlocienia, ze tego raczej poprawnie (tak zeby nie oslepiac innych) nie ustawisz.

( . Y . )

Awatar użytkownika
novy
A+B

Post autor: novy »

Wygląda na to że LED świeci wszędzie i nie skupia wiązki - piniądze w błoto .... :)

DL650 K5 Blue

Raptor
A

Pyxis pisze:Na sciance widac lepiej jednak....
Zwłaszcza ,że 99% jeździmy po ściankach 8-) a widać lepiej odcięcie i tylko tyle , bo myślałem żena obu fotkach to led, tylko na 1foto załączył długie, a na 2 mijania :lol:

DL650 AK8

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Nie, bo to przekroj pionowy w 2 wymiarach wiazki budowanej przez reflektor. Latwiej zaprezentowac i latwiej ocenic.

Silniki na hamowni bada sie przeciez nie dlatego, ze 99% czasu jezdzimy na hamowni. :-)

( . Y . )

Raptor
A

Pyxis pisze:Nie, bo to przekroj pionowy w 2 wymiarach wiazki budowanej przez reflektor. Latwiej zaprezentowac i latwiej ocenic.
...
Doookladnie ;) , przypadkowa brama garażu , gdzie wiązka pada na złożenie podłogi i częściowo bramy w otoczeniu gratów to miejsce idealne na próby dogłębnej oceny przebiegu wiązki budowanej przez reflektor. :lol:

DL650 AK8

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Pomijajac kwestie estetyki garazu kolegi @darekkaw, to tutaj zadna analiza nie jest potrzebna. Tu wnioski doslownie same rzucaja sie w oczy. :-)

Czy twierdzisz, ze "analiza" w sterylnym laboratorium Philipsa doprowadzila by nas do innych wnioskow? :D

( . Y . )

darekkaw
A2
Kontakt:

Ledy wylądowały w samochodzie, wczoraj po pracy około 19 postawiłem żony C5 wyposażone w fabryczne xenony i mojego voyagera na ledach obok siebie. Testy przeprowadziłem na łące, mogę śmiało powiedzieć że ledy świecą tak samo jak ksenon, oraz że na xenonie jak i na ledzie nie widać odcięcia jak dla zwykłych żarówek. Jedne i drugie rozpraszają światło.

Darek
DL 650
DE 800
tel.501256082

Awatar użytkownika
Luchow
A+B

Post autor: Luchow »

@darekkaw - bez urazy, ale ta "plama" którą tworzy żarówka ledowa to jakaś totalna porażka... Pomijając nawet kwestię ustawienia wysokości (zakładam że pomiędzy zdjęciami nie przestawiałeś reflektorów - co znaczy że snop światła masz teraz dobre pół metra do góry względem halogenów), to widać że Twój asymetryczny reflektor daje teraz symetryczną wiązkę, czyli tak jak pisali Pyxis i novy - LED świeci wszędzie, a uzyskana wiązka światła nie ma nic wspólnego z zamysłem projektanta reflektora, homologacją a wręcz zdrowym rozsądkiem. Będziesz dramatycznie oślepiał jadących z przeciwka, chyba że ustawisz reflektor skrajnie w dół (o ile wystarczy regulacji). Podjedź sobie koniecznie na jakąś stację obsługi żeby ustawić reflektory na przyrządzie.

Marcin
DL 650 AL2 Metallic Fox Orange - Chudy Rudy Obecnie zdemotoryzowany

darekkaw
A2
Kontakt:

Masz rację świeci wszędzie jak ksenon i oślepia tak samo jak ksenon, jak dla mnie to rozwiązanie jest kiepskie, ale to jak to świeci to łał.

Darek
DL 650
DE 800
tel.501256082

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat elektryczny”