lokalizator gps do motocykla z/bez abonamentu
Re: lokalizator gps do motocykla z/bez abonamentu
Jak się ma sytuacja zakupowa? Kupiłeś coś konkretnego?
- kamilborkowski
- A2
Jeśli pytasz mnie to kupiłem notione plus i jeżdżę od miesiąca. Powiadomienia na apkę przychodzą jak tylko poruszę motocyklem i wkurzające jest to że przychodzą co jakiś czas podczas jazdy. Nie mam jeszcze pomysłu jak to obejść.
Pokazuje drogę przemieszczania się i pozycję całkiem dokładnie. Oczywiście wszystko zależy od zasięgu sieci komórkowej i GPS więc w garażu jest gorzej.
Jeszcze nie musiałem ładować (obecnie ma 37% baterii po miesiącu).
Generalnie jestem zadowolony.
Pokazuje drogę przemieszczania się i pozycję całkiem dokładnie. Oczywiście wszystko zależy od zasięgu sieci komórkowej i GPS więc w garażu jest gorzej.
Jeszcze nie musiałem ładować (obecnie ma 37% baterii po miesiącu).
Generalnie jestem zadowolony.
Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS
Nie obejdziesz. Tak się dzieje, jak zgubi sieć i ponownie złapie. Przejrzyj nagrane ślady, a jeszcze lepiej logi (jak masz wjazd na bazę danych).kamilborkowski pisze: ↑21 paź 2025, 14:32wkurzające jest to że przychodzą co jakiś czas podczas jazdy. Nie mam jeszcze pomysłu jak to obejść.
Ja mam, postawiłem sobie serwis https://www.traccar.org/(nie wysyłam Kimowi, którędy się włóczę).
- Ocena: 5.88235%
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
@Centrino, ja mam sinotracka ST-901, ale są różne wersje hw i sw, mój np. potrafi zadzwonić po włączeniu zapłonu i po odłączeniu akumulatora - zadzwonić, a nie wysłać SMSa, czyli ustawiam sobie w książce telefonicznej specjalną syrenę na odpowiedniej głośności do tego kontaktu i w nocy mnie obudzi, a nie że przeczytam rano, że motocykl odjechał o 3:15 (wbudowany akumulator nie jest zbyt duży, nie wiem, jak długo podtrzymuje).
Jak masz potrzebę przetestowania konkretnego urządzenia, to podam Ci adres IP i będziemy patrzeć, co ono tam wysyła i w jakim formacie, być może trzeba będzie napisać jakiś mieddle ware konwertujący zanim wrzuci do bazy danych.
Tylko zastrzegam, że ja to traktuję hobbystycznie, nie sprzedaję usługi, więc również nie gwarantuję niezawodności.
Jak masz potrzebę przetestowania konkretnego urządzenia, to podam Ci adres IP i będziemy patrzeć, co ono tam wysyła i w jakim formacie, być może trzeba będzie napisać jakiś mieddle ware konwertujący zanim wrzuci do bazy danych.
Tylko zastrzegam, że ja to traktuję hobbystycznie, nie sprzedaję usługi, więc również nie gwarantuję niezawodności.
@PiotrEm - ja kiedyś miałem jakiś tracker ale, nawet udało mi się to podpiąć pod jakiś serwis właśnie typu traccar ale w pewnym momencie zapomniałem uzupełnić konto w karcie sim i się to to wyłączyło. No można włożyć drugą kartę i by działał ale konfiguracja tego mnie pokonywała (finalnie wygrałem ale nie mając o tym pojęcia trwało to długo)
Teraz właśnie zastanawiam sie nad noti one ale z niego nie da rady wyciągnąć GPX`a niestety
Teraz właśnie zastanawiam sie nad noti one ale z niego nie da rady wyciągnąć GPX`a niestety
Taki notiOne raczej ma na twardo zaprogramowany adres serwera, na który wysyła dane i użytkownik (klient) nie ma tam wjazdu, zresztą sam też nie chciałbyś, żeby ktoś inny podglądał surowe dane i widział również Twoje. Masz się zadowolić tym, co Ci wystawi właściciel serwisu. Ja na trackcara trafiłem przypadkiem. Po roku skończył się abonament u chińczyka i odnowienie wiązało się z płatnością PayPalem. To mnie pokonało, nie chciało mi się zakładać konta na jedną płatność w roku i postanowiłem sprawdzić, czy przypadkiem nie ma czegoś podobnego open source.
Jest jedna ważna uwaga nt tego sinotracka st-901. Konfiguruje się go i odpytuje za pomocą SMSów. Pierwszą komendą jest ustawienie numeru telefonu administratora i hasła. Niestety, twardy reset też można wykonać SMSem i następnie ustawić siebie jako nowego admina oraz całą resztę, np. przekierowanie danych na inny serwer, wyłączenie alarmów itd.
Wobec powyższego taki zahardkodowany adres serwera w notiOne to jest ficzer, a nie bug, przynajmniej z perspektywy klienta masowego.
Jest jedna ważna uwaga nt tego sinotracka st-901. Konfiguruje się go i odpytuje za pomocą SMSów. Pierwszą komendą jest ustawienie numeru telefonu administratora i hasła. Niestety, twardy reset też można wykonać SMSem i następnie ustawić siebie jako nowego admina oraz całą resztę, np. przekierowanie danych na inny serwer, wyłączenie alarmów itd.
Wobec powyższego taki zahardkodowany adres serwera w notiOne to jest ficzer, a nie bug, przynajmniej z perspektywy klienta masowego.
Mi kiedyś notione zrobiło taki dowcip, że auto zostawiłem w serwisie na 1 końcu miasta a 3 godziny później pokazało, ze auto jest na 2 końcu miasta... Ale na kamerach auto stało cały czas na serwisie. I tak oto notione skończył w śmietnikukamilborkowski pisze: ↑21 paź 2025, 14:32Jeśli pytasz mnie to kupiłem notione plus i jeżdżę od miesiąca. Powiadomienia na apkę przychodzą jak tylko poruszę motocyklem i wkurzające jest to że przychodzą co jakiś czas podczas jazdy. Nie mam jeszcze pomysłu jak to obejść.
- Ocena: 5.88235%
Kymco Downtown 350i
A gdzie była schowany, zaszyty w tapicerce, którą zdjęli i wysłali do prania? 
Albo ktoś zakłócał GPS celowo, ostatnio przecież na Pomorzu cuda się działy
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Motór został odwieziony do serwisu. Ślad GPS urwał się po zamknięciu drzwi busa (pełny blaszak, bez okien).
Lepszy głupiec wędrujący po świecie niż mędrzec siedzący w domu
To jakiś scam za 49 zł? I 25 zł za dostawę...
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
- kamilborkowski
- A2
To nie jest lokalizator GPS (mimo że opis tak wskazuje) tylko bluetooth tracker, coś jak Airtag.
Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS