Ogłoszenie duszpasterskie

Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html

Zapisy : topic7845.html

5

Olejarka Cobrra nemo 2

Wszystko to co my wiemy, a manuale nie podają :)
Awatar użytkownika
DINO
A+B
Kontakt:

Re: Olejarka Cobrra nemo 2

Post autor: DINO »

masz gdzieś nieszczelność, może źle oring włożyłeś, u mnie nic nei cieknie a już z miesiąc jak zamontowana

DL 650 AK7 moja Piękna Suzi :D
pomoc w okolicach 75-506 (Koszalin)

Hary
A1

Post autor: Hary »

Oring siedzi w sumie na swoim miejscu, wymieniłem na ten drugi dodany do pudełka i cieknie wolniej, ale nadal, po nocy w garażu jest plama pod dyszą.

Cylinderek po wymianie wciąż ma luz i rusza się na boki. Rozbierałem to całe, sprawdzałem wszystko i brak mi pomysłów. Uszczelka trzyma raczej dobrze, bo żeby nałożyć cylinderek na podstawe trzeba go dość porządnie wcisnąć ale jeżeli nie uszczelka.. To co innego?

Awatar użytkownika
novy
A+B

Post autor: novy »

Jak plama pod dyszą to gdzieś zaworek nie trzyma ten co wężyk się wkłada.

DL650 K5 Blue

Hary
A1

Posprawdzałem i wydaje mi się, że wężyk dobrze siedzi. Wykręciłem gwint od kabelka i nałożyłem teflonu ale nic nie pomogło.

Muszę to jakoś ogarnąć. Żeby wyjąć wężyk trzeba wcisnąć ten niebieski plastik przy wyjściu z cylinderka? Może tutaj coś jest nie tak, ale kabel siedzi dobrze i jest dobrze zablokowany w środku gwintu.

Chyba tylko ja mam takie głupie problemy z tym dziadostwem

Edit: poczytałem opinie na aliexpres i są osoby, które mają ten sam problem co ja więc chyba trafiłem lipny egzemplarz

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Może za mało jeździłeś w stosunku do dawki oleju ze zbiorniczka, którą zapodałeś przed jazdą i nadmiar po prostu grawitacyjnie spływa z przewodu?

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 -> R1250GS Adv 2020 czyli nadal w Osi :o

Awatar użytkownika
novy
A+B

Jaki olej lejesz? Hipol czy coś mniej gęstego? Żeby sprawdzić czy trzyma zaworek to nie lej do końca oleju tylko napełnij trochę a wykręć do końca i zostaw na noc.
Ja bym się przyjrzał temu zaworkowi co wężyk wchodzi, może tam jaki paproch siedzi abo co.

DL650 K5 Blue

Awatar użytkownika
novy
A+B

Przyjechał dzisiaj do mnie kumpel co zakupił też tą olejarkę i mimo że wymienił ten oring na dole na ten drugi co chińczyk dodał to i tak dalej mu ciekło. Jako że działa to jak zwykła strzykawka to musi być szczelne. Myślałem że puszcza przez zakrętkę ale nie, ten oring trzyma dobrze. Okazało się że ten na dole ma delikatny luz i powstaje nieszczelność. Można to łatwo sprawdzić - wystarczy przytrzymać palcem dziurkę wylotową, nalać wody, zakręcić, puścić dziurkę i nie ma prawa nic kapać. Jak kapie to mamy nieszczelność. Ale do rzeczy bo się rozpisałem. Nie miałem pod ręka grubszego oringa więc przyszło mi do głowy że wrzucę tam dodatkowo gumkę recepturkę i dopiero oring. Po całej operacji szczelność jest ok , nic nie cieknie. Można zamiast gumki recepturki dociąć ze 2mm dętki od roweru i na to oring. W wersji dla bogatych można zakupić grubszy oring ;P ;)

EDIT:
Dzisiaj rano zadzwonił kumpel że przez noc jednak wykapało trochę z tego co wlał, winowajca mógł być tylko jeden - zaworek na dnie. Po wykręceniu okazało się że "my friend" nie dał na gwint nic uszczelniającego. Nawinąłem więc trochę taśmy teflonowej , dodatkowo owinąłem na dole ten zaworek bo dmuchając przez niego tam też trochę było nieszczelności. Na koniec nawinąłem też trochę taśmy na końcówkę wężyka który wchodzi do zaworka. Chyba otworzę serwis tych olejarek ;)
Załączniki
IMG_20190409.jpg
IMG_20190409.jpg (49.42 KiB) Przejrzano 1828 razy

DL650 K5 Blue

Awatar użytkownika
DINO
A+B
Kontakt:

góra z gwintem tak ale jak ciekło dołem to do wymiany ten zaworek do kupienia w sklepie z pneumatyką takie zabezpieczenie teflonem nic nie da

Awatar użytkownika
novy
A+B

Nie wiem czy tak powinno być w przypadku tego zaworku ale jak dmuchalem od góry i zatkałem otwór wylotowy to i tak powietrze spierdzielalo. Po owinieciu teflonem przestało. Dla pewności poprawiłem jeszcze taśmą samowulkanizującą. Póki co nic nie cieknie więc działa.

DL650 K5 Blue

Awatar użytkownika
DINO
A+B
Kontakt:

Hary
A1

Ja też sobie ostatecznie poradziłem. Zrobiłem to co kolega wyżej, czyli teflon na gwint. Do tego rozebrałem wszystko i wymyłem z oleju. Nie wiem o co chodziło. Ale po tym jak i w środku i na zewnątrz było już całkiem sucho to poskładałem to, nalałem wody i.. Nic nie ciekło. Więc znowu rozebrałem i osuszyłem, nalałem oleju i zostawiłem w domu na noc. No i nic, sucho pod spodem.

Nie wiem czy winny był olej, który był dosłownie wszędzie, łącznie z miejscem na uszczelkę, czy raczej jak składałem to w domu to złożyłem to prosto. Możliwe, ze wcześniej składałem cylinder do podstawy jakoś krzywo.

W każdym razie polecam rozebrać, wyczyścic z oleju całość włożyć ta grubszą uszczelkę, złożyć i dopiero nalać.

Awatar użytkownika
DINO
A+B
Kontakt:

podejrzewam, że problem w gwincie od złączki kalana lub jej uszkodzeniu

Awatar użytkownika
novy
A+B

Tak jak piszesz winna jest chyba złączka tekalan bo na gwincie nie ma żadnego uszczelnienia.

DL650 K5 Blue

bankier
AM

Post autor: bankier »

Ja się wezmę jutro za rozebranie tej olejarki i uszczelnienie. Postaram się wrzucić "dokumentacje" zdjęciową , może to komuś pomoże

bankier
AM

Tak wygląda olejarka rozebrana na czynniki . Patrząc na to sądzę, że oringi powinny być szczelne. Podejrzewam raczej nieszczelność na zaworku tekalana. Będę uszczelniał , dam znać o próbach
Załączniki
111.jpeg
111.jpeg (51.66 KiB) Przejrzano 1773 razy

bankier
AM

Dziś wykąpałem w nafcie, poczyściłem, wysuszyłem, poskładałem a gwintowany zaworek uszczelniłem taśmą solidnie. Testuje się teraz , minęła godzina i nic nie cieknie. W końcu problem rozwiązany. Wyglądało na to , że nieszczelne było połączenie zaworka z podstawą. Czuwaj :)

Awatar użytkownika
DINO
A+B
Kontakt:

zaczęło ciec, zmiana zaworka do tekalana rozwiązała problem, koszt 6zł uszczelnione na klej do gwintów , proponuję zaraz po zakupie to zrobić aby nie wracać do tematu,

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Post autor: staszek_s »

Możesz podać jakieś namiary na ten zaworek?
Ocena: 5.88235%

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
DINO
A+B
Kontakt:

ja kupiłem u mnie w sklepie z pneumatyką jak net to trzeba szukać na kalana fi4

Awatar użytkownika