UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Regulacja przedniego zawieszenia

Instrukcje i serwisówki
Awatar użytkownika
skibol83
A+B+C

Regulacja przedniego zawieszenia

Post autor: skibol83 »

Witam.
Nie wiem czy w dobrym dziale to umieściłem.
Potrzebuję jakieś instrukcji, filmiku itp itd gdzie była by opisana metoda regulacji przedniego zawieszenia. W DL1000. Chodzi mi oto żeby było bardziej miękkie, lepiej tłumiło i wybierało nierówności na drodze.
Miałem wymieniane uszczelniacze i olej w lagach i mam teraz wrażenie że jest twarde i czuć każda nierówność na drodze. Byłem się przejechać że 100km i bolą mnie ręce od kierownicy, w sensie od drgań przenoszonych od zawieszenia

DL650 AL2 ----> DL1000 ---> Honda CRF 1100L AT AS DCT
Fototag: 2

Lepiej mieć brzuch od piwa niż garba od roboty

Lukasz87
AM

Re: Regulacja przedniego zawieszenia

Post autor: Lukasz87 »

Witam. Jaki olej jest zalany? 5W, 10W czy 15W? Im wyższa liczba tym olej bardziej gesty i zawieszenie twardsze.

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Wystarczy wymienić olej na nowy ( nawet tej samej klasy jaki był wcześniej ) i zawias zaczyna zupełnie inaczej pracować - to normalne.
Olej w lagach traci z czasem swoje własności, ale że dzieje się to stopniowo to nie odczuwamy tego tak "skokowo" jak po wymianie oleju na nowy.
Stąd wrażenie, że nagle jest twardo itp - ale to po prostu zaczyna działać tak jak powinno.

Z opisu można by wnioskować, że masz albo bardzo dużo napięcia wstępnego sprężyn ustawione, albo "damping" zbyt mocno, albo jedno i drugie na raz.
Ja bym zaczął od ustawienia wszystkiego tak, jak wychodzi w serii - to zazwyczaj są całkiem sensowne nastawy dla większości riderów, ewentualnie dopiero od tych fabrycznych nastaw robić drobne korekty.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
Rommel
A+B+C

Post autor: Rommel »

A najlepiej - pojechalbym do kogos kto umie ustawic zawieszenie i SAG, jesli sie na tym nie znamy ;)

"Jam jest Latający Potwór Spaghetti. Nie będziesz miał innych potworów przede Mną. (Potem możesz mieć; tylko zabezpiecz się). Jedynym Potworem, który zasługuje na pisanie wielką literą jestem Ja!" Nieokreślona liczba NIE-Przykazań a Sugestii

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instrukcje i serwisówki”