Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Wymiana łańcuchów rozrzadu

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
ffm
AM

Wymiana łańcuchów rozrzadu

Post autor: ffm »

Próbuje znaleźć temat wymiany łańcuchów rozrzadu i lipa... Źle szukam czy nikt się samemu za to nie zabierał?

Remol71
A+B

Re: Wymiana łańcuchów rozrzadu

Post autor: Remol71 »

Ja wymieniałem.

ffm
AM

Did czy Tour max? Który lepszy?

Remol71
A+B

Nie wiem. Założyłem Did. Dlaczego chcesz wymieniać ?

ffm
AM

Na przodzie odzywa się przy niskich obrotach, wyciągnąłem napinacz i jest prawie cały wysunięty, zostało ok3mm

ffm
AM

Co warto zrobić przy okazji oprócz regulacji zaworów?

Remol71
A+B

Kupić zakuwarkę. Rozrząd dzwoni po 70k km ?? Niemożliwe.

ffm
AM

Bez komentarza

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

Post autor: PiotrEm »

Zakuwarkę można wypożyczyć
https://napedmotocyklowy.pl/glowna/1273 ... bo-jt.html
(tylko nie jestem pewien, o którym łańcuchu tu rozprawiają :-))

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

Remol71
A+B

To jest link do zakuwarki łańcucha napędowego. Tematem jest łańcuch rozrządu.

Remol71
A+B

ffm pisze:
07 lut 2023, 22:03
Bez komentarza
Poproszę komentarz.

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

A czy łańcuchy rozrządu też można kupować na metry, kroić i samodzielnie zakuwać? :oops:

Czy kupuje się gotowe? Pytam poważnie...

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Remol71
A+B

Można kupić gotowy zakuty ale wymiana wymaga całkowitej rozbiórki silnika. Ja kupiłem na metry czyli określoną liczbę ogniw z ogniwem do zakucia. Rozkuwa się stary łańcuch, przypina nowy i przewija. Nowy się zakuwa i koniec roboty. Ważne aby mieć dobrą zakuwarkę. Ja młotkiem nie pracuję.

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

OK, rozumiem... 8-)

Tylko, czy wymiana samego łańcucha rozrządu ma sens? Skoro on się rozciąga, to i zużyciu ulegają koła zębate, również napinacze (tak jest w Triumphie)... Czy takich "układów" nie należy wymieniać w komplecie? :?: Szczególnie, że w przeciwieństwie do np. pasków łańcuchy wymienia się niezwykle rzadko...

Pozdrawiam,
Jacek

lukas76
A+B+C+D+E+T

Post autor: lukas76 »

biblo pisze:
08 lut 2023, 11:31
OK, rozumiem... 8-)

Tylko, czy wymiana samego łańcucha rozrządu ma sens? Skoro on się rozciąga, to i zużyciu ulegają koła zębate, również napinacze (tak jest w Triumphie)... Czy takich "układów" nie należy wymieniać w komplecie? :?: Szczególnie, że w przeciwieństwie do np. pasków łańcuchy wymienia się niezwykle rzadko...
Dlatego trzeba dopasować łańcuch, w BMW 800 did nie pasował bo koła zębate już były delikatnie zużyte, trzeba było kupic z innej firmy ( nie pamiętam nazwy) ale mówiono że to oryginał i wtedy pasował, problem był za to z zakuwka bo łańcuch trzeba było rozkuć a zakowki trzeba było sprowadzać z USA, ale do ogarnięcia. Niektórzy zakladali DiDa ale jak mówiłem jak moto mialo ponad 70 tyś to zęby juz nie pasowaly, napinacz byl bez problemu do wymiany

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Czy w takim wypadku warto zatem się tak bawić, a nie wymienić cały komplet - koła + łańcuch? Czy one się aż tak nie zużywają, a większym/droższym problemem jest ta całkowita rozbiórka silnika?

W mnie w Tigerze był wymieniany rozrząd, tzn. łańcuch i napinacz hydrauliczny (który swoją drogą jest podobno do doopy rozwiązaniem). O konieczności wymiany kół nigdy faktycznie nie słyszałem...

A i tak wszystkie "operacje" na zaworach, rozrządzie, itp. kosztują grube pieniądze, bo tam jest masa roboty przy rozkręcaniu... Duży przegląd Tigera 1200 (co 32 kkm, z kontrolą/regulacją zaworów) to był koszt ~3 tys. zł. A teraz pewnie będzie zaczynał się od 4 kPLN :twisted: Mowa oczywiście o robociźnie i gratach (olej + kit serwisowy ze wszystkimi filtrami, uszczelkami, świecami, itd.).

@ffm sorry za OT 8-)

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

W V-stromie napinacz jest zapadkowy, więc w zasadzie prawie wieczny.
Koła się zużywają bardzo niewiele, stąd prawie nigdy się ich nie zmienia bo nie ma takiej potrzeby.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

lukas76
A+B+C+D+E+T

Post autor: lukas76 »

Dokładnie jak Struna prawi. W BMW było to samo, oprócz napinacza bo hydrauliczny. Wymiana w BMW tak naprawdę wynika (chodzi o model 800) z terkotania przy rozruchu, ten dźwięk większości przeszkadza, nie słyszałem natomiast aby sie komuś zerwał albo przeskoczył, a mam kilku znajomych co pracuje na serwisie bmw

Remol71
A+B

W moim DL 650 K5 wałki rozrządu po przejechaniu >140k km są jak nowe. Jeśli ktoś ma zużyte koła zębate na wałkach, to znaczy, że silnik jeździł na kujawskim lub we Włoszech przejechał standardowo 70k km tylko mu trójkę z przodu zdjęli. Na cylindrach wyraźnie było widać honowanie, a o progu nie ma mowy. Jedyny objaw zużycia wykazały prowadnice zaworowe. Trzonki zaworów trzymały tolerancję, ale latały w prowadnicach. Mierzyłem to, ale pomiar wyszedł niedokładnie. Luz jednak na tyle duży, że czuć było pod palcem, że przekracza dopuszczalny o rząd wielkości. Na panewkach korbowych absolutny brak luzu, sworznie tłokowe jak nowe. Silnik w środku sterylny po syntetyku. Pierścienie się rozprężyły, żadnych oznak zapieczenia. Wtryskiwacz benzyny tylnego cylindra leje jak z konewki.
To tyle. Konstrukcja tego silnika jest naprawdę dopracowana. Tam nie ma czego poprawiać. W mojej ocenie jednostka zadbana z palcem w dupie wykręci powyżej 300k km. Dolewałem 3 setki oleju na 1000km. Mogłem go nie rozbierać, ale rozwierciłem na 700 cm3. Ciągnie jak pomylony :D Tłoki kute Wiseco.

Xj6
A+B

Post autor: Xj6 »

Struna pisze:
08 lut 2023, 14:31
W V-stromie napinacz jest zapadkowy, więc w zasadzie prawie wieczny.
Koła się zużywają bardzo niewiele, stąd prawie nigdy się ich nie zmienia bo nie ma takiej potrzeby.
Bo V strom ma zajechać bezawaryjnie na koniec świata albo i dalej! A tak ma poważnie to może warto zajrzeć do serwisowi co i jak się wymienia? Bo tam jest to wszystko napisane.

Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”