Witam.
Dziś podczas spokojnej jazdy pojawił się błąd FI, momentalnie silnik stracił moc, max obroty to 6 tyś i im bardziej odkręcałem manetkę tym bardziej "słabł". Po powrocie (przejechane raptem 50 km), odpaliłem lupkę i po zmostkowaniu kostki diagnostycznej KOD BŁĄDU "-C00"
Co i gdzie szukać???? Jestem z Bolesławca (Dolny Śląsk) może ktoś pomoże??
Oki ale widać, że błąd znikł gdyż pokazał prawidłowe wartości TPS i brak błędu - -C00
Czy teraz po kolejnym rozruchu dale ma takie objawy czy już może nie??
Trzeba by się może zastanowić nad sprawdzeniem pompy paliwa ile go podaje w jednostce czasu.
Natomiast nie wiem o jakim konkretnie modelu DL rozmawiamy więc ciężko powiedzieć ile paliwa pompa powinna przepompować.
Z tego co pamiętam (a mogę się mylić) pompa ma przepompować 75ml w ciągu 6sekund. Dla celów pomiarowych można wydłużyć czas np do 60 sekund i wtedy musi przelać 750ml.
Aby to zrobić należy podnieść zbiornik i odłączyć wężyk paliwa w miejscu łączenia włożyć do jakiejś butelki, włączyć zapłon i stoper w tym samym momencie.
Po tych 60sekundach wyłączyć i zmierzyć dokładnie ile paliwa znajduje się w butelce.
Jeżeli jest mniej niż zaleca producent to wyjścia są dwa, w zasadzie 3:
- brudny filtr zgrubny (siateczka na smoku)
- brudny filtr wysokiego ciśnienia (znajduje się w plastikowej obudowie pompy
- pompa niedomaga i czeka cię jej wymiana.
Jeżeli natomiast jest wszystko OK, to będziemy dalej myśleć co tam jeszcze trzeba sprawdzić.
Napisz jeszcze może kiedy był robiony duży serwis czyli: synchronizacja, zawory, świece, filtry itp.
No i wracam do tematu. Wymieniona pompa paliwa. Efekt był do 15 km. Później tylko było gorzej. Nie dość, że mocy brakło to jeszcze vmax nie przekroczył 80 km/h.
Wymienione zaślepki gumowe podciśnienia.
Wlałem świeże paliwo. Zostają chyba wtryski albo regulator ciśnienia wtrysku (jeśli się nie mylę)...
No to ja dzisiaj dołączyłem do klubu błąd F1. Zapalił mi się przy porannym odpalaniu, jeszcze przed jazdą. Pomimo błędu silnik pracuje normalnie, był też pełny ogień i było ok Motocykl to dl 650 2017 z przebiegiem 50 kkm.
Pod fotelem z lewej strony (pod boczkiem) masz kostkę zmostkuj ją i wyświetli Ci się kod błędu. U mnie o tyle jest problem, że kod to C00. Co oznacza braku błędów...
Błędy nietrwałe (chwilowe) kasują się po chyba pięciu oddaleniach silnika, dlatego najlepiej sprawdzać od razu jak wystąpi. U mnie tez było 00 a winien był exup, ale to w litrze.
Witam serdecznie. W niedzielę nie miałem czasu i zrobiłem na moto 80km. W drodze powrotnej na wyświetlaczu pojawił się znak silnika. Licznik kilometrów migał na zmianę z FI. W domu parę razy wyłączałem stacyjkę i włączałem, ale nic to nie dało. Jak bardziej ostygł silnik to włączałem i wyłączałem starter. Po 2 razach światła ostrzegawcze znikły. Nie wiem czy pojawienie się FI mogę łączyć z jazdą ok. 5 km po "drogach" - grupy tłuczeń, drobny szuter, droga polna, błota. Na czas jazdy miałem włączone TC oraz działał ABS. Były drobne uślizgi. Jak myślicie?
Pozdrawiam.