Wyciek paliwa

Sie popsuło.. I co teraz?
Leszek87
A1

Wyciek paliwa

Post autor: Leszek87 »

Chciałbym z waszą pomocą rozwiązać ten problem :)
Podam jak najwięcej szczegółów,bo mogą być dla jasności istotne. Podczas ostatniego odpalenia przed zimą odkryłem wyciek gdzieś z okolicy wtrysku. Kapało z tej wtyczki co jest do wtrysku podpięta. Temp. na dworze w tych dniach mogła skakać od 0 do 6 stopni. Motocykl stał wcześniej jakieś dwa miesiące.
Teraz wziąłem się za robotę, odpalam żeby sprawdzić wyciek i...nie ma wycieku. Jednak postanowiłem dojść do tego, no bo był i nie ma? Myślę: może jakiś wężyk. Demontaż baku, airboxa i nic tam nie widać. Wężyk jakiś jest,ale obok i to nie to. Więc może z tego wtrysku coś wywalało ?

Romet Kadet > Yamaha Virago 750 > Suzuki V Strom DL 650 (K5)

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Re: Wyciek paliwa

Post autor: biblo »

A te wężyki, to macałeś, czy tylko popatrzyłeś? U mnie kiedyś w Triumphie poparciały i te pęknięcia były widoczne dopiero jak ruszałem wężykami, zginałem je... Tak "na oko" wyglądały dobrze 8-)

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Leszek87
A1

https://youtube.com/shorts/xsLJGW4URfI?feature=share pod tym linkiem jest tyle co mi się udało nagrać, gdy kapało. Zapomniałem dopisać, że wtedy po rozgrzaniu maszyny systematycznie ustępowało kapanie i po jakichś 20-25 minutach kropla pojawiała się co kilkadziesiąt sekund :roll:
Załączniki
Obraz.jpg
Obraz.jpg (730.46 KiB) Przejrzano 4012 razy

Leszek87
A1

To może jeszcze inaczej zapytam: czy wyciągnięcie tego wtryskiwacza (czy to w ogóle prosta czynność ?) ciągnie za sobą ewentualnie konieczność regulacji czegoś lub podpięcia czegoś i ustawienia ? Wtedy musiałbym to złożyć i obserwować, i skończy się u mechanika.

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

Jeżeli zdjąłeś zbiornik, to sprawa jest dosyć prosta. Nic nie trzeba regulować ani ustawiać. W manualu piszą, żeby dać nowe o-ringi i uszczelki, oraz przesmarować je odrobiną oleju silnikowego. Poza tym należy zachować czystość, oraz żeby wtryskiwacza nie skręcać ani nie wyginać.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Leszek87
A1

Ok dzięki,ale zanim włożę tam paluchy to jeszcze dopytam czy prostota polega na odkręceniu tych dwóch śrub, wyjęciu wtyczki i mamy to ?
Załączniki
IMG_20240229_102735.jpg
IMG_20240229_102735.jpg (695.75 KiB) Przejrzano 3959 razy

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

Tu nie wiem, ja mam trzecią generację, i tam to jakoś inaczej wygląda. Ale dla K5 plus minus powinna być serwisówka w dziale download forum vstrom co uk, to może doczytaj.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Leszek87 pisze:
29 lut 2024, 10:32
Ok dzięki,ale zanim włożę tam paluchy to jeszcze dopytam czy prostota polega na odkręceniu tych dwóch śrub, wyjęciu wtyczki i mamy to ?
Tak - te dwie śruby trzymają szynę paliwową, a tym samym dociskają wtryskiwacz. Jak to odkręcisz to będzie jedno uszczelnienie od góry ( do szyny ) i drugie na dole ( osadzenie wtrysku w dolocie ).

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Meniu
AM

Post autor: Meniu »

Leszek87 pisze:
29 lut 2024, 10:32
Czy rozwiązałeś ostatecznie problem wycieku?

Lukasz75vj
A1

Post autor: Lukasz75vj »

Ostatnio miałem ten sam problem po odpaleniu paliwo kapało dość mocno zgasiłem silnik podłożyłem szmatkę żeby paliwo nie lało się na silnik i zapaliłem ponownie żeby zlokalizować wyciek , przed ten odkręciłem bumerangi żeby cokolwiek widzieć i ku mojemu zdziwieniu po ponownym uruchomieniu silnika nic nie kapie . Zapalałem silnik kilkukrotnie ale nic niepokojącego się nie dzieje . Ogólnie usterka dość parszywa bo mogąca wystąpić w każdej chwili

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”