UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Interkom dla zielonego w temacie
Re: Interkom dla zielonego w temacie
Z racji tego, że niedawno kupiłem szczękowca Nolan N120-1 zamówiłem do niego dedykowanego n-com do kompletu. Może niezbyt rozsądna decyzja ale już zapadła.
Dla plecaczka, a ma LS2 będę chciał zamówić coś zdecydowanie tańszego tak by mogła rozmawiać przede wszystkim ze mną podczas wycieczek.
Co polecicie sprawdzonego by obydwa interkomy bez problemów współdziałały?
Dla plecaczka, a ma LS2 będę chciał zamówić coś zdecydowanie tańszego tak by mogła rozmawiać przede wszystkim ze mną podczas wycieczek.
Co polecicie sprawdzonego by obydwa interkomy bez problemów współdziałały?
Edit .
W swoim mam M951R a dla plecaczka zastanawiam się nad modelami:
- Freedconn FX PRO V2 EU mesh
- Sena R5-01 bądź SMH5
- Noeci GoCom4
- MAXTO M6S MESH
- CARDO SPIRIT SINGLE
- Cardo spirit
Nie mam w tym doświadczenia, więc wszelkie sugestie mile widziane
W swoim mam M951R a dla plecaczka zastanawiam się nad modelami:
- Freedconn FX PRO V2 EU mesh
- Sena R5-01 bądź SMH5
- Noeci GoCom4
- MAXTO M6S MESH
- CARDO SPIRIT SINGLE
- Cardo spirit
Nie mam w tym doświadczenia, więc wszelkie sugestie mile widziane
Bierz Freedconn SV. Daje radę
- Ocena: 5.88235%

Pozdrawiam. Sławek Ciok
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy.
Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto
- kamilborkowski
- A2
U mnie Noeci GoCom4 też daje radę. Jeżdżę z nim na co dzień i słucham muzyki, nawigacji i rozmawiam przez telefon. Raz jechałem z kolegą z tym samym interkomem i wszystko OK, zasięg kilkaset metrów, bez szumów.
Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS
Hehe, nie nie. Śmiagałem po Rumunii, więc byłem offline, a spamowałem ostro, bo na gwałt chciałem wyprostować temat przed wyjazdem właśnie.
"Jak testujesz, to może zaspokoisz moją ciekawość i odpowiesz na pytanie.
Czy ten FX ma tak, że gadasz, ale po dłuższej ciszy sam wraca do odtwarzania muzyki? No i w drugą stronę: słuchasz muzy, ale mówisz i to idzie do drugiego motocyklisty bez naciskania czegokolwiek?"
Nie wiem czy to będzie do końca miarodajne, bo łączyłem się przez 6 dni Rumuńskich tylko z tym T-Com'em (nigdy nie testowałem trybu MESH, a to przecież on rozwala system na kawałki i sprawia że nawet drogie Seny i Cardo po Bluetooth to gónwo), ale w praktyce wyglądało to tak. Słucham muzy, chce zagaić to naciskam krótko guzik WŁĄCZ/WYŁĄCZ i po 2-3 sekundach sobie gadam z gosciem. Zasięg był spoko, nawet jak go nie widziałem to sobie rozmawialiśmy. Gorzej w górach jak wielkie skały przeszkadzały to rwało. I jak mi się znowu zachciało muzyki to się żegnałem, rozłącząłem i muza szłą z automatu. Ale nie działało to tak jak ty mówisz. Tyle ze nie wiem jak by to działało FXPro & FVPro
"Ten FX jest tylko w EU czy można go kupić na aliikitajec."
Nie można go kupić na Ali i Temu itp. Nawet pisałem bezpośrednio do producenta do Chin, z pytaniem czy to w ogóle ich produkt, bo to jakoś podejrzanie wygląda i nie ma go na ich oficjalniej stronie w bazie produktów, ale potwierdzili, że ich i że jest super ;p
"Czy ten asystent jest interkomu czy telefonu? Czy musisz coś naciskać, żeby zadziałał, czy wystarczy np w czasie muzy go wywołać?"
Było tak: lecą sobie moje rapsy, a ja mówię do mikrofonu "Haj haj" Rapsy sie uciszają, babka coś tam brzęczy, żeby dać znać ze usłyszała i w tym momencie wybudza się smartfon. Ja wtedy mówię (mam 15 sekund) Zadzwoń do Łysy i potem to już działa cały czas przez Google Asystent. Czyli jak juz raz wybrałem, ze przez aplikację Telefon, a nie WhatsApp, czy coś innego, to dzwoni do gościa i sobie gadamy.
Druga strona: jak chcesz wydawać polecenia głosowe do interkomu to mówisz komendę "Helloł Helloł" i wtedy słucha cię tylko interkom. I mówisz np. "Next song, Volume Up, Stop music" itp. Oczywiście żeby Google asystent potem działał to trzeba mieć internet z sieci GSM. A gadka z interkomem nic nie potrzebuje.
Czyli podsumowując asysten jest tak samo od Intercomu jak i od telefonu, ale wywołujesz go inaczej. Jak dla mnie intuicyjne i działa, chociaż nie mam porównania z innymi Senami za 2 koła ;p Pewnie tamte lepiej.
"Trzeba było w twojej sytuacji kupić nowego Fredca za 120 zł, przychodzi po 7 dniach i miałbyś rozwiązany problem. Ja tak zrobiłem, ale całość i tak działała problematycznie (działało, ale to przełączanie mnie dobijało)."
No włąśne tego modelu nie można tak kupić. Jest zbyt kozacki jak na Azję ;p Najtaniej 375 zł. Jak bym miał żonę zdeklarowaną na plecaczka to bym się nie szczypał, ale dopiero ją urabiam i nie wiem czy kiedykolwiek urobię więc nie kupuję w ciemno.
Taka uwaga jeszcze po 7 dniach intensywnego użytkowania. Jak ktos do mnie dzwoni na telefon i jadę powyżej 70km/h to nie słyszę ichniejszego dzwonka. Jest po prostu cichy i chyba nie można tego poprawić. Ale wtedy głośna muza się ucisza i to sygnał że cos się dzieje, a zaraz żona mówie "Halo, Jesteś tam?" i wiadomo ocb ;p. Czyli ogónie jak rzadko kiedy klikałem guzik multimedialny żeby odebrać, tylko następowało automatyczne odbierania połączeń po 8 sekundach. Działą ty, tylko trzeba aktywować wg instrukcji.
I jeszcze coś, bo ludzie tu pisą żeby kupić zachodznioeuropejskie sprzęty za 2 koła bo te chińczyki to szumią itp. Wg mnie ta redukcja szumów w freedconnie działa bardzo dobrze. Z kolegą byliśmy połączeni np po kilka godzin cały czas i jak nikt nie gadał, to nikt nie miał w głosnikach żadnych suzmów. A nawet jeśli to i tak nikt by tego nie usłyszał podczas jazdy. Puki nikt się nie odezwałto byłą cisza. Do tego stopnia ze czasami po np 30 minutach ciszy się odzywałem, "Halo, jest tam ktoś?" - "no cały czas jestem".
Nie jestem jedynie pewny co do ponownego łączenia się po wyłączneiu urządzeń. Mam wrażenie, że czasami automatycznie się łączyliśmy, a czasami trzeba było po postoju wywołać gościa jednym kliknięciem i tyle. Ale mogło to zależeć od tego czy gasiliśmy urządzenie na aktywnym połączeniu czy po wyłączeniu połącznia.
Nie jestem jedynie pewny co do ponownego łączenia się po wyłączneiu urządzeń. Mam wrażenie, że czasami automatycznie się łączyliśmy, a czasami trzeba było po postoju wywołać gościa jednym kliknięciem i tyle. Ale mogło to zależeć od tego czy gasiliśmy urządzenie na aktywnym połączeniu czy po wyłączeniu połącznia.

Pozdrawiam. Sławek Ciok
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy.
Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto
Zakupiłem jednak Freedconn T-MAX S V4 PRO. Jutro będzie w fazie testów z plecaczkiem po Mazurach i zobaczymy jak to działa w połączeniu z N-COM M951R

Testy poległy zaraz po starcie. Jest duży problem.
Połączyłem interkomy i współdziałały dosłownie przez kilka minut i później dupa. Przy każdym następnym połączeniu interkomów trzeszczało i szumiało w słuchawkach Freedconn. Zresetowałem wszystkie połączenia Bluetooth i próbowałem X razy nawiązać połączenie. Później łączyło i natychmiast traciło połączenie

Ponadto Freedconn nie pozwalał wyciszyć bądź zgłośnić dzwięk w słuchawkach. Pokrętło oraz manipulacja w telefonie niczego nie zmienia. Czyżby urządzenie kaput na starcie?
Dziwne. A może ma znaczenie kwestia, który intercom inicjuje połączenie? No i bądź połączony z telefonem na freedconie, bo gdzieś czytałem, ze telefon zawsze powinien być pierwszy.
Spróbuj się połączyć z kimś innym ze znajomych, żeby wyeliminować problem z samym Freedconnem.
I tak uwaga jeszcze mi się nasunęła. One nie połączą się Meshem, mimo, że oba go mają, bo każdy ma inny. Więc połączenie jedynie przez BT. Pytanie więc, którym trybem próbowałeś się łączyć?
Spróbuj się połączyć z kimś innym ze znajomych, żeby wyeliminować problem z samym Freedconnem.
I tak uwaga jeszcze mi się nasunęła. One nie połączą się Meshem, mimo, że oba go mają, bo każdy ma inny. Więc połączenie jedynie przez BT. Pytanie więc, którym trybem próbowałeś się łączyć?
Nie łączyłem trybem Mesh. Jedynie BT i które urządzenie pierwsze bym nie ustawił to szumi i same zakłócenia w słuchawkach Freedconn 
Współdziałanie czyli możliwość rozmowy trwała dosłownie chwilę na samym początku czyli kilka minut i później same zakłócenia i problemy. Odnoszę wrażenie, że nie chcą dogadać się urządzenia po BT
Edit.: w sumie gdybym miał kogoś w okolicy z innymi interkomem do testów to by okazało się gdzie leży przyczyna tak naprawdę

Współdziałanie czyli możliwość rozmowy trwała dosłownie chwilę na samym początku czyli kilka minut i później same zakłócenia i problemy. Odnoszę wrażenie, że nie chcą dogadać się urządzenia po BT
Edit.: w sumie gdybym miał kogoś w okolicy z innymi interkomem do testów to by okazało się gdzie leży przyczyna tak naprawdę
Obecnie najtaszy model ktory mam do jazdy po miesbmcie to Interkom Ejeas V6 Pro TYP-C za ok 135pln/szt. Na poczatek wystarczy. A jak masz kasy wiecej to Cardo se wez bez masha dla dwojga wystarczy w zupelnosci.
Potrzebuję interkom, najlepiej z meshem, zastanawiam się na dwoma modelami:
- Sena Spider ST1
- Cardo Freecom 2X
Ma ktoś może doświadczenia z tymi modelami?
Polecacie może coś innego?
- Sena Spider ST1
- Cardo Freecom 2X
Ma ktoś może doświadczenia z tymi modelami?
Polecacie może coś innego?
Old, grumpy man na DL-u 800
Spider ST1 jest uzywane przeze mnie, zone, dziecko, ojca i cala grupe z ktora jezdze - jakies +/- 12/15 osob. Wszyscy zadowoleni
Z plusow to serwis/reklamacja - po ponad roku mi sie cos popsulo i bateria wytrzymywala tylko ok 2-3h uzytkowania. Oddalem do sklepu i po kilku dniach sklep dostal wiadomosc, ze maja mi dac nowy zestaw. Dzial serwisowy dla UK jest w Rumunii jesli dobrze pamietam.
Z minusow to tez serwis/reklamacja - jesli kupuje sie dwupak to przy problemach z jednym interkomem trzeba odeslac obydwa do serwisu.
Generalnie polecam
Dzięki za opinię, zakupiłem ST1major25 pisze: ↑10 lut 2025, 16:14Spider ST1 jest uzywane przeze mnie, zone, dziecko, ojca i cala grupe z ktora jezdze - jakies +/- 12/15 osob. Wszyscy zadowoleni
Z plusow to serwis/reklamacja - po ponad roku mi sie cos popsulo i bateria wytrzymywala tylko ok 2-3h uzytkowania. Oddalem do sklepu i po kilku dniach sklep dostal wiadomosc, ze maja mi dac nowy zestaw. Dzial serwisowy dla UK jest w Rumunii jesli dobrze pamietam.
Z minusow to tez serwis/reklamacja - jesli kupuje sie dwupak to przy problemach z jednym interkomem trzeba odeslac obydwa do serwisu.
Generalnie polecam
Old, grumpy man na DL-u 800
Mial z was ktos może do czynienia z takim chinczykiem
bt-s2ns
https://a.aliexpress.com/_Eykyu8k
Szukam czegos pod jazde z plecaczkiem, jakby dalo rade jeszcze posluchac muzyki, będzie ok. Do rozmow pewnie i tak nijak, bo do navi uzywam stary telefon, a wlasciwy jest schowany (wiec nie ma szans by podlaczyc 2 tel na raz).
Jazda w zatyczkach w uszach. Mozna by kuoic cardo w dualu, ale to wydatek £200, a nie ok £60.. Zeby to jeszcze bylo intensywnie uzywane, to moze bym poszedl w Cardo , ale zapewne z żoną za duzo nie pojeżdżę , nie ma komu gremlinów zostawic..
bt-s2ns
https://a.aliexpress.com/_Eykyu8k
Szukam czegos pod jazde z plecaczkiem, jakby dalo rade jeszcze posluchac muzyki, będzie ok. Do rozmow pewnie i tak nijak, bo do navi uzywam stary telefon, a wlasciwy jest schowany (wiec nie ma szans by podlaczyc 2 tel na raz).
Jazda w zatyczkach w uszach. Mozna by kuoic cardo w dualu, ale to wydatek £200, a nie ok £60.. Zeby to jeszcze bylo intensywnie uzywane, to moze bym poszedl w Cardo , ale zapewne z żoną za duzo nie pojeżdżę , nie ma komu gremlinów zostawic..
DL650 + Z1000SX
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
https://www.louis.de/artikel/packtalk-l ... r=10075001
różnice od edge to brak magnesu i głośnikw jbl
Jesli cardo, to bral bym ten zestawlukas76 pisze: ↑10 lut 2025, 20:57https://www.louis.de/artikel/packtalk-l ... r=10075001
https://www.sportsbikeshop.co.uk/motorc ... rod/591457
Ale jak wspomniałem, szukam najpierw alternatywy od chinczykow. Cenowo to 1/3 za 2szt. Pytanie, czy warto.
DL650 + Z1000SX
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Nie brałbym tego, bez mesha jest i ogolnie to juz starsza technologiaPablitto pisze: ↑10 lut 2025, 23:00Jesli cardo, to bral bym ten zestawlukas76 pisze: ↑10 lut 2025, 20:57https://www.louis.de/artikel/packtalk-l ... r=10075001
https://www.sportsbikeshop.co.uk/motorc ... rod/591457
Ale jak wspomniałem, szukam najpierw alternatywy od chinczykow. Cenowo to 1/3 za 2szt. Pytanie, czy warto.