Cześć,
Inspiracją do napisania takiego tematu był widziany chyba wczoraj film gościa , który podróżuje z rodziną busem zrobionym na kampera. Obecnie chyba stacjonarnie bardziej ogarnia nowo zbudowaną chatę w okolicy kotliny kłodzkiej.
Link do tego filmu
Jak ktoś nie ma czasu oglądać całości to polecam zobaczenie od około 18 minuty gdzie pojawia się wątek tragedii związanej z powodzią w tamtych okolicach. Gość mówi o ciekawej formie pomocy ludziom w tamtych okolicach o którą apeluje na swoich social mediach, mianowicie związanej ze wsparciem lokalnego biznesu który nie ucierpiał pośrednio w wyniku powodzi, ale bezpośrednio bo ludzie mają mniej odwiedzać te strony.
Zaciekawiony taką formą wpadłem na taki pomysł aby być może zorganizować taki krótki wypad piątek - sobota (18-19.10, akurat wtedy wypada okno pogodowe na bazie dzisiejszych forecastów - z jednym noclegiem w tamtych stronach. Zawsze to jakieś wsparcie nawet mało znaczące, ale lepsze niż żadne.
W kotlinie kłodzkiej i w tamtych stronach nigdy nie byłem, niedaleko jest fajna atrakcja co prawda po stronie czeskiej (najdłuższy most wiszący 721 m - 90 metrów nad przepaścią) który od jakiegoś czasu jest na mojej liście życzeń i może przy tej okazji uda się go zobaczyć - zobaczymy.
Kto by miał ochotę się wybrać w tym terminie (wyjazd w piątek 18.10 rano - okolice Jasła na podkarpaciu) lub gdzieś dołączyć po drodze do takiej spontanicznej wycieczki?
UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Spot na ziemi kłodzkiej? Czy tak można pomóc?
-
- A
Re: Spot na ziemi kłodzkiej? Czy tak można pomóc?
Podoba mi się ten pomysł, niestety nie mam teraz czasu na jazdę, a chętnie wybrałbym się.
DL 650 AL6 --> CRF 1100 ATAS
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Pamiętajcie o kilku sprawach:
1. Tam jest nadal dużo rozpieprzonych dróg, nieprzejezdnych lub z utrudnieniami i syfem.
2. Na mikach działa nadal wiele służb, wojsko, ochotnicy lokalni i przyjezdni. Jest gęsto od sprzętu.
3. Służby jak pogotowie czy szpitale nadal działają w trybie awaryjnym korzystając z bardzo odległych zasobów np Wrocław czy Opole.
Czy w takim przypadku jest potrzebna wycieczka motocyklowa, którą może utrudniać im pracę? Co w przypadku jakiegoś nie daj Boże wypadku? Jak trza będzie czekać na karetkę 4h zamiast 15min?
Ważne jest też, że tam ludzie potrącili majtki życia, walczą o przetrwanie przed zbliżającą się zimą. “Szczęśliwi” gapie na motocyklach nie poprawia im humoru…
No chyba że chcecie przyjechać pomóc kuć tynki na murach.
1. Tam jest nadal dużo rozpieprzonych dróg, nieprzejezdnych lub z utrudnieniami i syfem.
2. Na mikach działa nadal wiele służb, wojsko, ochotnicy lokalni i przyjezdni. Jest gęsto od sprzętu.
3. Służby jak pogotowie czy szpitale nadal działają w trybie awaryjnym korzystając z bardzo odległych zasobów np Wrocław czy Opole.
Czy w takim przypadku jest potrzebna wycieczka motocyklowa, którą może utrudniać im pracę? Co w przypadku jakiegoś nie daj Boże wypadku? Jak trza będzie czekać na karetkę 4h zamiast 15min?
Ważne jest też, że tam ludzie potrącili majtki życia, walczą o przetrwanie przed zbliżającą się zimą. “Szczęśliwi” gapie na motocyklach nie poprawia im humoru…
No chyba że chcecie przyjechać pomóc kuć tynki na murach.
-
- A
Szklanka jest albo do połowy pełna albo w połowie pusta. To tak jak z dobrym adwokatem, dajcie mu chłopa to już paragraf na niego się znajdzie.
Na poważnie to ostatnią rzeczą jest pchanie się do gipsu. Nie byłem w epicentrum powodzi i nie planuję się tam wybierać ale nie sądzę, aby cały region zniknął z powierzchni ziemi.
Poza tym jeszcze raz - zainspirował mnie ten gość, który uczciwie wygląda, jest stamtąd i mówi to co @Smerfciamajda - 19 minuta filmu : jest bardzo wiele miejsc z utrudnieniami i nie ma się co szwendać tam póki co bez wyraźnej potrzeby, ale jest bardzo wiele miejsc które nie ucierpiało i Ci ludzie nadal chcą zarabiać pieniądze tak jak dotychczas. Więc żeby było jasne tam chciałbym się zatrzymać
Więc @smerfie - jeżeli jesteś stamtąd i znasz takie miejsca to poleć je po prostu - te bezpieczne oczywiście - zdrówka.
Na poważnie to ostatnią rzeczą jest pchanie się do gipsu. Nie byłem w epicentrum powodzi i nie planuję się tam wybierać ale nie sądzę, aby cały region zniknął z powierzchni ziemi.
Poza tym jeszcze raz - zainspirował mnie ten gość, który uczciwie wygląda, jest stamtąd i mówi to co @Smerfciamajda - 19 minuta filmu : jest bardzo wiele miejsc z utrudnieniami i nie ma się co szwendać tam póki co bez wyraźnej potrzeby, ale jest bardzo wiele miejsc które nie ucierpiało i Ci ludzie nadal chcą zarabiać pieniądze tak jak dotychczas. Więc żeby było jasne tam chciałbym się zatrzymać
Więc @smerfie - jeżeli jesteś stamtąd i znasz takie miejsca to poleć je po prostu - te bezpieczne oczywiście - zdrówka.
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Też tak myślę, zniszczony został jakis kawałeczek a cierpi cały region.
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Znam temat od strony Głuchołazach i Jesenika bezpośrednio. Ja dałem se siana z jeżdżeniem. Jak ktoś chce pokręcić się i popatrzeć na pracujące wojsko albo powodzian to śmiało.
Mam bezpośrednie relacje od znajomych z Kłodzka i Stronia Śląskiego.
Tam w ogóle im nie potrzeba na razie turystów tylko rąk do pracy.
Natomiast tak, zgadzam się, żeby zarabiali potrzebni są klienci ale - klienci zostaną przyjęci w biznesach (hotele, restauracje etc) które ocalały. Pieniądze trafia przede wszystkim do właścicieli tych biznesów które nie ucierpiały - bo nadal działają. Pytanie czy pracownicy tych biznesów na tym skorzystają, czy pracują w tej chwili i czy mają w głowie usługiwanie.
Kwestia przejezdności dróg - nie wiem jak droga Sudecka z Ladka do Zieleńca, moja ulubiona, natomiast wycieczkowo od Kotliny ja trzymał bym się z daleka.
Mam bezpośrednie relacje od znajomych z Kłodzka i Stronia Śląskiego.
Tam w ogóle im nie potrzeba na razie turystów tylko rąk do pracy.
Natomiast tak, zgadzam się, żeby zarabiali potrzebni są klienci ale - klienci zostaną przyjęci w biznesach (hotele, restauracje etc) które ocalały. Pieniądze trafia przede wszystkim do właścicieli tych biznesów które nie ucierpiały - bo nadal działają. Pytanie czy pracownicy tych biznesów na tym skorzystają, czy pracują w tej chwili i czy mają w głowie usługiwanie.
Kwestia przejezdności dróg - nie wiem jak droga Sudecka z Ladka do Zieleńca, moja ulubiona, natomiast wycieczkowo od Kotliny ja trzymał bym się z daleka.