UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
DL650 2009 zębatka zdawcza +1 ząb.
DL650 2009 zębatka zdawcza +1 ząb.
Witam Wszyskich.
Jako że sezon na grzebanie przy motocyklach trwa, naszła mnie chęć na pokombinowanie przy przełożeniach napędu.
Po przejrzeniu "internetów" znalazłem kilka poleceń zmiany przedniej zębatki z 15z na 16 zębów. Ta operacja prawdopodobnie nie wpływa odczuwalnie na przyśpieszenie a już prawdopodobnie obniża obroty silnika na 6-biegu o ok.500obr/min. Proszę o wypowiedź osób które coś takiego lub podobnego przerabiały.
Jako że sezon na grzebanie przy motocyklach trwa, naszła mnie chęć na pokombinowanie przy przełożeniach napędu.
Po przejrzeniu "internetów" znalazłem kilka poleceń zmiany przedniej zębatki z 15z na 16 zębów. Ta operacja prawdopodobnie nie wpływa odczuwalnie na przyśpieszenie a już prawdopodobnie obniża obroty silnika na 6-biegu o ok.500obr/min. Proszę o wypowiedź osób które coś takiego lub podobnego przerabiały.
Re: DL650 2009 zębatka zdawcza +1 ząb.
zmienilem przy okazji zmiany lancucha i zebatek. Mniejsze obroty o ok 500/min przy tej samej predkosci + predkosciomierz pokazuje predkosc z dokladnoscia do ok. 1.5km/h wzgledem nawigacji
- Ocena: 5.88235%
Też tak mam już od kilku lat - mi pasuje.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
To gdzie jest ten miernik prędkości wsadzony, w silniku?
Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
W starszym DL idzie z przedniego koła
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
w roczniku 2012 na przedniej zebatce i/lub w obudowie musi byc jakis czujnik - jak to jest zbudowane... pojecia nie mam
P.S.
doczytalem, ze we wczesniejszych modelach odczyt predkosci byl brany z przedniego kola
A w późniejszych z czujników ABS przy kołach
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Z tylnego? Bo w 2012 r na 100% nie bierze predkosci z przedniego kola.
- Załączniki
-
- Screenshot_20201009-162727_Drive.jpg (159.71 KiB) Przejrzano 812 razy
Znaczy, zwiększenie zdawczej o jeden ząbek nie ma wpływu na wskazania prędkościomierza... 

Romet R125 vel Debeściak
W moim roczniku tj. 2009, speed sensor jest przy przednim kole, tak że zmiana zębatki absolutnie nie ma możliwości wpłynąć na wskazania prędkościomierza..Hydrant77 pisze: ↑31 gru 2024, 14:54Witam Wszyskich.
Rozumiem, że łańcuch bez zmian 118?
Powiedzmy DID 525VX-118 ?
Powiedzmy DID 525VX-118 ?
DL650 AK7
Niestety w mojej ,2023 ,już prędkość jest zczytywana z zębatki i wskazania będą się różnić . Nie tylko prędkościomierz ,ale i licznik ogólny też będzie przekłamywał . Moja matematyka ,że około 7% .
Show Must Go On
SpeedoHealer'a https://www.healtech-electronics.com/products/sh/
Albo SpeedoDRD.
Tylko czy skórka warta wyprawki? Jak się Mikołajowi wyczerpią pomysły, to może...
Albo SpeedoDRD.
Tylko czy skórka warta wyprawki? Jak się Mikołajowi wyczerpią pomysły, to może...
Czarny DL650XT M0 na Au-felgach
Odgrzebie temat, bo wydaje mi się, że kwestia pozostała nie do końca wyjaśniona. Tak jak to opisał major25 - w przypadku pomiaru prędkości z zębatki zdawczej wskazanie prędkościomierza zmieni się, ale w dobrą stronę.powolny pisze:Niestety w mojej ,2023 ,już prędkość jest zczytywana z zębatki i wskazania będą się różnić . Nie tylko prędkościomierz ,ale i licznik ogólny też będzie przekłamywał . Moja matematyka ,że około 7% .
Tak jak mój DL650 AL2 przy prędkościach powyżej powiedzmy 120 km/h (dokładnie nie pamiętam) zakłamuje względem GPS o jakieś +10km, tak po zmianę przedniej zębatki z 15 na 16 zębów wskazuje juz prędkość bliższą rzeczywistej.
Wysłane z mojego Pixel 7 przy użyciu Tapatalka
@Blady1k9
Tu masz dwa wątki na temat:
post45631.html
post11596.html
Mój prędkościomierz przekłamuje o 9% w odniesieniu do nawigacji GPS. Ten typ tak ma.
post45631.html
post11596.html
Mój prędkościomierz przekłamuje o 9% w odniesieniu do nawigacji GPS. Ten typ tak ma.
Honda Varadero XL 125 >> V-Strom 650 AL2 Rudy 

@Pawian dzięki za link.Pawian pisze:@Blady1k9
post45631.html
post11596.html
Zmieniłem już zębatkę z 15 na 16 zębów - motocykl może jest ciut mniej żwawy, ale przy 120 km/h na liczniku wg GPS jadę 118-119 km/h. Zobaczymy jak takie rozwiązanie będzie się sprawdzało w codziennym użytkowaniu, w trasie powinno wyjść na korzyść, mały DL jednak męczy się w szybszych przelotach na ekspresówkach/autostradach. A czasami - tak jak przy powrocie z ostatniego złotu - wolę przemieścić się szybciej

Ostatnio zmieniony 27 maja 2025, 12:04 przez Blady1k9, łącznie zmieniany 1 raz.
W moim wypadku pozostała ta sama, ale nie jestem w stanie powiedzieć ile łańcuch przesunął się na regulacji na tylnym kole - wydaje mi się, że że dwie-trzy kreskiBip pisze:Czy długość łańcucha pozostaje ta sama?