Interkom dla zielonego w temacie

Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Re: Interkom dla zielonego w temacie

Post autor: kamilborkowski »

A jeśli jest mesh to będzie w stanie się łączyć z innymi producentami którzy mają mesha?

Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Post autor: staszek_s »

Dopóki nie powstanie jeden standard tego mesh'a to to ma sens tylko jak się jeździ często w tej samej paczce i wszyscy kupili to samo. O ile wiem to najnowsze Seny mogą (jakoś) gadać z najnowszymi Cardo i to by było na tyle jeśli chodzi o uniwersalność. Jak ktoś kupuje głównie dla rozmów z plecaczkiem to wg mnie szkoda kasy.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
Pablitto
A1

Post autor: Pablitto »

I o tym wlasnie mowie. Nie potrzebuje mesh'a , jezdze sam, w tym sezonie chce zabierac ze soba zone jako plecaczek. Poza tym moze muzyka, ew telefon - do tej pory radzilem sobie bez glosowych komend z googla, w aucie tez mam wyciszone, drazni bardzo (zwlaszcxa jak próbuje po polsku nazywac nazwy ulic -Szkocja). Do tego nie potrzebuje syper technologii. Wystarczy cos co prostego. Co dziala i sie nie rozpadnie za chwile.
znalazlem opinie o tym chinczyku na amazonie, o ile wiekszosc chwali, to sporo osob narzeka, ze sie szybko psuje, a wtedy tylko na smietnik.. Jak nie znajde do wiosny niczego taniego i dobrze dzialajacego, plan jest zakupic ten zestaw od cardo. Ma wszystko co potrzebuje, plus serwis na miejscu .

Jak ktos ma sprawdzone tanie sprzety, chetnie poslucham opinii

DL650 + Z1000SX

Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Używam Noeci GoCom4 i do takich podstawowych spraw jest spoko (muzyka, nawigacja, rozmowy przez telefon, raz jechałem z kolegą z tym samym modelem). Zastanawiałem się właśnie czy w tym roku sobie kupić jakieś Cardo bo będę chciał podczepiać się do jakichś grup i wyjazdów motocyklowych no ale to wtedy rzeczywiście trzeba się zastanowić nad modelem który będzie jak najbardziej uniwersalny w tych standardach łączności

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

Ja z meshami czekam na jakiś dobrze działający standard. Może się okazać za niedługo, że intercomy znikną jak stare telefony na korbę... ;)
Póki co, ze śfagrem i moim osobistym plecaczkiem łączymy się łopatologicznie i chińszczyzna daje radę. W razie W, łączę się z innym motórzystą via smarkfon podłączony do kitajskiego interkoma - zasięg niemal nieograniczony (w UE roaming nic nie kosztuje).

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek

Awatar użytkownika
Pablitto
A1

MrWaski pisze:
11 lut 2025, 15:02
Ja z meshami czekam na jakiś dobrze działający standard. Może się okazać za niedługo, że intercomy znikną jak stare telefony na korbę... ;)
Póki co, ze śfagrem i moim osobistym plecaczkiem łączymy się łopatologicznie i chińszczyzna daje radę. W razie W, łączę się z innym motórzystą via smarkfon podłączony do kitajskiego interkoma - zasięg niemal nieograniczony (w UE roaming nic nie kosztuje).
Jakiego chinola uzywasz? Mozesz go polecic?

DL650 + Z1000SX

Awatar użytkownika
Ciok
A+B
Kontakt:

Post autor: Ciok »

Pablitto pisze:
11 lut 2025, 15:14
MrWaski pisze:
11 lut 2025, 15:02
Póki co, ze śfagrem i moim osobistym plecaczkiem łączymy się łopatologicznie i chińszczyzna daje radę. W razie W łączę się z innym motórzystą via smartfon podłączony do kitajskiego interkoma - zasięg niemal nieograniczony (w UE roaming nic nie kosztuje).
Jakiego chinola używasz? Możesz go polecić?
Opis

Obrazek
Pozdrawiam. Sławek Ciok
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy.
Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto

Awatar użytkownika
andrus75
A+B

Post autor: andrus75 »

Też używam od roku tego Freedconna do jazdy z plecakiem lub solo z nawigacją i ostrzeżeniami Yanosik. Jest bardzo ok. Na pewno dużo lepiej od wcześniejszego chińskiego który wyglądem bardzo przypominał obecne chińskie Eyeas V6. Dźwięk i obsługa dużo lepsza

Wysłane z mojego Pixel 7a przy użyciu Tapatalka

DL650 AK7

Awatar użytkownika
Pablitto
A1

andrus75 pisze:
11 lut 2025, 18:50
Też używam od roku tego Freedconna do jazdy z plecakiem lub solo z nawigacją i ostrzeżeniami Yanosik. Jest bardzo ok. Na pewno dużo lepiej od wcześniejszego chińskiego który wyglądem bardzo przypominał obecne chińskie Eyeas V6. Dźwięk i obsługa dużo lepsza

Ktory model uzywasz? Jak weszlem na ich sklep na amazon, to jest tego sporo wariantow, i zero opcji kontaktu ze sklepem.. Nie interesuje mnie mesz, kontakt tylko pomiedzy 2 interkomami, takimi samymi, plus tel, muzyka

DL650 + Z1000SX

Awatar użytkownika
Ciok
A+B
Kontakt:

Post autor: Ciok »

Freedconn
Ja brałem te dwa w kupie, żeby nie mieć problemów z parowaniem.
Ocena: 5.88235%

Obrazek
Pozdrawiam. Sławek Ciok
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy.
Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Sena SMH5 kosztuje nieco ponad 250 pln a na pewno poniżej 300 pln za sztukę jak dobrze poszukasz, sprawdzona firma. Do jazdy solo czy z plecaczkiem mnie wystarcza.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Wpadł mi przed oczy "news" z września 2023, że Cardo i Sena gadają po siatce (mesh). Zarzuciłem na googla zapytanie i podobno to działa w ten sposób, że należy wytypować po jednym ochotniku z każdego mesha, pomiędzy którymi zostanie nawiązane połączenie mostkowe po blutuczu i oni mają trzymać się blisko siebie (do 100 m), i po tym mostku oba meshe gadają ze sobą.
Ja coś przespałem, czy na naszym forum to jakoś przeszło bez echa?

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Nie mam mesh, znajomki też na razie latają po BT. Zasadniczo jeżdżę solo, ewentualnie w parze, grupowo rzadziej więc nie śledzę trendów w temacie komunikacji.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

Pablitto pisze:
11 lut 2025, 15:14
Jakiego chinola uzywasz? Mozesz go polecic?
T-COM z wbudowanym, trzeszczącym poza miastem radyjkiem. Kupiłem dwupaka, bo było ciut taniej.
To radyjko można se w buty wsadzić, ale cała reszta działa mi wyśmienicie od 8 lat. Ulewny deszcz i słońce nie są mu straszne. Mogę polecić. Akumulatorek "trzyma" całodzienną jazdę z włączonym na okrągło plecaczkiem. Ze dwa razy pod koniec długiej, całodziennej trasy, bateryjki padały. Ciekawe kiedy to się w końcu zepsuje... :mrgreen:

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E

Post autor: Lord »

PiotrEm pisze:
11 lut 2025, 23:18
Wpadł mi przed oczy "news" z września 2023, że Cardo i Sena gadają po siatce (mesh). Zarzuciłem na googla zapytanie i podobno to działa w ten sposób, że należy wytypować po jednym ochotniku z każdego mesha, pomiędzy którymi zostanie nawiązane połączenie mostkowe po blutuczu i oni mają trzymać się blisko siebie (do 100 m), i po tym mostku oba meshe gadają ze sobą.
Ja coś przespałem, czy na naszym forum to jakoś przeszło bez echa?
Bo to jest bardzo Ch... rozwiązanie. Jeżeli w swoim Cardo mam BT do polaczenia z Telefonem i Navi to mostkując go działa raz lepiej raz gorzej. Po mostkowaniu po BT muzyka w kasku dostaje czkawki, BT przestaje wyrabiać. Dodatkowo procedura przyłączenia po mostku działa losowo.

DL650A L8

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Post autor: staszek_s »

Już to widzę jak po BT działa na 100 metrów :)

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
crimson
A+B+C+D+E+T

Post autor: crimson »

staszek_s pisze:
12 lut 2025, 08:28
Już to widzę jak po BT działa na 100 metrów :)
Działa, ale ten, który robi za most ma szybciej zjadaną baterię

DL 650 AL6 --> CRF 1100 ATAS

Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Idealnie by było wtedy wyznaczyć kierowcę i plecaczka na tych robiących most tylko rzadko się pewnie zdarza żeby taka para miała różne urządzenia.

Awatar użytkownika
andrus75
A+B

Post autor: andrus75 »

Pablitto pisze:
andrus75 pisze:
11 lut 2025, 18:50

Ktory model uzywasz? Jak weszlem na ich sklep na amazon, to jest tego sporo wariantow, i zero opcji kontaktu ze sklepem.. Nie interesuje mnie mesz, kontakt tylko pomiedzy 2 interkomami, takimi samymi, plus tel, muzyka
Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:
178,94zł | FreedConn Bluetooth interkom motocyklowy kask z zestawem słuchawkowym bezprzewodowy motocykl głowy Interphone ekran LCD słuchawki FM
https://a.aliexpress.com/_EGrbuq0

Kupiony zestaw dwóch w jakiejś promocji za 311 pln

DL650 AK7

Awatar użytkownika
Pablitto
A1

https://a.aliexpress.com/_ExPBdw4
Ja juz zamowilem te, wersja pro. Nie wiem czym to.sie rozni..

DL650 + Z1000SX

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interkomy, Nawigacje, Kamery”