Chiński terminal CarPlay/AndroidAuto
Re: Chiński terminal CarPlay/AndroidAuto
Tak jak pisał @gorghu, nie dai się mieć pływającej ikonki. Można podzielić ekran, tzn. mieć mapę i np. Tidala
DL 650 AL6 --> CRF 1100 ATAS
Ale dwóch map nie dasz rady mieć. Ale żeby nie było tak źle to uruchomiony Yanosik działa w tle i daje sygnały. Jedynie go nie widać.
no tak, dwóch map się nie da. Jedynie jakaś aplikacja do muzyki, czy podcastów i jakaś mapa, np. Mapy.cz - dobrze działa
DL 650 AL6 --> CRF 1100 ATAS
Sygnały dźwiękowe to wiadomo, z telefonu mogą iść ale to dla mnie za mało. Zresztą Yanosik to ma skopane, przynajmniej na IOs, powie komunikat raz a potem się blokuje i wyrzuca wszystko dopiero jak się rozłączy z BT. W takim razie klapa.
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Yanosik nie jest idealny niestety. Nie potrafią ogarnąć tematu dźwięku z Y przez BT do radia samochodowego. Robi czasem takie manewry że o rety. Nawet CarPlay nie jest potrzebny. Wystarczy że tel jest sparowany z BT samochodu gdzie leci np książka ze Storytel albo muzyka Spotify i Yanosik potrafi się zgubić jak facet w IKEA.
Ale na moto nie mam z tym problemu, nie słucham niczego więc Y ma pierwszeństwo i jest jedyny.
Ale na moto nie mam z tym problemu, nie słucham niczego więc Y ma pierwszeństwo i jest jedyny.
To chyba zależy od marki samochodu. W mojej rocznej Skodzie, Yanosik gada bez problemu. Po połączeniu z BT auta, uruchamia się na smarkfonie w tle i zawsze jak trza, to wycisza wszystko, żeby poinformować w głośnikach samochodowych o tym, na co mu tam pozwoliłem (np. robót drogowych nie chcę słyszeć).
Dodam, że jest sporo ustawień w Yanosiku i trzeba to ogarnąć.
PS
AndroidAuto nie mam odblokowane, bo trza ekstra zapłacić 1 kzł. Auto firmowe, szef się nie zgodził.
Dodam, że jest sporo ustawień w Yanosiku i trzeba to ogarnąć.
PS
AndroidAuto nie mam odblokowane, bo trza ekstra zapłacić 1 kzł. Auto firmowe, szef się nie zgodził.
Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
w Y ustawia sie jaki kanał dźwiękowy ma używać - tu bym proponował pokombinować.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
No właśnie próbowałem już wiele ustawień i Y się czasem potrafi pogryźć.
Np leci książka i nagle Y informuje o patrolu po czym nie wraca do odtwarzania książki tylko zawiśnie w niebycie. I zawiśnie w swoim ustawieniu głośności ze wymuszeni startu książki powoduje że jest czytana jak Y. Wygląda jak by nie wysyłał komunikatu “skończyłem gadać”.
Miałem to w dwóch Octaviach, mam w Tiguanie.
Np leci książka i nagle Y informuje o patrolu po czym nie wraca do odtwarzania książki tylko zawiśnie w niebycie. I zawiśnie w swoim ustawieniu głośności ze wymuszeni startu książki powoduje że jest czytana jak Y. Wygląda jak by nie wysyłał komunikatu “skończyłem gadać”.
Miałem to w dwóch Octaviach, mam w Tiguanie.
no cóż - shit happens 

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Skoro mi Yanosik działa bezproblemowo, szukałbym winowajcy w BT urządzeń. Zacznij od podłączenia innego smarkfona.
Romet R125 vel Debeściak
To może być problem Yanosika z IOs, u mnie jest tak, że w aucie (dwóch) przycisza radio jak coś powie i potem nie odcisza, trzeba pogłaśniać mocno już do końca jazdy. Może na Androidzie to działa dobrze. Wywalanie wszystkich komunikatów (jakie nagromadziły się w czasie jazdy) po rozłączeniu się z BT mam przy rozłączaniu się z intercomem i z autem, bez różnicy. Tu trudno zwalać na ustawienia Yanosika, to bug po prostu. Przełączanie kanałów BT/głosnik też działa źle, bo przełącza cały telefon, więc radio zaczyna mi grać na telefonie. Ogólnie dla mnie wersja applowa jest skopana do wiwatu.
Za granicą używam RadarAll i to działa dobrze, nawet w tle. Ale koniec OT, to nie ten wątek - sorki.
Za granicą używam RadarAll i to działa dobrze, nawet w tle. Ale koniec OT, to nie ten wątek - sorki.
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
To może być problem applowego BT. Oni wybiegli przed standard i przestał działać tomtomowy MyDrive (oficjalne info z supportu). A na Andku działa.
Czarny DL650XT M0 na Au-felgach
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Staszek dobrze opisał to zachowanie. Problem 100% po stronie wersji na iOS, pytanie czy Yanosik nie potrafi w iOS czy iOS nie potrafi w BT.
Wszystkie te babole występują na różnych „ajfonach” w różnych samochodach.
Ubicie aplikacji lub potwierdzenie np patrolu rozwiązuje problem.
Zauważyłem że ten problem występuje najczęściej jak Y zgłasza nieoznakowany patrol, a nie występuje przy suszarce czy utrudnieniach.
Zgłaszałem wielokrotnie do Y z zapytaniem czy coś z tym robią. Zero odpowiedzi.
Wszystkie te babole występują na różnych „ajfonach” w różnych samochodach.
Ubicie aplikacji lub potwierdzenie np patrolu rozwiązuje problem.
Zauważyłem że ten problem występuje najczęściej jak Y zgłasza nieoznakowany patrol, a nie występuje przy suszarce czy utrudnieniach.
Zgłaszałem wielokrotnie do Y z zapytaniem czy coś z tym robią. Zero odpowiedzi.
Czołem.
Ali ma urodziny do 26.03. i to urządzenie (zwykle za 185 zł) teraz kosztuje 150,30 zł, a kod ASPL06 redukuje cenę jeszcze o 23 zł. A jak ktoś pierwszy raz, to z rabatem powitalnym 140 zł, ale czy ten w/w kod da dodatkową zniżkę, to nie wiem. Anyway, to już imho niewielki koszt zapoznania się z nową technologią. Zamówiłem, pobawię się, może zastąpi TT?
https://pl.aliexpress.com/item/1005006972637770.html
Ali ma urodziny do 26.03. i to urządzenie (zwykle za 185 zł) teraz kosztuje 150,30 zł, a kod ASPL06 redukuje cenę jeszcze o 23 zł. A jak ktoś pierwszy raz, to z rabatem powitalnym 140 zł, ale czy ten w/w kod da dodatkową zniżkę, to nie wiem. Anyway, to już imho niewielki koszt zapoznania się z nową technologią. Zamówiłem, pobawię się, może zastąpi TT?
https://pl.aliexpress.com/item/1005006972637770.html
- Ocena: 5.88235%
Czarny DL650XT M0 na Au-felgach
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
@Smerfciamajda, czy ta zabawka zmienia Ci automatycznie kolor mapy (chodzi o przejście w tryb nocny). U mnie jakoś nie chce - mimo, że telefon wyświetla juz na ciemno, to nawigacja dalej w trybie dziennym. Ustawienia sprawdzałem i wszystko jest poprawnie ustawione. coś podpowiesz ?
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Nie pamiętam żebym miał z tym problem.
A jeszcze nie jeżdżę więc nie mam jak sprawdzić.
A jeszcze nie jeżdżę więc nie mam jak sprawdzić.
-
- A
W końcu w weekend przykręciłem do poprzeczki nad zegarami to ustrojstwo, które zakupiłem już jakiś czas temu u chińczyka. Nie miałem okazji pojeździć jeszcze z tym ale moje obawy budzi nie tyle, czy ten motylek do przykręcania całego tego uchwytu. Nie tyle chodzi o stabilność ale głównie o łatwość zmiany właściciela jeżeli motocykl zostanie gdzieś na jakimś parkingu. Wystarczy kilka sekund aby odkręcić motylek i zabrać do nowego właściciela ten terminal. Myślę, aby zrobić jakieś bardziej "bezpieczne" mocowanie które nie będzie wprost zachęcać do zmiany właściciela. Jakieś pomysły lub sposoby które mogą przynajmniej zmusić nowego nabywcę po pójście po narzędzia
Zamówiłem. Psie pieniądze w sumie. Powiedzcie proszę jak z zasilaniem tej zabawki? Czy przez USB C śmignie? Czy trzeba to inaczej podłączyć? A jeśli inaczej to jak?
Suzuki DL 1050 V-STROM XT RCM1 Metallic Steel Grey
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Janek,
ja zamiast motylka wstawiłem zakrętkę blokowana od TomTom. Walała mi się więc użyłem. Nie jest to rozwiązanie 100%bezpieczne ale żadne nie jest.
Żeby odkręcić trzeba się natrudzić. Na noc pod blokiem stoję pod plandeką, a w obcych miejscach staram się zawsze czymś przykryć.
Może warto poszukać czegoś takiego

Trombel
Podpiąłem do zasilania po stacyjce i mam z głowy. Odpalam moto i działa.
ja zamiast motylka wstawiłem zakrętkę blokowana od TomTom. Walała mi się więc użyłem. Nie jest to rozwiązanie 100%bezpieczne ale żadne nie jest.
Żeby odkręcić trzeba się natrudzić. Na noc pod blokiem stoję pod plandeką, a w obcych miejscach staram się zawsze czymś przykryć.
Może warto poszukać czegoś takiego

Trombel
Podpiąłem do zasilania po stacyjce i mam z głowy. Odpalam moto i działa.