UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Tankowanie z karnistra

Forum na tematy których nie ma w innych częściach forum
Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Tankowanie z karnistra

Post autor: kamilborkowski »

Często tankuję motocykl jeszcze w domu, przed garażem w ramach rolowania paliwa z karnistrów. Dzisiaj po raz pierwszy mi się zdarzyło przelać bak przez co trochę benzyny ściekło po boku.
No i zastanawiam się co mogę zrobić żeby na bieżąco widzieć ile paliwa jest w baku albo żeby najlepiej samo się tankowanie zatrzymało.
Macie jakieś swoje sposoby na to?

Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Re: Tankowanie z karnistra

Post autor: biblo »

kamilborkowski pisze:
04 lip 2025, 22:18
Często tankuję motocykl jeszcze w domu, przed garażem w ramach rolowania paliwa z karnistrów. Dzisiaj po raz pierwszy mi się zdarzyło przelać bak przez co trochę benzyny ściekło po boku.
No i zastanawiam się co mogę zrobić żeby na bieżąco widzieć ile paliwa jest w baku albo żeby najlepiej samo się tankowanie zatrzymało.
Chyba ze trzy razy przeczytałem to, co napisałeś i ni w ząb nie mogę zrozumieć o co Ci chodzi :roll: 8-)

P.S. A tak w ogóle, to po co trzymać benzynę w kanistrach w garażu?

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
skibol83
A+B+C

Post autor: skibol83 »

Ja nigdy nie tankuje moto w domu, od tego sa stacje paliw, w domu trzymam moze 10l żeby mieć do kosiarki czy piły motorwej, w ostateczności doleje siebie 2-3l żeby dojechac na stacje, pierwsze słyszę żeby tankowanie robić w domu. :?
Chcesz żeby sie samo kończyło tankowanie... tankuj na stacji z dystrybutora, pistolet zawsze ci "odbije" jak będzie pełno, ewentualnie jakimś, kubkiem po 0,3l, wtedy nie przelejesz :mrgreen:
Tak z czystej ciekawości bo mnie to zaskoczylo... ile ty masz tego paliwa w domu? 1000-2000l? Ile go trzymasz 5-10lat ze musisz rotować? :roll:

DL650 AL2 ----> DL1000 ---> Honda CRF 1100L AT AS DCT
Fototag: 2

Lepiej mieć brzuch od piwa niż garba od roboty

Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

No dobra, trochę przesadziłem z tym żeby tankowanie się zatrzymywało, ale szukam sposobu na to żeby podczas tankowania z karnistra wiedzieć kiedy się zatrzymać. Dotychczas po prostu co chwilę wyciągałem lejek i sprawdzałem gdzie jest mokry, ale zastanawiam się czy są jakieś lepsze sposoby.
Nie, nie mam 1000l paliwa, mam kilkadziesiąt i po prostu staram się żeby nie leżało dłużej niż pół roku :)

Xj6
A+B

Post autor: Xj6 »

kamilborkowski pisze:
04 lip 2025, 23:20
No dobra, trochę przesadziłem z tym żeby tankowanie się zatrzymywało, ale szukam sposobu na to żeby podczas tankowania z karnistra wiedzieć kiedy się zatrzymać. Dotychczas po prostu co chwilę wyciągałem lejek i sprawdzałem gdzie jest mokry, ale zastanawiam się czy są jakieś lepsze sposoby.
Nie, nie mam 1000l paliwa, mam kilkadziesiąt i po prostu staram się żeby nie leżało dłużej niż pół roku :)
Ale po co ci tyle paliwa w domu?

Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

He, he :D Jedni (kiedyś) gromadzili cukier w wersalkach, a kolega jak widać lubi mieć wachę ;)

Wracając do pytania, to nie ma jakiejś "metody" na łatwe dolewanie benzyny do baku :roll: Trzeba tam po prostu co chwilę zaglądać, żeby nie przelać... i lać małym strumieniem... ewentualnie sobie poświecić - byle nie zapałką :twisted: :lol:

A baki motocykli/skuterów są szczególnie "nieprzyjazne", bo z reguły dno na środku jest wyżej (tam przy wlewie) i benzyna szybciej tam się gromadzi, a dopiero po chwili spływa na boki. Jak tankuję Tigera, to ostatni kilka litrów muszę właśnie z tego powodu dosłownie ciurkać z pistoletu dystrybutora i obserwować poziom napełnienia :roll:

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
andrus75
A+B

Post autor: andrus75 »

Xj6 pisze:
kamilborkowski pisze:
04 lip 2025, 23:20
Ale po co ci tyle paliwa w domu?
Oj po co, po co? Pamiętam jak w latach 90-tych kierowcy znanej firmy telekomunikacyjnej (jedynej w tamtych czasach). Jeździli tak umiejętnie nysami i żukami, że auto prawie nie brało paliwa a jedynie powietrze. Jazda z takimi była uciążliwa i powolna ale jakieś tam korzyści dla nich byłyObrazekObrazekObrazekObrazek. Ale to było bardzo dawno temu.

Wysłane z mojego Pixel 7a przy użyciu Tapatalka

DL650 AK7

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

@andrus75 Myślisz, że koledze zostały zapasy z tamtych czasów? :lol: ;)

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Zapasy nie, ale nawyki :D
Ocena: 5.88235%

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Nawyki tak ale po to żeby zawsze mieć w domu pewien zapas paliwa na wypadek blackoutu albo nieczynności stacji paliw 😉 Świetna to rzecz żeby zasilić kuchenkę turystyczną albo agregat prądotwórczy. Taki mam powód.
Jak się jednak okazuje są i na mój problem sposoby u naszych chińskich przyjaciół: https://pl.aliexpress.com/item/10050072 ... perplexity

Awatar użytkownika
Bip
A

Post autor: Bip »

No dobra, powiedzmy że jesteś przygotowany na koniec świata i masz te dwa kanistry w zapasie. W takim razie to wolałbym raz do roku zatankować sobie auto z obu kanistrow i uzupełnić je od nowa na kolejne 12 mcy zamiast się siłować z przelewaniem wachy po motocyklu.

DL650XAL7

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Post autor: Iżu »

kamilborkowski pisze:
04 lip 2025, 22:18
Cześć, niestety kolega @biblo nie potrafi normalnie komukolwiek odpowiedzieć na forum bez swoich złośliwych uwag, mianował się tu grupowym mesjaszem i jako taki musi zaistnieć w każdym wątku bo inaczej dostanie sraczki :lol: olej typa..

W temacie Twojego pytania - od wielu lat używam na działce taki system napełniania paliwem maszyn w tym kosy spalinowej czy pilarki uniemożliwiający przelanie zbiornika paliwa.

https://allegro.pl/oferta/system-napeln ... SZEALw_wcB

Jako że przy koszeniu czy wycince często tankujemy, jest to najlepsza opcja do szybkiego napełnainia maszyn, sądzę że sprawdzi się to także w Twoim motocyklu, trzeba jedynie ocenić czy gwint pasuje do Twojego kanistra, mam ze 2 kanistry kupione na stacji Shell i na pewno do nich (poza tymi od Stihla) pasuje ten system.
Działa to tak iż wkładasz go we wlew i naciskasz, paliwo leje się do momentu gdy dojdzie do poziomu wlewu i się zatrzymuje, to bardzo wygodne rozwiązanie które mogę polecić, w ten sposób nie przelejesz paliwa.
Serwus 8-)

Iżu

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Bip pisze:
06 lip 2025, 08:06
No dobra, powiedzmy że jesteś przygotowany na koniec świata i masz te dwa kanistry w zapasie. W takim razie to wolałbym raz do roku zatankować sobie auto z obu kanistrow i uzupełnić je od nowa na kolejne 12 mcy zamiast się siłować z przelewaniem wachy po motocyklu.
No chyba że samochód jest na ropę.

Ja widzę jedno uzasadnienie tankowania z kanistra, ale dotyczy tylko (na razie) piaggio liberty. Tam jest wlew średnicy nalewaka i nie widzisz nic jak lejesz, do tego sam bak ma kształt jelita grubego i trzeba czekać, aż się zakamarki odpowietrzą. Do suchego baku wchodzi 6l, więc leje się max 5, ale odbija już po 2,5, resztę trzeba wlać ciurkając bardzo wolno, bo inaczej chlapie na około.

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Oj @Iżu iżu... Chyba zauważyłeś, że nie tylko mnie zdziwiło pytanie kolegi... Tak więc proponuję popuścić gumę w majtach i pójść pojeździć 8-) Widoki naprawdę działają kojąco ;)

A swoją drogą, to bardzo ciekawy patent z tym "nalewakiem", tylko nie do każdego wlewu do baku motocyklowego się da go wykorzystać. Np. w Tigerze jest taka plastikowa "przegródka" uniemożliwiająca wsunięcie czegokolwiek wgłąb baku 8-)

Pozdrawiam,
Jacek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólne”