Wymiana oleju
Re: Wymiana oleju
Czy aby na pewno?
No więc w czerwcu wymieniłem na Motula 5100 i od tego czasu zaczęły się problemy ze zmianą z jedynki na dwójkę. Cały czas wskakiwał luz i dopiero kilkukrotne próby wbijały dwójkę. Masakra. Przelatałem tak ok. 3000 km i dziś nie zdzierżyłem. Wymieniłem na zalecanego przez Suzuki Ecstar R9000 10w-40 i jak ręką odjął! Od nowości ASO lało mi tego Ecstara i nigdy nie było problemów.
Nie przypuszczałem że to ma aż tak duże znaczenie.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2025, 18:41 przez MrWaski, łącznie zmieniany 1 raz.
Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
A Motul z pewnego źródła? Bo może to słonecznikowy był... 

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Teoretycznie z pewnego. Duża hurtownia motoryzacyjna. O problemach z wbiciem dwójki na innych niż zalecane przez Suzuki olejach już wygooglałem sporo informacji. Cyny podobne, więc nie będę końbinował. Ot, napisałem ku rozwadze kolegów.
Mniam! Tera biegi wchodzą jak w masełko.
Mniam! Tera biegi wchodzą jak w masełko.

Romet R125 vel Debeściak
Ja leję syntetyka Valvoline co 6 kkm, a co kolejne 6 kkm serwis leje ECSTAR, i zupełnie nie widzę różnicy.
Sprawdziłeś datę produkcji Ecstara?MrWaski pisze: ↑22 wrz 2025, 18:37Teoretycznie z pewnego. Duża hurtownia motoryzacyjna. O problemach z wbiciem dwójki na innych niż zalecane przez Suzuki olejach już wygooglałem sporo informacji. Cyny podobne, więc nie będę końbinował. Ot, napisałem ku rozwadze kolegów.
Mniam! Tera biegi wchodzą jak w masełko.![]()
Kupiłem w grudniu 4 litry, okazało się że olej miał 6 lat.
Odesłałem do sprzedawcy.
PS. Na Shellu Advance który mam obecnie wlany, nie zauważyłem haczenia biegów.
Old, grumpy man na DL-u 800
Ja na poprzednim w Polsce i na aktualnym w Norwegii leję zawsze Motula 5100 10w40 i nie widzę kompletnie żadnych problemów z czymkolwiek.
Kiedyś biały DL650 z 2012, teraz DL650 rocznik 2019, czarny i ładny! https://www.youtube.com/seizetheroad
Do DL650? Zaleca czy leje? Ja na fakturach i w silniku miałem R7000 (w latach 2020-2022).
Czarny DL650XT M0 na Au-felgach
A na Śląsku, w Tychach i Czechowicach, na fakturze jest ECSTAR 

I zaleca, i leje.
- Załączniki
-
- pro-m3r0ka4Q.jpg (36.51 KiB) Przejrzano 897 razy
Romet R125 vel Debeściak
Wtrace swoje 5 groszy, bo wczoraj wymienilem olej i filtr oleju przy przebiegu 45100 km. Od ostatniej wymiany 30.05.25 minelo 5800 km. Jestem zwolennikiem wymiany co 6kkm i to do zobaczylem po zlaniu starego tylko mnie w tym upewnilo. Silnik przez te niecale 4 miesiace dostal porzadnie w kosc: autostrady przy predkosci 110-130 km/h w upale 31 stC, 8-10 godzin pracy dziennie, alpejskie przelecze typu Stelvio, St. Gothard, Furka, w dwie osoby z bagazami. Odpalanie przy kilku stopniach powyzej zera nad ranem, itd... Zleciała ciemna breja, wyraźnie cuchnąca spalonym, przegrzanym olejem, znacząco gęstsza niż wlany swiezy. Moze gdybym te prawie 6 tysięcy przejechał spacerkiem po płaskim Mazowszu, to olej byłby w lepszym stanie, ale widac, ze warunki eksploatacji znacząco go zdegradowały.
DL650XAL7