Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Suzuki Moto Szkoła 2026

Wszystko o technice jazdy i jej braku.
Awatar użytkownika
Bip
A+B

Re: Suzuki Moto Szkoła 2026

Post autor: Bip »

No i wiadomo, co było powodem nieoczekiwanej śliskosci toru w deszczu? Osobiście lubię jazdę na mokrym i odpukać, jak na mój styl jazdy, opony dają radę. A tu piszecie, że gleby były na prostym odcinku? Są z tego jakieś filmy?

DL650XAL7

marcin1509
AM

Post autor: marcin1509 »

Jak w innych lokalizacjach wygląda to wydarzenie?
Byłem dziś w Pszczółkach na SMS i jestem rozczarowany ... Cztery grupy, siedem sesji, najwięcej treści na teorii. Byłem w grupie początkującej i na pierwszych trzech sesjach instruktorzy pokazywali każdemu jak jechać, a potem można było zadawać pytania na briefingu.
Po obiedzie na tylko jednej sesji był jeden instruktor i czasami niektórych zatrzymywał i coś korygował. A tak to kompletna olewka. Może na innych torach wygląda to lepiej?

Waldic
A

Post autor: Waldic »

Też byłem dzisiaj w Pszczółkach. Byłem również w zeszłym roku i mam porównanie.
W tym co piszesz cos jest na rzeczy. W zeszłym roku czułem sie lepiej zaopiekowany przez instruktorów. W tym, właściwie tylko raz miałem z nimi bliższy kontakt na torze.

DL650A 2018

marcin1509
AM

Szkoda, że nie było na torze praktycznie żadnej interakcji z instruktorami, dla mnie byłoby łatwiej coś wynieść i co poprawić a tak nawet nie wiem o co tego typa na briefingu zapytać 😂😂😂 nawet pozycję pokazywali tylko na ogół, a nie każdemu z osobna. Gdybym był pierwszy raz na torze, to niewiele bym z tego szkolenia wyniósł.. Chyba za bardzo się napaliłem, cena była też atrakcyjna :)
Możliwe, że nawet w depo staliśmy niedaleko siebie 😂

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

Post autor: PiotrEm »

Ja to widzę inaczej. Testuję swoje limity, dzięki temu, że to nie ulica, mogę testować śmielej. A jak coś robię ewidentnie źle, to instruktor mnie skoryguje. Pamiętam były dwie interwencje tylko (na 5 szkoleń): jedna, jak coś robiłem źle (dosiad, wzrok), i druga, jak mnie ściągnął z toru, żebym dołączył do grupy zaawansowanej. A ja nadal nie umiem w te zakręty. Co z tego, że na treningu konkretny zakręt opracuję do perfekcji, gdy na drodze mam tylko jedno podejście, które musi wyjść przynajmniej dobrze. Ale jednak coś w głowie zostaje, pamiętam jak głośno do siebie mówiłem "nie wolno ci wyprostować motocykla" i chyba tylko temu zawdzięczam, że nie przeleciałem przez krawężnik na przechodniów (początek terenu zabudowanego, łuk w lewo).

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

Awatar użytkownika
Bip
A+B

Post autor: Bip »

@PiotrEm, no zgadza się, na drodze masz jedno podejście i czynniki ryzyka, których nie ma na torze. Byłem raz pod Radomiem, było fajnie, ale to nie jest zaawansowane szkolenie z bezpieczeństwa, a takie by się mi najbardziej przydało. Czyli klasyka: hamowanie awaryjne sucho/mokro, omijanie nieoczekiwanej przeszkody statycznej, reakcja na wtargnięcie obiektu bez możliwości zahamowania, czytanie drogi i zachowania innych uczestników, awaryjne hamowanie na łuku z zachowaniem toru jazdy, itp..

DL650XAL7

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

Post autor: PiotrEm »

Moi koledzy z "ekipy rumuńskiej" polecali mi szkolenie Kulika w Białymstoku (2 dni, dość drogie, odbyło się pod koniec maja br.). Mieli mi opowiedzieć szczegółowo wrażenia, ale jakoś nie możemy się spotkać. Obejrzyj program. Z tego co krótko rozmawialiśmy, to odkryciem dla nich było używanie tylnego hamulca. Ja to zagadnienie poznałem na manewrach miejskich (również Kulika), to parogodzinne szkolenie, po fajrancie, na miejscu (W-wa), też warto.
A "awaryjne hamowanie na łuku z zachowaniem toru jazdy" - o to to, wspomniałem wyżej :-)

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

marcin1509
AM

PiotrEm pisze:
20 cze 2026, 23:48
Ja to widzę inaczej. Testuję swoje limity, dzięki temu, że to nie ulica, mogę testować śmielej. A jak coś robię ewidentnie źle, to instruktor mnie skoryguje. Pamiętam były dwie interwencje tylko (na 5 szkoleń): jedna, jak coś robiłem źle (dosiad, wzrok), i druga, jak mnie ściągnął z toru, żebym dołączył do grupy zaawansowanej. A ja nadal nie umiem w te zakręty. Co z tego, że na treningu konkretny zakręt opracuję do perfekcji, gdy na drodze mam tylko jedno podejście, które musi wyjść przynajmniej dobrze. Ale jednak coś w głowie zostaje, pamiętam jak głośno do siebie mówiłem "nie wolno ci wyprostować motocykla" i chyba tylko temu zawdzięczam, że nie przeleciałem przez krawężnik na przechodniów (początek terenu zabudowanego, łuk w lewo).
"Instruktor cię skoryguje"
Tak, jak faktycznie obserwują i tłumaczą że robisz coś źle. A na pszczółkowym SMSie na jednej sesji stał jeden instruktor i niektórych zatrzymywał. Totalna olewka.

Waldic
A

marcin1509 pisze:
21 cze 2026, 17:12
"Instruktor cię skoryguje"
Tak, jak faktycznie obserwują i tłumaczą że robisz coś źle. A na pszczółkowym SMSie na jednej sesji stał jeden instruktor i niektórych zatrzymywał. Totalna olewka.
Mnie akurat zatrzymał, ale na sesjach przed obiadowych to ja instruktora mało widziałem. Tak jak pisałem w zeszłym roku było dużo lepiej.

DL650A 2018

Awatar użytkownika
motostopem
A

Post autor: motostopem »

Ogólnie zawsze tak było, że do obiadu jeździ się za instruktorem, a później jazda wolna, ale do tej pory jak byłem to zawsze na popołudniowych sesjach byli instruktorzy na torze "bez moto". No ja napisałem maila, że w porównaniu do mojego poprzedniego uczestnictwa zauważyłem, że poziom zaopiekowania jest niższy oraz inne wątpliwości, ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi....
Można pisać może ja będą mieli feedback to będą coś zmieniać co sezon

Honda Varadero 125->DL650 I gen->DL650 IIIgen->DL1050
Mój kanał :arrow: https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1
Grupa FB :arrow: https://www.facebook.com/groups/suzukivstrom1050polska

Waldic
A

Na stronie JC GROUP na FB są do pobrania zdjęcia z Pszczółek jak ktoś jest zainteresowany.

DL650A 2018

marcin1509
AM

Waldic pisze:
24 cze 2026, 18:40
Na stronie JC GROUP na FB są do pobrania zdjęcia z Pszczółek jak ktoś jest zainteresowany.
Są, co więcej, ścigacz pl napisał wspaniały artykulik, że podobno tam byli i jak wspaniale tam było.

maslak
AM

Post autor: maslak »

To ja dodam od siebie że będę na sms biłgoraj 04.07.2026 bo akurat w rodzinnych stronach będę. Akurat jestem po bieszczadach i Tyrawie, przeżyłem więc jest dobrze. Zapisałem się do grupy początkującej więc prześledzę zagadnie obsługi i coś wam skrobnę jak ja to widziałem.
Taki szpieg z krainy deszczowców;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Technika jazdy”