Ogłoszenie duszpasterskie

Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html

Zapisy : topic7845.html

Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać

DL650 - tuning hamulców

Wszystko to co my wiemy, a manuale nie podają :)
Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

DL650 - tuning hamulców

Post autor: Pyxis »

Witam.
W wielu miejscach w necie czytalem o wzglednie slabych hamulcach w DLach 650. Faktycznie nie sa to zylety. Postanowilem poprawic nieco fabryke. Nie, nie zmienialem przewodow na oplot, nie wymienialem pompy na wieksza, nie dawalem wiekszych tarcz, nie dawalem zaciskow czterotloczkowych...... wymienilem klocki hamulcowe na sintermetalowe. Hamulce ZYLETA i w koncu mozliwosc operowania na klamce dwoma paluchami. :-)
Koszt 250 zl z wymiana.

( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
Bialy dziobaty DL 650 AL2

Awatar użytkownika
polokokt
A

Re: DL650 - tuning hamulców

Post autor: polokokt »

Jakieś minusy tego rozwiązania? Nie wiem, żywotność tarcz czy inne przypadłości ?

Remol71
A+B

Post autor: Remol71 »

Pyxis pisze:...... wymienilem klocki hamulcowe na sintermetalowe. Hamulce ZYLETA....
Pytanie, co zdjąłeś ? Klocki z drewna ?

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Rozmawialem z czlowiekiem ktory upala je glownie na torze. Mowil, ze nie zauwazyl jakiegos nienormalnego zuzycia tarcz.

Zdjalem oryginalne, fabryczne.

( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Post autor: Antyks »

Zastanawiałem się nad tym i nadal zastanawiam. Hamulce na pewno nie są najmocniejszą stroną motocykla. Ale na pewno trzeba liczyć się z szybszym zużyciem tarcz. I na pewno liczył bym się od razu z wymianą płynu hamulcowego na bardziej sportowy, o wyższej temperaturze wrzenia. Klocki te doskonale przenoszą ciepło i dużo bardziej nagrzewają układ hamulcowy co może spowodować wydzielenie się gazu z płynu jak zacznie wrzeć, a to oznacza kolejne hamowanie z duuużymi emocjami :)

pyra
A+B

Post autor: pyra »

Taki pierwszy z brzegu http://www.motogen.pl/Warsztat-TRW-Kloc ... 23719.html
Są zalety ,ale też i wady

Szerszeń DL 650A L7 - to już historia

Remol71
A+B

Post autor: Remol71 »

Jakoś na początku zeszłego sezonu zdjąłem jeszcze całkiem dobre sintery i założyłem standardowe ATE i jakoś dramatycznej różnicy nie zauważyłem. Owszem, pierwszy impuls jest taki mniej agresywny ale różnic spektakularnych to nie ma.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2018, 07:41 przez Remol71, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Ja to widze jako roznice OGROMNA. Dzisiaj pojezdzilem po placu docierajac tylna oponke i robilem hamowanie z 8GP ktore wykonywalem wczesniej (doslownie) setki razy w praktycznie identycznych warunkach, teraz z delikatnym uniesieniem tylnego kola. Wczesniej nigdy mi sie to nie przytrafilo. Miejsce zatrzymania przesunelo sie o jakies 0,5m w tyl. To ledwie jakies 30-40 km/h. Ile to bedzie przy wyzszej predkosci? Metr? Dwa?
Poprzednie klocki mialy tez te wade, ze tam od pewnego momentu dusiles dociskajac klame do manetki a sila hamowania nie rosla. Coz, teraz wiem, ze tak maja mieszanki organiczne.

A teraz co do ciepla - zamieniaja energie kinetyczna na cieplo efektywniej, ale w gruncie rzeczy tego ciepla jest tyle samo. Fizyka. Wplyw ma jedynie wieksza przewodnosc cieplna samej okladziny. Zawodnicy na torach ich uzywaja i oni niech leja plyny za gruba kase. Ja nigdy nawet nie otre sie moim sprzetem o takie warunki pracy zaciskow, wiec nie dramatyzujmy :-)

( . Y . )

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Post autor: Iżu »

Hamulce w DL-650 są faktycznie marne, mnie brakuje przede wszystkim szybkości działania po naciśnięciu klamki, którą trzeba dosyć mocno chwycić, oraz skuteczności samego hamowania.
DL-1000 ma zdecydowanie lepsze hamulce, inna pompa, cztero-tłoczkowe zaciski robią robotę, no i wystarczy jeden paluszek na klamce.
Jednak najlepsze hamulce z jakimi miałem do czynienia w motocyklu turystycznym miał BMW GS 1200 - zaciski Brembo, oploty stalowe i świetna dozowalność, a do tego kapitalne zawieszenie przednie zapobiegające nurkowaniu maszyny.
Oczywiście przed kupnem motocykla wiedziałem o jego wadach, ale na dzień dzisiejszy wybrałbym jednak Dużą Suzi, albo Hondę Africa Twin 8-)

Iżu

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

No to ten sam problem ktory ja mialem. Teraz lekkie nacisniecie klamki i masz od razu kompresje przedniego zawieszenia. Zaskoczylo mnie to pierwszym razem ;-)

( . Y . )

Awatar użytkownika
Hawk1985
A

Post autor: Hawk1985 »

Polecam oplot.
Założyłem na przód w Freewindzie oplot firmy HEL, i na prawdę jest różnica. Hamuje się szybciej i mniej siły trzeba włożyć w naciśnięcie klamki.

Wytapatalkowano

Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650

Awatar użytkownika
kitza
A2

Post autor: kitza »

Hawk1985 pisze:Polecam oplot.
Założyłem na przód w Freewindzie oplot firmy HEL, i na prawdę jest różnica. Hamuje się szybciej i mniej siły trzeba włożyć w naciśnięcie klamki.
Potwierdzam. Założyłem kilka dni temu i faktycznie, nie trzeba już się tak siłować z klamką jak wcześniej.

Romet Komar -> Suzuki GSF 600 Bandit -> Suzuki V-Strom 1000

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

Pyxiu wydaje mi się, że to może być kwestia pompy też. Mnie martwi jedna rzecz - fajnie, że mocniej hamuje ale niestety V-strom ostro nurkuje przodem :/

Kymco Downtown 350i

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Można nieco stuningować przód wkładając w lagi tulejki metalowe.
Troszkę mniej wtedy nurkuje bo sprężyna na starcie jest mocniej napięta.
Coś mi się wydaje, że niemiec u mnie zastosował taki patent - do weryfikacji na zlocie.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

prebenny pisze:Pyxiu wydaje mi się, że to może być kwestia pompy też. Mnie martwi jedna rzecz - fajnie, że mocniej hamuje ale niestety V-strom ostro nurkuje przodem :/
Czyli wnosek: Nie hamowac za ostro? :D
Co z tego, ze nurkuje? Jak mam sie zatrzymac przed bagaznikiem z nurkowaniem, albo w nim bez nurkowania ale z saltem, to jaki jest wybor? Ja nie mam rozterek.

A z tym nurkowaniem nie przesadzajmy. Dusilem klame naprawde mocno:

( . Y . )

czekol
A2

Post autor: czekol »

Pyxis - Jakie konkretnie klocki kupiełeś?

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

TRW MCB681SRQ

( . Y . )

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Pyxis pisze: Co z tego, ze nurkuje? Jak mam sie zatrzymac przed bagaznikiem z nurkowaniem, albo w nim bez nurkowania ale z saltem, to jaki jest wybor? Ja nie mam rozterek.

Nie do końca, im bardziej nurkuje tym więcej masy przeniesione jest na przód motocykla a co za tym idzie zmniejsza się skuteczność hamowania tylnego hamulca (szybciej straci przyczepność)

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

i ???

Nadal uwazam, ze lepiej wyhamowac glownie przodem niz niewyhamowac przidem i tylem. ;-)

( . Y . )

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

@Pyxis czyli rozumiem, że TRW MCB681SRQ pasują na przód? Nie wiesz może jakie by pasowały na tył?

Kymco Downtown 350i

ODPOWIEDZ

Wróć do „Patenty i usprawnienia”