UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Jakie klocki hamulcowe polecacie?
Re: Jakie klocki hamulcowe polecacie?
Czy takie klocki do DLki AL3 na tył to dobry wybór ?
http://sklep.wolfmoto.pl/pl/p/Klocki-ha ... O36SP/1037
http://sklep.wolfmoto.pl/pl/p/Klocki-ha ... O36SP/1037
https://allegro.pl/oferta/klocki-hamulc ... 6925004063 tu masz też sintermetalowe tylko od TRW i tańsze - ja takie zakładałem u siebie i nagle tył zaczął hamować.
null
Ale czy sintermetalowe do dobre rozwiązanie do DL-650 ?
- Ocena: 5.88235%
Dzęk,i to już czytałem i ...dalej do końca nie wiem
.
Co do wyboru pomiędzy organicznymi a sinterami to sprowadza się do stwierdzenia lepsze hamowanie kosztem tarcz.
Czyli bezpieczniejsze będą sinterowe. Zostaje pytanie jak szybko tarcze zejdą.
Znalazłem takie w promocji
https://www.4ride.pl/czesci-motocyklowe ... rembo.html
i chyba je wybiorę.

Co do wyboru pomiędzy organicznymi a sinterami to sprowadza się do stwierdzenia lepsze hamowanie kosztem tarcz.
Czyli bezpieczniejsze będą sinterowe. Zostaje pytanie jak szybko tarcze zejdą.
Znalazłem takie w promocji
https://www.4ride.pl/czesci-motocyklowe ... rembo.html
i chyba je wybiorę.
Chcesz powiedzieć, że masz tak słabe klocki, że gdy depczesz tylny hamulec to ABS Ci ani razu nie zadziałał?
Jeśli włącza się ABS, tzn że tylny działa i to skutecznie
reszta to kwestia rozkładu masy
Ja właśnie zamówiłem wczoraj do swojego AL2 na tył klocki CL 2296 RX3 - z przodu też mam CL i jest w porządku. ASO zaproponowało te klocki jako dobry zamiennik oryginałów.
Jeśli włącza się ABS, tzn że tylny działa i to skutecznie

Ja właśnie zamówiłem wczoraj do swojego AL2 na tył klocki CL 2296 RX3 - z przodu też mam CL i jest w porządku. ASO zaproponowało te klocki jako dobry zamiennik oryginałów.
Suzuki DL 650 V-Strom 2012
- Pyxis
- A+B+C+D
- Kontakt:
Jedyna zaleta klockow z okladzinami organicznymi jest ich cena.
( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
Bialy dziobaty DL 650 AL2
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
czy hamując mocniej, ABS na tylnym kole Ci pracuje ?SebaR pisze:Zamówiłem te z linku, zobaczymy co to będzie.
O co ci chodzi ?Maarcel pisze:czy hamując mocniej, ABS na tylnym kole Ci pracuje ?SebaR pisze:Zamówiłem te z linku, zobaczymy co to będzie.
no mówicie ze słabo hamuje tył... więc pytam, czy jak hamujecie to załącza Wam się ABS - zwykłe pytanie 

Mi sie abs na tylnym kole nie zalacza 
Mam zwykle klocki (czy tam organiczne) i najzwyczajniej w swiecie (po wymianie starego plynu hamulcowego) blokuje mi kolo (nie mam teflonowych przewodow w stalowym oplocie tylko zwykle gumioki)
Ale moze to spowodowane brakiem absu xD
Z ciekawosci zapytam, macie jakis filmik bedacy miarodajnym porownaniem drogi hamowania tego samego motocykla na :
1. zwyklych klockach i gumowych przewodach.
2. zwyklych klockach i "oplocie"
3. sinterach i gumowych przewodach
4. sinterach i "oplocie" ?
5. zwyklych klockach i gumie + nowy plyn
Pytam bo ostatnio dorwalem sie do artykulu mowiacego, ze jakosc i normy plynow hamulcowych nie sa sprawdzane i na 7 czy 10 przebadanych nowych (dopiero kupionych) plynow chyba tylko 1 spelnial normy. A co za tym idzie skutecznosc hamowania nowego plynu moze byc taka sama lub gorsza niz plynu starego...
Boso, ale w ostrogach.

Mam zwykle klocki (czy tam organiczne) i najzwyczajniej w swiecie (po wymianie starego plynu hamulcowego) blokuje mi kolo (nie mam teflonowych przewodow w stalowym oplocie tylko zwykle gumioki)

Ale moze to spowodowane brakiem absu xD
Z ciekawosci zapytam, macie jakis filmik bedacy miarodajnym porownaniem drogi hamowania tego samego motocykla na :
1. zwyklych klockach i gumowych przewodach.
2. zwyklych klockach i "oplocie"
3. sinterach i gumowych przewodach
4. sinterach i "oplocie" ?
5. zwyklych klockach i gumie + nowy plyn
Pytam bo ostatnio dorwalem sie do artykulu mowiacego, ze jakosc i normy plynow hamulcowych nie sa sprawdzane i na 7 czy 10 przebadanych nowych (dopiero kupionych) plynow chyba tylko 1 spelnial normy. A co za tym idzie skutecznosc hamowania nowego plynu moze byc taka sama lub gorsza niz plynu starego...
Boso, ale w ostrogach.
- Pyxis
- A+B+C+D
- Kontakt:
Jak sobie takie porownanie wyobrazasz, bo ja jakos nie moge? 

( . Y . )
Płyn hamulcowy imo nie ma wielkiego znaczenia póki nie masz klocków sintermetalowych (no chyba, że jest już mega zawodniony ale to raczej skrajność).
Ja tylko powtórzę - założyłem sintery na tył i skutecznosć tyłu 2-3 razy lepsza (fakt faktem szybciej ABS się załączał ale do momentu załączenia się ABSu dosłownie ze 3x lepsza skuteczność tylnego hamulca)... A teraz pomyśl co by było na przodzie gdzie są 2 tarcze.
Ja tylko powtórzę - założyłem sintery na tył i skutecznosć tyłu 2-3 razy lepsza (fakt faktem szybciej ABS się załączał ale do momentu załączenia się ABSu dosłownie ze 3x lepsza skuteczność tylnego hamulca)... A teraz pomyśl co by było na przodzie gdzie są 2 tarcze.
null
Re: RE: Re: Jakie klocki hamulcowe polecacie?
Hmmmm raczej normalnie...Pyxis pisze:Jak sobie takie porownanie wyobrazasz, bo ja jakos nie moge?
Nic nadzwyczajnego czy wymagajacego doktoryzowania sie

Tak jak testuje sie np droge hamowania opon samochodowych na mokrej nawierzchni czy suchej nawierzchni.
Lub opon z bieznikiem 8mm i 1,6mm roznych producentow (co ciekawe opony Michelin 1,6mm mialy o 30m mniejsza droge hamowania na mokrym niz nowe 8,2mm chinskie opony z "gornej polki" Federal).
Jak w tescie opon:
Predkosc przed hamowaniem np. 60km/h,
ten sam motocykl, te same warunki pogodowe, ten sam kierownik, to samo miejsce.
I mierzenie odleglosci 3 krotnie na kazdy zestaw i podanie sredniej oraz poszczegolnych prob.
Kolejnosc przejazdow oszczedzajaca czas i robote: (moim zdaniem)
1. zwykle klocki + gumiaki
2. sintery + gumiaki
3. zwykle klocki + oplot
4. sintery + oplot
Zeby wykluczyc dywagacje nad temp nawierzchni, temp powietrza, temp opon, wiatrem w plecy, uderzajaca mucha w owiewke dodatkowo wytracajaca predkosc motocykla i wiele innych teorii spiskowych czy co tam komu sie pomysli to niech uzna ze jest to ogrzewana hala ze stala temp i wilgotnoscia, po kazdej probie odczekanie 30 minut aby opony, plyn, tarcze, klocki, nawierzchnia ostygly itd...
A dla mniej wymagajacych i zwyklych smiertelnikow (bo roznice sa znaczne w skutecznosci hamowania), gdzies na parkingu opodal miejsca gdzie sami (watpie ze jakis serwis chcialby sie w to bawic) wymieniamy standard na sintery i opot. Do zmierzenia starczy wtedy miarka i cos do notowania.
Boso, ale w ostrogach.
- Pyxis
- A+B+C+D
- Kontakt:
No i na koniec pkt 5 : wracamy do gumiakow i klockow organicznych i zalewamy nowy plyn. 
Tylko ktory user albo serwis mial by to zrobic i pomierzyc?

Tylko ktory user albo serwis mial by to zrobic i pomierzyc?
( . Y . )
Re: RE: Re: Jakie klocki hamulcowe polecacie?
Idąc za słowami probennego wykluczyłem płyn.
A jeżeli chcesz się bawić w nowy/stary płyn to raczej bym Twój pkt. 5 dał jako pkt. 3. Należy racjonalnie podchodzić do wszystkiego, a nie "byle napisać".
Idąc Twoją metodą generujesz niepotrzebne koszty i marnujesz czas
1. zwykle klocki + gumiaki + stary płyn
2. sintery + gumiaki + stary płyn
3. zwykle klocki + gumiaki + nowy płyn
4. sintery + gumiaki + nowy płyn
5. zwykle klocki + oplot + stary płyn
6. sintery + oplot + stary płyn
7. zwykle klocki + oplot + nowy płyn
8. sintery + oplot + nowy płyn

Co do usera - mam wskazać kogoś kto ma to zrobić ? Miło z Twojej strony ale podziękuję
Skoro ludzie nagrywają i wrzucają na yt filmiki w stylu "jak się golić" albo "jak prasować" to może ktoś kiedyś i taki zrobi i właśnie o taki pytałem
A jeżeli chcesz się bawić w nowy/stary płyn to raczej bym Twój pkt. 5 dał jako pkt. 3. Należy racjonalnie podchodzić do wszystkiego, a nie "byle napisać".
Idąc Twoją metodą generujesz niepotrzebne koszty i marnujesz czas

1. zwykle klocki + gumiaki + stary płyn
2. sintery + gumiaki + stary płyn
3. zwykle klocki + gumiaki + nowy płyn
4. sintery + gumiaki + nowy płyn
5. zwykle klocki + oplot + stary płyn
6. sintery + oplot + stary płyn
7. zwykle klocki + oplot + nowy płyn
8. sintery + oplot + nowy płyn
Pyxis pisze: Tylko ktory user albo serwis mial by to zrobic i pomierzyc?
Odpowiedź wykluczająca serwis była zawarta w poprzedniej mojej wypowiedzi obrazującej niewyobrażalneNIKT pisze:(...) sami (watpie ze jakis serwis chcialby sie w to bawic) (...)

Co do usera - mam wskazać kogoś kto ma to zrobić ? Miło z Twojej strony ale podziękuję

Skoro ludzie nagrywają i wrzucają na yt filmiki w stylu "jak się golić" albo "jak prasować" to może ktoś kiedyś i taki zrobi i właśnie o taki pytałem

- Pyxis
- A+B+C+D
- Kontakt:
Moze. Jak to sie mowi? "Nadzieja matka ... wynalazkow"? 

( . Y . )
NIKT zapominasz, że przy każdej zmianie klocków jeszcze powinieneś tarczę zmieniać, bo każdy klocek inaczej się układa i powinno się klocek najpierw dotrzeć z tarczą (w szczególności zwykłe klocki).
null
Z wynalazkami znam zaczynajace sie od "Potrzeba" xD
O nadziei znam koncowke, ze "(...), a Matka kocha swoje dzieci"
Ale jak kiedys bede wymienial przewody na "oplot" to z ciekawosci porownam sobie drogi hamowania
Co do tarcz to nawet o nich nie myslalem bo mozna tak wymieniac i wymieniac
Jeszcze wypadaloby sprawdzic czy zaciski sa sprawne i tloczki nie przycinaja sie, czy loze plywajace nie zacina sie i nie jest wyrobione, czy rozdzielacz sily hamowania rownomiernie rozdziela cosnienie na obie przednie tarcze. Takie tam
Skoro na tak niedopracowanych testach motocykl zatrzymywalby sie o kilka metrow szybciej to przy zachowaniu wszystkich prawidel byloby to jeszcze efektywniejsze.
O nadziei znam koncowke, ze "(...), a Matka kocha swoje dzieci"

Ale jak kiedys bede wymienial przewody na "oplot" to z ciekawosci porownam sobie drogi hamowania

Co do tarcz to nawet o nich nie myslalem bo mozna tak wymieniac i wymieniac

Jeszcze wypadaloby sprawdzic czy zaciski sa sprawne i tloczki nie przycinaja sie, czy loze plywajace nie zacina sie i nie jest wyrobione, czy rozdzielacz sily hamowania rownomiernie rozdziela cosnienie na obie przednie tarcze. Takie tam

Skoro na tak niedopracowanych testach motocykl zatrzymywalby sie o kilka metrow szybciej to przy zachowaniu wszystkich prawidel byloby to jeszcze efektywniejsze.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2019, 17:43 przez NIKT, łącznie zmieniany 1 raz.