UWAGA UWAGA UWAGA

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Konkurs - Barkbusters - montaż

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
Awatar użytkownika
Maarcel
A+B

Konkurs - Barkbusters - montaż

Post autor: Maarcel »

Dzisiaj zamontujemy hardcorowe osłony Barkbusters :)
Jeśli planujesz rzucać swoim motocyklem, albo wybierasz się na szutry i obawiasz się o połamane klamki, rozważ Barkbusters.

Zestaw który zakupiłem to pałąki i osłonki (szalki) Storm. W końcu Storm i V-Strom są sobie najbliższe ;)
Szalki VPS cieszą oko i wyglądają sztosowo, ale nie licz na osłonę przed deszczem - albo będzie ładnie albo praktycznie - wybrałem praktycznie.
IMG_20200223_141508644.jpg
Jeżeli zakupiłeś motocykl z zamontowanymi osłonami dłoni Suzuki i nie masz oryginalnych śrub do klamek, niestety czekają Cię dodatkowe koszty.
Tak było i w moim przypadku. Konieczny był zakup dwóch śrub do klamek sprzęgła i hamulca oraz nakrętek z blokadą. Dokupiłem też osłonę linki sprzęgła.
IMG_20200223_141555547.jpg
No to zaczynamy :)
Na początek demontaż OEM-owych osłon dłoni.

IMG_20200223_145450819.jpg
IMG_20200223_150444126.jpg
Po zdemontowaniu osłony, demontażowi ulega również klamka hamulca. Właśnie teraz przyda nam się zakupiona śruba i nakrętka.
Konieczne również będzie wymontowanie ciężarka. Niestety najczęściej wnętrze kierownicy jest na tyle skorodowane, że nie obędzie się bez impulsatora kinetycznego (bez młota to nie robota). Wyciągam ciężarki jak widać. Łapię śrubę obcęgami i obcęgi pobijam młotkiem. Mimo, że w ub roku instalowałem ogrzewane manetki i wyciągałem ciężarki, a wnętrze kierownicy otrzymało smar, bez młotka się nie obeszło.
IMG_20200223_152308817.jpg
Po kilku soczystych uderzeniach ciężarek kapituluje. Następnie szybki montaż zgodnie załączoną instrukcją i proszę. Naszym oczom ukazuje się taki oto widok ;)
IMG_20200223_162943932.jpg
Następnie powtarzamy operację demontażu osłony OEM z drugiej strony wraz z ciężarkiem. I tutaj ważna sprawa. Zamieniamy osłonkę linki sprzęgła.
IMG_20200223_165031958.jpg
IMG_20200223_170324063.jpg
Chwilę później naszym oczom ukazuje się zamontowany pałąk :)
IMG_20200223_180439889.jpg
Teraz nie pozostaje nam nic więcej, jak zamontowanie plastikowych osłonek (szalek).
IMG_20200223_175859918.jpg
IMG_20200223_180832993.jpg
IMG_20200223_180855301.jpg
Serdeczności
Maarcel

Suzuki DL 650 V-Strom 2012

Awatar użytkownika
pit
A1

Re: Konkurs - Barkbusters - montaż

Post autor: pit »

W niedzielę się nie liczy ;)

michau
A2

Post autor: michau »

W czym lepsze od suzukowych?
Czy ten stelaż / ramka metalowa jest na zewnątrz części plastikowej?

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

Spodziewałbym się, że są wytrzymalsze i lepiej będą klamki chronić.

Oryginalne plastiki jak się u mnie w Tigerze okazało potrafią się na tyle przy glebie wgiąć, że i tak mi klamka pękła.

null

Awatar użytkownika
Maarcel
A+B

michau pisze:W czym lepsze od suzukowych?
Czy ten stelaż / ramka metalowa jest na zewnątrz części plastikowej?
W tym, że Suzukowe chronią tylko od wiatru/deszczu.
Przy upadku w terenie są jak z plasteliny i nie ochronią klamki przed uszkodzeniem.
Kilku kolegów już tu połamało klamki choćby przy zwykłej parkingówce.

Aluminiowy pałąk jest w środku - jak widać na zdjęciach :)

michau
A2

Dzięki za info.
Nie widzę właśnie umiejscowienia tego stelażu na zdjęciach.
Fajny patent.

PS. Jeszcze pytanie czy od BB wstawiłeś tylko tę metalowe osłony a plastiki stare suzukowe czy komplet BB?

Awatar użytkownika
Maarcel
A+B

michau pisze:Dzięki za info.
Nie widzę właśnie umiejscowienia tego stelażu na zdjęciach.
Fajny patent.

PS. Jeszcze pytanie czy od BB wstawiłeś tylko tę metalowe osłony a plastiki stare suzukowe czy komplet BB?
Plastiki (szalki) też muszą być od BB - inaczej to nie pasuje :)
Na pierwszej fotografii masz kolego :)

michau
A2

@Maarcel
Kilka kwestii odnośnie montażu handguardów BB, ponieważ przymierzam się do instalacji.
1. Mam teraz zamontowane stockowe Suzuki. Rozumiem,że będę potrzebował brakujących elementów (śruby etc)? Osłona linki sprzęgła też musi być zmieniona?
Kupowałeś te gadżety gdzieś na sieci?
2. Czy mógłbyś proszę wstawić zdjęcie instrukcji montażu BB jeśli masz jeszcze?
3. Dlaczego uważasz że wersja VPS nie chroni przed deszczem?
Są niższe to fakt, ale niby mają deflektor z regulowaną wysokością. Przy maksymalnym wysunięciu są tylko centymetr niższe niż storm.

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

michau pisze: 1. Mam teraz zamontowane stockowe Suzuki. Rozumiem,że będę potrzebował brakujących elementów (śruby etc)? Osłona linki sprzęgła też musi być zmieniona?
nie wiem jaki masz motocykl, w moim modelu>roczniku nic nie trzeba było dokupić, tylko montaż
tu masz stare zdjecia
post34196.html?hilit=barkbusters#p34196

michau
A2

Old Donkey pisze:
michau pisze: 1. Mam teraz zamontowane stockowe Suzuki. Rozumiem,że będę potrzebował brakujących elementów (śruby etc)? Osłona linki sprzęgła też musi być zmieniona?
nie wiem jaki masz motocykl, w moim modelu>roczniku nic nie trzeba było dokupić, tylko montaż
tu masz stare zdjecia
post34196.html?hilit=barkbusters#p34196
Dzięki. Mam XT z 2015. Kolega @Maarcel pisał, że przy oryginalnych handbarach Suzuki była konieczność dokupienia części.
Twój widzę już najnowszy model. Może coś zmienili? Obrazek
Przymierzę jak przyjdą BB.

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Miałem takie w małym DL-u, do tego składane klamki. Wypas był. I robiły robotę. Dobry szpas tylko kosztowny.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

Awatar użytkownika
Maarcel
A+B

michau pisze:@Maarcel
Kilka kwestii odnośnie montażu handguardów BB, ponieważ przymierzam się do instalacji.
1. Mam teraz zamontowane stockowe Suzuki. Rozumiem,że będę potrzebował brakujących elementów (śruby etc)? Osłona linki sprzęgła też musi być zmieniona?
Kupowałeś te gadżety gdzieś na sieci?
2. Czy mógłbyś proszę wstawić zdjęcie instrukcji montażu BB jeśli masz jeszcze?
3. Dlaczego uważasz że wersja VPS nie chroni przed deszczem?
Są niższe to fakt, ale niby mają deflektor z regulowaną wysokością. Przy maksymalnym wysunięciu są tylko centymetr niższe niż storm.
1. Nie kombinowałem z innymi śrubami czy tymi z osłon Suzukowych, tylko przywróciłem do stanu początkowego. Nie trzeba osłony linki sprzęgła zmieniać, ale chciałem mieć również osłonę mocowania klamki sprzęgła, żeby syf nie leciał. Tam i tak się wyciera i klamka luźno lata, więc dodatkowy syf uważam nie jest potrzebny - stąd powrót do stockowej osłony. Poza tym w osłonach Suzuki ta osłona sprzęgła się nie mieści, dlatego jest zamieniana na ten kapturek. Zamówiłem w ASO. Jak nie masz ASO pod ręką to sklepmoto46.pl - ceny są te same.
2. Nie jestem już nastolatkiem, ale widzę że zapytania do Googla potrafię kleić lepiej niż młodsi koledzy :P
https://moto-tour.com.pl/data/links/eef ... _15951.pdf

3. Opierałem się na opiniach z zagranicznych for, ale potwierdzam, że mniejszych niż osłonki Storm nie chciałbym. Jeżdżę teraz od 1 marca codziennie i nie wyobrażam sobie, że mogłoby gdzieś podwiewać po łapkach bardziej. Podobały mi się VPS, ale wybrałem komfort ;) Możesz sprawdzić osobiście ;)

michau
A2

Dzięki za info Panowie.
Dziś przyjdą i je obmacam.
Wczoraj gdzieś na YT widziałem opinie że w tych vps deflektor nie daje realnie większej ochrony

Janiro
AM

Post autor: Janiro »

Maarcel, jak one wypadają w praktyce w porównaniu z suzukowymi
zamierzam zamontować takie BB Storm , mam takie moto jak Ty nawet malowanie to samo :)
pytam o użyteczność podczas samej jazdy - czy chronią przed wiatrem/deszczem tak samo skutecznie jak oryginały
ich wyglad ergonomia,wiiadomo są ekstra, mam tylko obawy czy czasem nie spadnie drastycznie ochrona przed warunkami atmosferycznymi po zamianie
z góry dziękuję za opinię, pozdr.

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Post autor: Smerfciamajda »

Miałem BB w Versysie i lepiej chroniły przed zimnem niż teraz suzukowe w DL1000, które są za niskie.

Założył bym se BB w DLu ale szkoda mi kasy juz teraz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”