Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Oryginalny olej w V-Strom 650XT 2020r

Wszystko co o motocyklach V-strom powiedzieć i wiedzieć można. Pytania, odpowiedzi, dyskusje.
Awatar użytkownika
Maarcel
A+B

Re: Oryginalny olej w V-Strom 650XT 2020r

Post autor: Maarcel »

Niektórzy mają taki objaw na 7100. Nie wiem z czego to wynika. Sprzęgło jest wyregulowane.

Suzuki DL 650 V-Strom 2012

Lysymaciek
A1

Post autor: Lysymaciek »

Na temat oleju w silnikach motocyklowych ( i samochodowych) można by było czytać pewnie do końca życia.
JEŚLI UŻYWAMY POJAZDU ZGODNIE Z INSTRUKCJĄ UŻYTKOWANIA ZALECANĄ PRZEZ JEGO PRODUCENTA myślę że jest najbardziej rozsądnym zachowaniem,używanie oleju zalecanego przez INSTRUKCJĘ OBSŁUGI POJAZDU.
SPRZEDAWCA ANI SERWIS NIE SĄ PRODUCENTAMI POJAZDU- muszą się stosować do zaleceń producenta i to robią (przeważnie).
Dlatego różne serwisy używają olejów różnych marek(Shell,Motul,Mobil,itd,itp..)zgodnie jednak z wymaganiami producenta pojazdu przy standardowej eksploatacji. Dlatego jeśli producent pojazdu nie precyzuje czy olej ma być syntetyczny czy półsyntetyczny czy mineralny ,
można stosować każdy z nich bez żadnego ryzyka, ponieważ o jakości oleju nie decyduje tylko baza na jakiej został stworzony, ale przede wszystkim
dodatki do tej bazy.W przypadku naszych wspaniałych pojazdów małych i dużych które są tak niezawodne i wytrzymałe najważniejsza rzeczą
jest używanie oleju MOTOCYKLOWEGO który spełnia parametry minimum klasy jakości SG (im wyższa tym lepiej SH,SJ,itd..), oraz w naszych warunkach klimatycznych zakresu lepkości 10W-40. Jakiego producenta wybierzemy to zależy od naszego gustu. Zespół napędowy w dl-ach dlatego wytrzymuje takie przebiegi i jest tak niezawodny ponieważ nie jest szczytem HI-TECH, to po prostu dobrze dopracowany średniak produkowany bez większych zmian od ponad 20 lat (nawet w momencie premiery nie był szczytem techniki tamtych czasów) dobrze skonstruowany i nigdy nie popsuty przez niepotrzebne modyfikacje. I dobrze ze tak jest bo w ten sposób w przypadku niespodziewanej awarii wciąż możemy niektórych użyć części ze starych roczników i szczęśliwie wrócić do domu.
Inną sprawą jest gdy ktoś używa pojazdu NIEZGODNIE Z INSTRUKCJA PRODUCENTA,np do SPORTU AMATORSKO BĄDŻ WYCZYNOWO.
Ale to jest temat na inna książkę. :D
Pozdrawiam wszystkich i niezawodnej eksploatacji życzę na waszym ulubionym oleju. ;)

Ps. Lubię motorex za jego zielony kolor. Bardziej eco czy coś?

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Kilka osób wspominało podobny efekt po przejściu na 7100, ale czy to aby nie znaczy, że ten olej od razu wpływa na pracę jednostki?
Może kwestia przyzwyczajenia się do zmian/wybierania biegów. Niemniej jeśli od razu obserwuję się jakieś efekty, to coś musi być na rzeczy.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

@Maarcel ja z kolei na odwrót - na 7100 skrzynia chodziła idealnie a po zmianie na zalewanego wtedy przez Suzuki Shella miałem problemy ze znalezieniem N-ki i często przy zmianie z 1-2 wskakiwał N co na Motulu mi się nie zdarzało.

Kymco Downtown 350i

szakul
A1

Post autor: szakul »

Jednym słowem "ciekawostka".

A czy Panowie jest potwierdzony fakt, że po zmianie z 7100 na inny, ten problem już nie wystąpił?

Za mną juz 3 wymiany 7100 i nigdy nic podobnego.
Nieco ponadnormatywnie :D bo po pierwszym serwisie gwarancyjnym przy 1 kkm z 5100 na full syntetyka Synpowera, a że mi nie pasował to na 7100 ;) Potem po podróży po ok 4 tysiącach (łącznie na 6 kkm) z ciepłych krajów, potem po śnie zimowym przy 8.5 kkm i teraz również się przymierzam 4 raz blisko 14 kkm... I nigdy, nigdy nic a nic... Być może przy tak krótkich nieekonomicznych i ponadnormatywnych interwałach to nie występuje, ale wątpię XD

Z pozdrowieniami

mano-a
AM

Post autor: mano-a »

Mam kilka niusów dla was, dzisiaj rozmawiałem z salonem ale nie z mechanikiem tylko z sprzedawcą i był nie do końca obeznany ale z info które udało mi się zdobyć wygląda to tak :

Nowy motocykl z fabryki wychodzi na oleju MINERALNYM !
Przy pierwszym przeglądzie przy 1tys km wlewany jest pół syntetyk r7000
Przy 12tyś można już wybrać czy chcemy syntetyk czy pół syntetyk tutaj już decyzja zależy od klienta

Sprzedawca opowiadał historię że te silniki powinny chodzić na pół syntetyku i tak zaleca producent ale jak zacząłem zadawać konkretne pytania i poprosiłem o podanie gdzie producent zaleca ten pół syntetyk i skąd ma te info to już się zaczęły jakieś ściemy i opowiadanie bajek, przy kolejnej wymianie będę starał się dorwać mechanika i z nim pogadam ale jak narazie niby wygląda to tak że do 12tys musi chodzić na połowce ale na ile prawdziwe jest to info i faktycznie ma potwierdzenie w zaleceniach producenta a na ile w wymysłach serwisu to ciężko powiedzieć.

kaloryferarz
A+B+C

Post autor: kaloryferarz »

Nowe na mineralnym - o tym wiedziałem. Z tego co się juz zdążyłem zorientować można lać i taki i taki. Ważne żeby się parametry zgadzały.

Komar 2350 -> Shadow 500 -> Yamaha XJ6 Diversion -> DL 650 AL9 -> Burgman 400 -> Kymco AK550 Premium

prebenny
A+B+C

W wielkim skrócie olej syntetyczny powinien 'wytrzymać' dłużej niż pół syntetyczny (w sensie dłużej zachować swoje właściwości).

A czy wlejemy pełen czy pół syntetyk nie ma znaczenia póki pokrywa on normy producenta, acz tak jak pisałem u mnie przejście z Motula 7100 gdzie wszystko działało jak ta lala na lanego przez Suzuki Shella spowodowało dla mnie problemy z pracą skrzyni (często przy zmianie z 1->2 wchodził luz).

Kymco Downtown 350i

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Tylko jeszcze trzeba wiedzieć, że syntetyczny to niekoniecznie faktycznie syntetyczny. Nasze prawo dopuszcza nazywanie hydrokraków syntetykami. W niemcowni nie pozwalają i tam hydrokrak ma opis HC-Synthese a nie jak u nas Fully Synthetic ( bo wcale nie jest to fully synthetic)

kaloryferarz
A+B+C

No i ciekawe jak duże to ma znaczenie (półsyntetyk vs syntetyk) przy interwałach zmiany oleju 6 tys km i jeżdżeniu do ok 7 tys obr/min :)

Komar 2350 -> Shadow 500 -> Yamaha XJ6 Diversion -> DL 650 AL9 -> Burgman 400 -> Kymco AK550 Premium

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Możesz wysłać próbki po zlaniu do badania - się przekonasz co znajdziesz i w jakich ilościach na takim czy innym oleju.
Na oko nic nie stwierdzisz, ale analiza jest bezlitosna.

prebenny
A+B+C

@Struna co więcej - to, że olej np 5w40 o tej samej nawie w Niemczech jest full syntetyk nie znaczy, że u nas olej o tej samej nazwie też jest full syntetykiem (np. Valvoline tak robi - nie pamiętam dokładnie, który to olej był bo to było z 2-3 lata temu ale do samochodu 5w30 albo 5w40 chyba maxlife - w DE był full syntetyk a u nas 'syntetyk' HC w każdym razie od tego momentu nie ufam Valvo :) ).

Kymco Downtown 350i

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

No niestety, robią nas w bambuko na każdym kroku...

Awatar użytkownika
motif
A+B+C

Post autor: motif »

kaloryferarz pisze:No i ciekawe jak duże to ma znaczenie (półsyntetyk vs syntetyk) przy interwałach zmiany oleju 6 tys km i jeżdżeniu do ok 7 tys obr/min :)
dla motocykli stwierdziłem po latach najlepszy jest półsyntetyk, dla samochodów syntetyk.
Wszystkie moje moto dostają semi i chodzą jak zegarek, raz mi w serwisie zalali yamalub full syntetic
i było już do dupy, musiałem zmienić szybko.

behemoth
A2

Post autor: behemoth »

@motif z ciekawości, dlaczego syntetyk w moto jest do dupy? Kwestia problemów ze sprzęgłem?

prebenny
A+B+C

Ja tam nie wiem - w każdym motocyklu miałem full syntetyk i w żadnym nie było żadnych problemów.

Kymco Downtown 350i

kaloryferarz
A+B+C

Ale jakie były objawy?

Awatar użytkownika
Woolkan
A2

Post autor: Woolkan »

No właśnie , jakie są objawy? Jakieś 300 km temu zalałem Exstar9000 i wszystko jest ok a powiedziałbym nawet że biegi (luz) precyzyjniej wchodzą także jak narazie na plus ..

Awatar użytkownika
motif
A+B+C

Post autor: motif »

w dwóch maszynach ślizgało mi się sprzęgło, po wymianie na semi przestało, (większość może nie zauważyć tego, zależy od stylu jazdy)
drugim objawem jest ubytek w portfelu bez żadnych mierzalnych korzyści.
W motocyklach w miarę często wymieniamy olej, nie tak jak w samochodach co np 30-45tys km
więc potencjalne zalety full synthetic są niewykorzystywane., szkoda kasy.
Ale jak to mówią: it's your money.

Awatar użytkownika
Woolkan
A2

Post autor: Woolkan »

Słyszałem o ślizgających się sprzęgłach ale postanowiłem zmienić z Ecstar 7000 na 9000 i jak dotąd nie żałuję . Jak pisałem biegi nieco lepiej wchodzą a efektu ślizgania sprzęgła nie ma. Różnica w cenie między tymi olejami nieznaczna i dla mnie do zaakceptowania

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle V-strom”