UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
jaki olej do silnika?
Re: jaki olej do silnika?
Zimą i tak motung stoi wiec kit czy 10W czy 15W to chyba różnicy nie robi.
Tak patrzę na tą 5 0z punktu widzenia ochrony skrzyni i sprzęgła.
Tak patrzę na tą 5 0z punktu widzenia ochrony skrzyni i sprzęgła.
Tags:
Przy w50 może to jeszcze nie ma takiego znaczenia ale za gęsty olej to też nie dobrze, bo może się zrobić problem z przepychaniem go w kanalikach olejowych.
null
Jak jeździsz tylko w naszym klimacie to bym się trzymał 10w40. Chyba, że nonstop pałujesz i jeździć po torze to wtedy faktycznie w50.
null
panowie to jak z tym olejem? Kupiłem motor raptem z 6800 przebiegu. Nie wiem co ASO po 1tyś km zalało. Ale odnoszę wrażenie ze ma iść tam pełen syntetyk?. Ja zalałem motul 5100 co niby jest pól syntetyk i mam nie całe 9 tyś. Olej z alegro nie wiem czy orginał, Chciał bym coś innego spróbować. Mogę powrócić do pełnego syntetyku?. Może ja nie umiem jeszcze biegów wrzucać bo to pierwszy moto z manualną skrzynią biegów a może to ten olej. Coś mi nie pasuję, nie mogę tego opisać.
DL 650 xt 2016r.
@RobertL możesz lać co Ci pasuje, to nie technologia kosmiczna ani silnik od Dużego Fiata.
Serwisówka podaje 10W40 API minimum SH/SJ.
Motul jest parametrami zgodny.
Zobacz, że np. to co sprzedaje Suzuki to ECSTAR R7000 10W-40 to tez semi syntetyk.
Zresztą zobacz sobie sam https://www.motul.com/pl/pl/lubricants/ ... 82017-+%29
Serwisówka podaje 10W40 API minimum SH/SJ.
Motul jest parametrami zgodny.
Zobacz, że np. to co sprzedaje Suzuki to ECSTAR R7000 10W-40 to tez semi syntetyk.
Zresztą zobacz sobie sam https://www.motul.com/pl/pl/lubricants/ ... 82017-+%29
Zdrówko シモン 
Mniejszość Pomarańczowo Japońska

ok dziękuję. A kupujesz olej na allegro? czy raczej w sklepie stacjonarny motocyklowym?
DL 650 xt 2016r.
Ja od momentu, w którym zamawiałem co prawda nie olej ale sprzęgło do Fabii 2 już wszystko kupuje w zaufanym stacjonarnym sklepie...
A historia w skrócie: zamawiałem sprzęgło Valeo, przyszło coś w pudełku TRW. No dobra nie czepiałem się, bo TRW też dobra firma... Tylko po zmianie sprzęgła coś stukało/szurało. Mechanik nie wiedział o co chodzi więc skrzynia poleciała do sprawdzenia a majstry od skrzyni stwierdzili, że skrzynia jest dobra, 500 skasowali i zapytali jakie jest sprzęgło, bo mają Caddiego i po zmianie sprzęgła na kupione na allegro czyli pewnie podróbkę mają identycznie to samo. Także sprzęgło zmienione po raz 2 i jak ręką odjął wszystko działa jak powinno.
A historia w skrócie: zamawiałem sprzęgło Valeo, przyszło coś w pudełku TRW. No dobra nie czepiałem się, bo TRW też dobra firma... Tylko po zmianie sprzęgła coś stukało/szurało. Mechanik nie wiedział o co chodzi więc skrzynia poleciała do sprawdzenia a majstry od skrzyni stwierdzili, że skrzynia jest dobra, 500 skasowali i zapytali jakie jest sprzęgło, bo mają Caddiego i po zmianie sprzęgła na kupione na allegro czyli pewnie podróbkę mają identycznie to samo. Także sprzęgło zmienione po raz 2 i jak ręką odjął wszystko działa jak powinno.
null
W lokalnnym sklepie/hurtowni z olejami. W motocyklowych czesto cena jest wyższa.Robert_L pisze:ok dziękuję. A kupujesz olej na allegro? czy raczej w sklepie stacjonarny motocyklowym?
Zdrówko シモン 

- Old Donkey
- A+B+C
oleje kupuje w internecie/na allegro,
znajduje oficjalnego przedstawiciela czy dużą firmę handlującą olejami, patrzę jaką mają ocenę kupujących, od jak dawna sprzedają itp.
ryzyko zakupu dla mnie takie same jak w sklepie stacjonarnym
wychodzi taniej
znajduje oficjalnego przedstawiciela czy dużą firmę handlującą olejami, patrzę jaką mają ocenę kupujących, od jak dawna sprzedają itp.
wychodzi taniej
No to też moim zdaniem dobre podejście np. Ta hurtownia o której pisałem na Alle też sprzedaje.Old Donkey pisze:oleje kupuje w internecie/na allegro,
wychodzi taniej
Zdrówko シモン 

też w sumie kupowałem na allegro tak jak i wy. Kierując się ilością zakupów"popularne". Ktoś może ew. na pw podesłać sprawdzonego sprzedawcę.
DL 650 xt 2016r.
Ja używam liquy moly 10w40 ...w innych motocyklach go używałem i słychać i czuć różnicę co do motula
- Ocena: 5.88235%
(1986) Jawa 50/23 > (1988) Jawa 250+Stadion S11+Jawa 50/551+Velorex 16/350 > Długie lata bez motocyklu > (2016) Simson SR50 > (2017) Romet K125 > (2018) Suzuki DL650 K6 V-STROM > (2019) Suzuki DL1000A L5 V-STROM