Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Cykanie po zimowaniu - DL650 2016

Sie popsuło.. I co teraz?
Rumen
AM

Cykanie po zimowaniu - DL650 2016

Post autor: Rumen »

Cześć,

miałem ostatnio dłuższą przerwę od maszyny, która przestała zimę i wiosnę w garażu kilkaset km. od domu. Udało mi się ją raz odwiedzić, przepalić, pogłaskać, z tym że brzmiała inaczej niż zwykle (może obrażona?), a przynajmniej inaczej niż w momencie pożegnania. Mianowicie pojawiło się "cykanie", dochodzące z lewej strony silnika, mniej więcej przy nodze/łańcuchu. Na luzie jest cicho, koncert zaczyna się po wbiciu biegu i puszczeniu sprzęgła. Dobrze to słychać przy jeździe na niskich obrotach, bez dodawania gazu. Po przygazowaniu nie jestem w stanie stwierdzić czy odgłosy te są zagłuszane bądź niwelowane. Na pewno automatycznie znikają przy zaciągniętym sprzęgle.

Widziałem, że jest sporo tematów dot. cykania dl650. Jednak z uwagi na fakt, że zmiana ta nastąpiła jakby samoczynnie w trakcie zimowania oraz konieczność przejechania bez wcześniejszego kontaktu z mechanikiem kilkuset km, założyłem nowy temat i proszę o pomoc ;)

Myślicie, że może być to coś groźnego dla silnika? Przebieg ~22k (2k do dużego serwisu).

Awatar użytkownika
Maarcel
A+B

Re: Cykanie po zimowaniu - DL650 2016

Post autor: Maarcel »

Może to łańcuch daje znać o sobie w trakcie jazdy...

Suzuki DL 650 V-Strom 2012

Rumen
AM

Re: Cykanie po zimowaniu - DL650 2016

Post autor: Rumen »

W przypadku problemu z łańcuchem odgłosy raczej nie ustępowałyby po zaciśnięciu sprzęgła. Może to kosz sprzęgłowy, a przy nim to chyba nie muszę się martwić?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”