Schuberth E2

To wszystko co poza ubraniem ochrania nasze zdrowie.
Awatar użytkownika
motostopem
A2

Re: Schuberth E2

Post autor: motostopem »

Ale czy pinlocka czasem nie trzeba regulować na tych zaczepach?

Sam mam aktualnie Schubertha i borykam się z kilkoma problemami i uważam, że za cenę katalogową nie opłaca się brać tych kasków :)

Najczęściej w roli głównej DL650 :arrow:
https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Post autor: Lord »

Da się regulować i trzeba, ale uwaga one są wypinane. Najpierw wypinamy piny w sensie wciskamy dopiero przesuwamy regulacje inaczej gniazda się rozdupcza i tyle będzie z wizjera :)

DL650A L8

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Cena 2000 pln i górę jest dla mnie zaporowa. Nie dam się przekonać, że poniżej tej ceny nie da się kupić odpowiednika pod względem bezpieczeństwa. A może nawet o wyższych parametrach. Wszelkie inne ficzery to jedynie dodatki. One robią cenę, marka i materiał z którego jest wykonany kask. Mam kas z górnej półki i z dolnej. Oba mają takie same atesty, są lekkie i z obu jestem zadowolony. Problem głośności załatwiam zatyczkami w których jeżdżę zawsze. Nie mam wiary w ciche kaski. Nawet te bardzo drogie, które takie miały być, często nie spełniają oczekiwań ich użytkowników. Internet pełen jest tego rodzaju zawodu i narzekań.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

To samo możemy powiedzieć o cenach motocykli :) i wiele innych produktów. Każdy musi znaleźć dla siebie jakieś rozwiązanie :)

DL650A L8

Waldic
A2

Post autor: Waldic »

Odświeżę nieco temat. Mój kask, Nolan N100.5 dożywa dni swoich. Potrzebuję szczękowca. Pierwszy pomysł to E2, ewentualnie C5. Za chwilę zaczną sie na nie dobre ceny. Czytam recenzje w sieci i są bardzo różne, od zachwytów po totalną zjebkę. Najwięcej uwag dotyczy wizjera. A to że sie nie domyka, sam zamyka, przecieka. Jak to wygląda z waszego doświadczenia?
A może następnym kaskiem powinien być jakiś "nie Schuberth"? :)

DL650A 2018

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Przeciekać, nie przecieka ale po i tu czas ma mniejsze znaczenie, ale pewnie jakieś 80 tys km niestety leci i tu uwaga na bezpłatna wymianę mechanizmów. Po takim czasie niestety ale mechanizmy przestają trzymać szyba i szczęka sama opada. Schuberth bez problowo wymienia mechanizmy usczelki w ramach gwarancji. Mechanizm jest złożony i często sie rozsychronizowuje, trzeba zdjac daszek, szybe załyc ponownie starcza na chwile. Bardzo fajny kask, za drogi jak na te jakosć, ale jeden z niewielu z takim fajnym ustawieniem daszka. Pytaj @moto_czort ma tez ten kask.
Ocena: 5.88235%

DL650A L8

Awatar użytkownika
moto_czort
A1

Post autor: moto_czort »

No u mnie przecieka, i czasem sie nie domyka. Ale ja z tych co nigdy nie domykają wizjera. Ja bardzo lubie swojego Schubertha, @Lord mnie chyba rok namawiał, no i miał rację. on ma zawsze rację, niestety :D :D :D Wygodny, daszek robi robotę a reszte sie ogarnie na gwarancji. Nie polecam Caberga...jak dla mnie ciężkie kaski.
Ocena: 11.76471%

VOGE 900 DSX

Waldic
A2

Lord pisze:
03 paź 2025, 14:26
Bardzo fajny kask, za drogi jak na te jakosć,
No właśnie, za regularną cenę bym go raczej nie kupił, ale już widać przeceny sezonowe.

DL650A 2018

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

@Waldic Moim zdaniem, po _wstępnym_ wyborze kilku kasków, jakiekolwiek rozważania na temat wyboru konkretnego trzeba zacząć od przymiarki... Głowa głowie nierówna, a poszczególne serie tego samego producenta potrafią się bardzo różnić. Ja kiedyś miałem któregoś Schubertha i chciałem go po jakimś czasie wymienić na nowszy model, ale okazało się, że ten nowszy zupełnie mi nie podpasował. A za to nowa wersja Neoteca, która się wówczas pojawiła mile mnie zaskoczyła 8-) A parę lat wcześniej Shoei "przegrał" właśnie z Schuberthem...

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Masz racje mi nałeb chociaz zawsze chciałem mieć nie pasowała e1 ja ma łeb E2 :) lub Shoei jak kto woli . Kzdy łeb inny to na pewno. Shoei dodatkowo często robi akcje z dopasowaniem wypełnienienia pod konkretna głową, chyba motobanda w ten weekend ma taka akcje.

DL650A L8

Quarius
A

Post autor: Quarius »

Koniecznie przymiarka najpierw! Też będę powoli zmieniać kask i kilka razy przymierzałem następców. Najbardziej mnie chyba zaskoczyło to, że nawet w ramach jednego producenta są znaczne różnice w odczuciach - E2 leży mi całkiem inaczej niż C5 :)

Suzuki DL 650 AL6 V-Strom

Waldic
A2

Quarius pisze:
03 paź 2025, 16:08
Koniecznie przymiarka najpierw!
To akurat oczywiste, już jestem po pierwszych przymiarkach. Przy poprzednim kasku wyszedłem ze sklepu z kaskiem, którego wstępnie nie brałem pod uwagę.
Quarius pisze:
03 paź 2025, 16:08
E2 leży mi całkiem inaczej niż C5 :)
A podobno ta sama skorupa

DL650A 2018

Awatar użytkownika
waldeman
A

Post autor: waldeman »

Przymierzałem Schuberta E -2i stanowczo nie jest to kask na mój czerep. Rozmiar M idealnie opina poliki i fajnie leży z otwartą szczęką. Jednak po zamknięciu broda dotyka wewnętrznej części szczęki.

Mniejszość Niemiecka 3

Awatar użytkownika
Pawian
A+B

Post autor: Pawian »

Ja potwierdzę temat przeciekania, nowy kask i w deszczu krople ciekły po obu stronach wizjera ;p
Nie wiem, czy mam szanse na reklamację, bo wkleiłem swój zestaw Cardo.

Dodam, że przy bocznych wiatrach, dostaję podmuchem po twarzy przy zamkniętym wizjerze.

Pomimo tych wszystkich wad, bo tak je trzeba nazwać, kupiłbym ten kask ponownie.
Daszek + blenda robią robotę.
Dwustopniowy nawiew na czuprynę - rewelacja, przy moim ustawieniu szyby nie czuję nic na twarzy, ale u góry już tak.
Osobnym nawiew na szybę, bez nawiewu na usta - również super działa i odprowadza wilgoć.

Honda Varadero XL 125 >> V-Strom 650 AL2 Rudy :)

Awatar użytkownika
zwierzak
A2
Kontakt:

Post autor: zwierzak »

Kończy się sezon. Sklep w którym kupiliśmy z Lidką nasze E2 zajął się tematem i kaski wróciły z Niemiec wyregulowane i nieprzeciekające - nie zmienię na inny.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Marcin (zwierzak)
----------------------
Szary DL1000 2016 -> R1300GS Triple Black

Awatar użytkownika
motostopem
A2

Post autor: motostopem »

A jakie są minusy kasku z daszkiem? ja całe życie w integralach, ale widzę plusy szczękowców więc następny kask chcę spróbować właśnie z otwieraną szczęką, ale pytanie czy od razu na zakupić E2, bo w tym roku na wyjeździe przydałby się daszek kilkukrotnie

Najczęściej w roli głównej DL650 :arrow:
https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

motostopem pisze:
06 paź 2025, 10:04
A jakie są minusy kasku z daszkiem? ja całe życie w integralach, ale widzę plusy szczękowców więc następny kask chcę spróbować właśnie z otwieraną szczęką, ale pytanie czy od razu na zakupić E2, bo w tym roku na wyjeździe przydałby się daszek kilkukrotnie
Chyba tylko w E2 daszek spełnia 100% swojego zadania, piszę chyba bo sam nie jeździłem x nim, oglądając jednak wykonanie tego kasku oraz opisywane problemy z przeciekaniem itd mam wrazenie że ten kask jest po prostu za drogi.
Ja jeżdżę 5 sezon w scorpionie i o ile jego daszek to tylko estetyka tak inne komponenty sa super, jest szczelny i cichy, ma dobre wyściółki,wentylacja mogłaby być lepsza.

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Post autor: kamilborkowski »

Minusem każdego kasku z daszkiem będzie odczuwanie podmuchów powietrza. Jak nie jesteś dobrze osłonięty z przodu to z daszkiem będzie tylko gorzej.

Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Pawian pisze:
05 paź 2025, 23:43
Ja potwierdzę temat przeciekania, nowy kask i w deszczu krople ciekły po obu stronach wizjera ;p
Nie wiem, czy mam szanse na reklamację, bo wkleiłem swój zestaw Cardo.

Dodam, że przy bocznych wiatrach, dostaję podmuchem po twarzy przy zamkniętym wizjerze.

Pomimo tych wszystkich wad, bo tak je trzeba nazwać, kupiłbym ten kask ponownie.
Daszek + blenda robią robotę.
Dwustopniowy nawiew na czuprynę - rewelacja, przy moim ustawieniu szyby nie czuję nic na twarzy, ale u góry już tak.
Osobnym nawiew na szybę, bez nawiewu na usta - również super działa i odprowadza wilgoć.
Nie powinno być problemu, ja nawet wyciołem kable od mikrofonu bo kto mógł pzrewidziec ze cardo dogada sie z shubertem, kable moga zalózyc ponownie ale juz odplatnie

DL650A L8

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

Tak à propos jakości i różnych niedoróbek, to moim zdaniem Schuberth sam sobie zgotował nieciekawy los wypuszczając co chwilę kolejny model... Jak się wydaje, że w końcu jest OK, to zaraz pojawia się kolejna modyfikacja i znów coś nie funguje :roll: A jak wiadomo, lepsze jest wrogiem dobrego 8-)
Dodatkowo, to mocno komplikuje kwestię akcesoriów, wyściółek, itp. dodatków...

Schoei jest dużo bardziej "konserwatywny". Pierwszego Neoteca zaprezentowali w 2012 roku, wersja druga pojawiła się po 6 latach w 2018 roku, a kolejna Neotec III po 5 latach w końcówce 2023 roku, jako model 2024.

W tym czasie Schuberth wypuścił C1/C2/C3/C3 Pro/C4/C4 Pro/C5, do tego w różnych wersjach Globe/Eclipse/Master/Omega.. O E1/E2, bazujących właśnie na serii C nie wspominając :roll:

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kaski, Buty, Rękawice”