UWAGA UWAGA UWAGA

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Tylny amortyzator- naprawa?

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
Adi
A2

Tylny amortyzator- naprawa?

Post autor: Adi »

Odkryłem pewien problem w moim stormiaku, nie działa mi to pokrętło od tylnego amortyzatora, właściwie nie wiem czy mi kiedyś działało bo przypomniałem sobie o nim jak jechałem z plecaczkiem ostatnio.
Pytanie moje jest takie, na jakiej zasadzie działa to pokrętło? Linka czy hydraulika? Bo wyglada jakby hydraulika napinała ta sprężynę, skoro hydraulika to powinno być jakoś odpowietrzane.
Czy w ogóle tylne amortyzatory się regeneruje? Bo wiele jest na temat przednich lag, ale ten tylni jakoś pomijany, są do niego jakieś zestawy naprawcze? Jest on gazowy czy olejowy?

Czarny Dl 650 urodzony w 2004

Tags:

Remol71
A+B

Re: Tylny amortyzator- naprawa?

Post autor: Remol71 »

Hydraulika bez odpowietrzania. Zasadniczo sprzęt jednorazowy. Podobno ktoś w tym dłubie ale o to dopytuj.

Adi
A2

Skoro hydraulika bez odpowietrznika to da się to zrobić, próbowałbym odpowietrzyć przewodem, ale idąc dalej, skoro się zapowietrzyło lub płyn wyciekł, to daje w sumie jakąś nieszczelność więc bez jakiegoś zestawu uszczelek nie mam co brać się za rozbieranie?

alabej
A1

Post autor: alabej »

Np. Kelban w Chyloni regeneruje a jest ich więcej zakładów.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Generalnie nie działa pokrętło czyli co?? Nie kręci się czy kręci a motocykl się nie obniża ani nie podwyższa??
Jeżeli to drugie to można próbować rozkręcić na wężu i nalać oleju. Odpowietrzenia nie ma także do naprawiającego należy wykombinowanie jak zrobić aby możliwie najmniej powietrza sie dostało do środka.
Na forum f650gs.pl kiedyś ktoś reperował w taki sposób regulację amortyzatora, która chyba ma osobny układ amortyzacji a osobny do regulacji twardości.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Znalazłem ten temat: http://f650gs.pl/topic/2797-hydrauliczn ... entry69569

Jakby trzeba się było rejestrować i logować to dajcie znać to jutro może przepiszę manuala

Adi
A2

Centrino pisze:Generalnie nie działa pokrętło czyli co?? Nie kręci się czy kręci a motocykl się nie obniża ani nie podwyższa??
Jeżeli to drugie to można próbować rozkręcić na wężu i nalać oleju. Odpowietrzenia nie ma także do naprawiającego należy wykombinowanie jak zrobić aby możliwie najmniej powietrza sie dostało do środka.
Na forum f650gs.pl kiedyś ktoś reperował w taki sposób regulację amortyzatora, która chyba ma osobny układ amortyzacji a osobny do regulacji twardości.
Dokładnie Centrino jak piszesz, kręci się lekko bez oporu, amortyzator jest w ustawieniu najniższym. Odnośnie twardości cos obiło mi się o uszy/oczy ze jest jakaś śrubka na dole amortyzatora, tam nic nie ruszałem nigdy.

Na tym forum trzeba sie zalogować, jeśli mógłbyś manualna przepisać byłbym bardzo wdzięczny

Na odpowietrzanie pomysł mam, jak się uda to zrobić i będzie działało to wrzucę fotki z opisem

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Spoko, jutro to zrobię.

Co do regulacji samej sprężyny, to jest taka ale najlepiej mieć do tego klucz hakowy i generalnie reguluje się nim poprzez naciąganie lub rozciąganie sprężyny. Coś jakby napięcie wstępne sprężyny.

Na tym zdjęciu widać taki pierścień z ząbkami, tym właśnie się reguluje. To zdjęcie nie pochodzi z DLa ale daje jakiś pogląd na sytuację.

Obrazek

@Adi - jak będziesz robił to zrób fotorelację. Ten post bym usunął, bo nie bardzo lubię wykorzystywać cudze treści bez wiedzy ich autora.
Choć wysłałem mu PW z pytaniem o zgodę.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Ok, kopia postów z forum BMW:

Demontaż zbiorniczka płynu hydraulicznego napinacza z ramy:

Obrazek

Zbiorniczek po odkręceniu przewodów hydraulicznych:

Obrazek

W środku ledwie kilka kropel starego oleju, ale za to mnóstwo brudu:

Obrazek

Amortyzator na stole operacyjnym:

Obrazek

Odkręcenie przewodu od kolumny amortyzatora i oczyszczenie wszelkich zakamarków:

Obrazek

Ponowny montaż. W samej kolumnie mieści się ledwie kilka kropel oleju. Warto też ścisnąć wąż, aby usunąć z niego powietrze i zalać kroplą ;)

Obrazek

Uzupełnianie zbiorniczka przykręcanego do ramy. Wchodzi łącznie ok. 40ml.:

Obrazek

Im więcej uda nam się wlać i nie rozlać podczas skręcania, tym większa będzie efektywność układu. Ostatni element do przykręcenia:

Obrazek

Wszystko na swoim miejscu. Sprawdzamy szczelność:

Obrazek

Tadam! Napinacz pracuje jak nowy. Odzyskane 10mm wstępnego napięcia sprężyny:

Obrazek

Maksymalne napięcie. W tle olej do zawieszenia (5W), użyty w czasie operacji:

Obrazek

DONE

Wszystkie zdjęcia pod adresem: https://get.google.com/albumarchive/104 ... amiiJemgAE
Ocena: 5.88235%

Adi
A2

Bardzo Ci dziękuje Centrino, obiecuje zrobić manuala jak będę go rozkręcał, narazie jestem poza granicami naszej pięknej Ojczyzny :) za jakis tydzień będę kilka dni w PL i spróbuje to ogarnąć, myśle, ze niespodzianek nie będzie z wyjęciem amortyzatora, wiec w jeden dzień powinienem to ogarnąć.
Odnośnie oleju, to jakis zwykły syntetyczny hydrauliczny 5W? czy jakis specjalny do zawieszeń? Nie znam się specjalnie na podziałach w olejach hydraulicznych, jakieś kiedyś lałem do lewarków, jednak to były inne czasy :)

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Na ostatnim zdjęciu widać butelkę oleju. Wynika z niego, że jest to syntetyczny olej do zawieszeń.
Według mnie ma to niewielkie znaczenie bo ten olej w zasadzie nie pracuje. Służy tylko do ustawienia zawieszenia.

Adi
A2

Również wydaje mi się, ze ma to niewielkie znaczenie, o szczegóły podpytam jak będę w sklepie

Awatar użytkownika
memphis
A1

Post autor: memphis »

Kolega reanimował tylny amor tutaj -> https://bfgsuspension.pl/
Z efektu jest bardzo zadowolony.

Burgman 125 -> Virago 535 -> V Strom 650XT

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Post autor: Pyxis »

Tez mialem problem z amortyzatorem. Wyciekl olej. Powrot do domu bez tlumienia to byla jazda jak na wesolym miasteczku.
Wysylalem do goscia i zregenerowal (wymiana uszczelnien, nowy olej, wstawienie zaworka i nabicie cisnienia. Przejechane na razuie 10k km w roznych konfiguracjach i dziala bez zajakniecia.

( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
Bialy dziobaty DL 650 AL2

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Kwestia właśnie co się stało. Jeżeli wyciekł olej z amorka to nic samemu chyba się nie poradzi.
Natomiast jeżeli chcemy naprawić regulację wysokości to jak najbardziej można próbować naprawiać tą metodą, którą podałem wyżej.

Adi
A2

Centrino, udało mi się to naprawić, całkiem inaczej moto się teraz prowadzi, Twoje zdjęcia wystarczyły jednak tak jak obiecałem, w ciągu kilku dni, jak chwile znajdę to zdjęcia z naprawy wrzucę

Remol71
A+B

Amortyzator nie dał rady na rumuńskich wertepach i usiadł. Dziury i maksymalne obciążenie go wykończyły. Nie rozleciał się, nie wyciekł, sprężyna nie pękła ale wyraźnie niedomaga. Zrobił się miękki. Chyba mu się olej zagotował albo zważył ze starości. Może strzelił tłok powietrzny i się olej zbełtał z azotem. Rozważałem regenerację nierozbieranego oryginału za 450 pln, ale muszę mieć coś na 100% pewnego, więc nie poszedłem tą drogą. Następna opcja to używka za 450-600 pln. Kot w worku, opcja odpadła nagle, jak się pojawiła. Kolejny pomysł to YSS za 1300 pln. Poczytałem trochę o nim. Miał nawet dobre recenzje, ale komuś się rozpadł. Jak zobaczyłem jego budowę wewnętrzną, to dałem sobie na luz. Poza tym sprężyna naciągana kluczem. Drogą eliminacji zostały Wilbers, Ohlins i nowy oryginał. Nowy oryginał odpada z powodu chorej ceny i nierozbieralności. Wybrałem Wilbersa 640 w konfiguracji z hydraulicznym naciągiem sprężyny.
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Jaka kwota?

( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.

Remol71
A+B

Pyxis pisze:Jaka kwota?
:mrgreen:

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Kazdy ma jakies wstydliwe epizody zakupowe, wiec smialo :-)

Moze jeszcze warto dac szanse jakiejs firmie na jego naprawe?

( . Y . )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”