wiosna idzie, kto dziś jeździł?
Re: wiosna idzie, kto dziś jeździł?
Pierwszy wypad w tym roku.
W górach w niektórych miejscach jeszcze pół metra śniegu.
W górach w niektórych miejscach jeszcze pół metra śniegu.
- Załączniki
-
- VSRTOM.jpeg (849.58 KiB) Przejrzano 626 razy
- Ocena: 11.76471%
Old, grumpy man na DL-u 800
- moto_czort
- A1
Tak, że tę...zaczęło się od lotów w tunelu aero i tak nas @Lord 'em wywiało, że zwiedzamy Kraków i okolice dzisiaj.
- Ocena: 11.76471%
VOGE 900 DSX
-
Happy_Rider
- A1
Ale wiecie, że dzięki geniuszowi władz Krakowa, mimo, że motocykle nie podlegają SCT, to trzeba je przed wjazdem zgłosić w systemie, bo inaczej grozi 500PLN...moto_czort pisze:Tak, że tę...zaczęło się od lotów w tunelu aero i tak nas @Lord 'em wywiało, że zwiedzamy Kraków i okolice dzisiaj.

Uważajcie w Krakowie 🫤
OooHappy_Rider pisze: ↑28 lut 2026, 23:55Ale wiecie, że dzięki geniuszowi władz Krakowa, mimo, że motocykle nie podlegają SCT, to trzeba je przed wjazdem zgłosić w systemie, bo inaczej grozi 500PLN...
Kraków z przytupem i na pełnej petardzie zorganizował tę SCT
Pozdrawiam,
Jacek
Jak patrzę na mapę SCT Kraków, to analogiczna warszawska byłaby rozpięta na Sochaczewie, Grójcu, Mińsku Maz. i Nowym Dworze Maz.
Albo odwrotnie: jakby krakowska była taka jak warszawska, to chyba tylko Planty i Wawel by się załapały
Ale to jest chore.
https://motovoyager.net/porady/prawo-i- ... re-500-zl/
Jak jedziesz autobusem bez portfela, w którym masz ulgowy bilet miesięczny i legitymację uprawniającą do ulgi, to wystawiają ci mandat, nie płacisz, składasz reklamację, mandat anulują i pobierają opłatę administracyjną za fatygę. I tu powinno byś identycznie, tyle że bez opłaty administracyjnej - dlaczego kierowca ma płacić za niekompetencje urzędnika, który nie umiał napisać przetargu?
Albo odwrotnie: jakby krakowska była taka jak warszawska, to chyba tylko Planty i Wawel by się załapały
Ale to jest chore.
https://motovoyager.net/porady/prawo-i- ... re-500-zl/
Jak jedziesz autobusem bez portfela, w którym masz ulgowy bilet miesięczny i legitymację uprawniającą do ulgi, to wystawiają ci mandat, nie płacisz, składasz reklamację, mandat anulują i pobierają opłatę administracyjną za fatygę. I tu powinno byś identycznie, tyle że bez opłaty administracyjnej - dlaczego kierowca ma płacić za niekompetencje urzędnika, który nie umiał napisać przetargu?
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
Jak widać w Krakowie nie wiedzą, co to CEPiK
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
-
Happy_Rider
- A1
To jest po prostu zła wola i chamski skok na kasę, bo logicznego wytłumaczenia tej sytuacji nie ma.f_ranek pisze:Jak widać w Krakowie nie wiedzą, co to CEPiK
Może polegnie, między innymi przez to, prezydent Miszalski, już chyba jest 80 tys. podpisów za referendum
DL 650 AL6 --> CRF 1100 ATAS --> brak --> CRF1100 ATAS DTC
Zgadzam się, nie chciałem się tak dobitnie wyrażać.Happy_Rider pisze: ↑01 mar 2026, 07:53To jest po prostu zła wola i chamski skok na kasę, bo logicznego wytłumaczenia tej sytuacji nie ma.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Nie sądzę, żeby ktoś z tych lokalnych polityków i działaczy myślał o zarabianiu w ten sposób, bo w większości są to durnie i cymbałyHappy_Rider pisze: ↑01 mar 2026, 07:53To jest po prostu zła wola i chamski skok na kasę, bo logicznego wytłumaczenia tej sytuacji nie ma.f_ranek pisze:Jak widać w Krakowie nie wiedzą, co to CEPiK
A poza tym, tak pozyskane środki rozłażą się po różnych instytucjach i firmach uczestniczących w systemie, tak więc nie mają jak sobie przypisać konkretnego przychodu. Że to głupota i zła wola, to się zgodzę...
Na moim podwórku Rada miasta uchwaliła regulamin dotyczący wywożenia źle zaparkowanych samochodów, który wymaga okazania papierowego dowodu rejestracyjnego przy odbiorze takiego auta - a dokładnie okazania go w siedzibie Straży Miejskiej (gdzie mają komputery), która wystawia mandat + pozostałe kwity + pozwolenie na wydanie samochodu z parkingu "depozytowego". Od lat wszystkie takie dokumenty są w systemie w wersji elektronicznej, mObywatelu, itd., a dostęp do takich danych służby mają w komputerach, tabletach, chyba nawet swoich służbowych smartfonach/terminalach. Ale tak się nie da, bo Regulamin wymyślony przez debili wymaga okazania oryginalnego dokumentu! A ja go nie wożę, a raczej nie woziłem, bo teraz jest w samochodzie, gdyż portfela nie używam
Jak mi kiedyś wywieźli auto ze śródmieścia, to musiałem dy.mać Uberem do domu w innej dzielnicy, a potem znów Uberem do siedziby SM na Woli, a potem znów Uberem
Mnie ta "impreza" kosztowała łącznie ok. 1000 zł (laweta, parking, mandat, taksówki), a zamiejscowy zapłaciłby jeszcze więcej...
Tak więc w tego typu przypadkach logika tego nie ogarnia
Pozdrawiam,
Jacek
Podobne "zderzenie z rzeczywistością" i cały koncert głupoty, braku empatii i życzliwości ze strony urzędników, wręcz zjawiska "nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobisz", spotkał mnie ostatnio, jak załatwiałem dla bliskiej osoby orzeczenie o niepełnosprawności + kartę parkingową dla osoby niepełnosprawnej + rozszerzenie N+ (zwalnia w Warszawie z wszelkich miejskich opłat parkingowych).
To jest jakiś horror! Począwszy od lokalizacji samego "urzędu", przez małą ilość urzędników, przewlekłe terminy, konieczność ponownego składania kolejnych wniosków i konieczność pojawienia się osoby niepełnosprawnej żeby podpisała wniosek o kartę parkingową w obecności urzędnika
Procedury są zbiurokratyzowane, pogmatwane, panie w okienkach wyniosłe i nieprzyjemne, ogólnie to jedno wielkie dziadostwo, które można by było załatwić podczas jednej wizyty na komisji orzekającej o niepełnosprawności! A trzeba pamiętać, że dotyczy to osób z różnymi chorobami i ograniczeniami... Normalnie scyzoryk się w kieszeni otwiera!
To jest jakiś horror! Począwszy od lokalizacji samego "urzędu", przez małą ilość urzędników, przewlekłe terminy, konieczność ponownego składania kolejnych wniosków i konieczność pojawienia się osoby niepełnosprawnej żeby podpisała wniosek o kartę parkingową w obecności urzędnika
Pozdrawiam,
Jacek
I ja wyciagnolem Yamaszeke zaczynam docierać nową oponę Avona całkiem nieźle..ale i mam nowego towarzysza podróży..
- Ocena: 5.88235%
Lepszy głupiec wędrujący po świecie niż mędrzec siedzący w domu
Musisz mu kupić ciuchy na moto i kask
DL 650 AL6 --> CRF 1100 ATAS --> brak --> CRF1100 ATAS DTC
Dziś to i ja już nie wytrzymałem, trzeba było troszkę przewietrzyć Moto
- Załączniki
-
- IMG_20260304_112331.jpg (1.94 MiB) Przejrzano 414 razy
Lutowiska?
Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure
Ride Through Life
Ride Through Life
W temacie Lutowisk... 
- Załączniki
-
- DSC_0158 1024.jpg (218.67 KiB) Przejrzano 329 razy
A nie łykną wniosku gdzie podpis jest poświadczony notarialnie?biblo pisze:Podobne "zderzenie z rzeczywistością" i cały koncert głupoty, braku empatii i życzliwości ze strony urzędników, wręcz zjawiska "nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobisz", spotkał mnie ostatnio, jak załatwiałem dla bliskiej osoby orzeczenie o niepełnosprawności + kartę parkingową dla osoby niepełnosprawnej + rozszerzenie N+ (zwalnia w Warszawie z wszelkich miejskich opłat parkingowych).
To jest jakiś horror! Począwszy od lokalizacji samego "urzędu", przez małą ilość urzędników, przewlekłe terminy, konieczność ponownego składania kolejnych wniosków i konieczność pojawienia się osoby niepełnosprawnej żeby podpisała wniosek o kartę parkingową w obecności urzędnika![]()
Procedury są zbiurokratyzowane, pogmatwane, panie w okienkach wyniosłe i nieprzyjemne, ogólnie to jedno wielkie dziadostwo, które można by było załatwić podczas jednej wizyty na komisji orzekającej o niepełnosprawności! A trzeba pamiętać, że dotyczy to osób z różnymi chorobami i ograniczeniami... Normalnie scyzoryk się w kieszeni otwiera!
Bo jak mniemam pełnomocnictwo w WCPR nie działa?
Wysłane z mojego SM-M215F przy użyciu Tapatalka
Nie wiem, tego już nie dociekałem...
Pozdrawiam,
Jacek
A na dalekiej północy
też już można sezon zaczynać
choc Martwa Wisła jakaś taka... popękana 

też już można sezon zaczynać
choc Martwa Wisła jakaś taka... popękana 

Zdrówko シモン