Ogłoszenie duszpasterskie
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać
Deflektor czy szyba turystyczna
- motostopem
- A
Re: Deflektor czy szyba turystyczna
W DL650 3gen to miałem najpierw deflektor to coś dawał ale nie dużo, a później wyższą givi, która dawała radę, ale się bardzo rysowała... teraz się zastanawiam nad szybą do dl1050 bo deflektor dużo nie daje komfortu ale za to i tak blokuje dopływ powietrza do kasku
Honda Varadero 125->DL650 I gen->DL650 IIIgen->DL1050
Mój kanał
https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1
Grupa FB
https://www.facebook.com/groups/suzukivstrom1050polska
Mój kanał
Grupa FB
Deflektor blokuje dopływ do kaskumotostopem pisze: ↑08 cze 2026, 10:18...deflektor dużo nie daje komfortu ale za to i tak blokuje dopływ powietrza do kasku
W sumie rozwiązania są trzy:
1.Szyba oryginalna-łeb urywa (przynajmniej mi-181cm)
2.Szyba oryginalna plus deflektor, dla mnie optymalne, ze względu na powyższe,
3.Szyba wyższa akcesoryjna, za-ochrona, przeciw-brak powietrza w kasku jeśli jest cieplej i go potrzebujesz,
Jest jeszcze czwarta możliwość, jeździć bez szyby.
Rower>Ogar50>Virago250>Viargo535>Intruder600>Intruder800>BMW RS1150>BMW R1200C>V-Strom 1050
- kamilborkowski
- A2
4. Szyba akcesoryjna ale regulowana, np. Givi Airflow
Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS
- motostopem
- A
Ostatnio miałem tak ustawiony, że patrzyłem nad deflektorem, przez górny wylot conieco wpadało, ale na brodzie nicViciv pisze: ↑08 cze 2026, 14:40Deflektor blokuje dopływ do kaskumotostopem pisze: ↑08 cze 2026, 10:18...deflektor dużo nie daje komfortu ale za to i tak blokuje dopływ powietrza do kasku? To chyba dotyczy wyższej szyby? Przecież deflektor, przynajmniej Darkojak możesz ustawić w zależności od potrzeb pod dowolnym kątem i również jego wysokość, tak, że będzie to powietrze w wystarczającej ilości w hełmie.
W sumie rozwiązania są trzy:
1.Szyba oryginalna-łeb urywa (przynajmniej mi-181cm)
2.Szyba oryginalna plus deflektor, dla mnie optymalne, ze względu na powyższe,
3.Szyba wyższa akcesoryjna, za-ochrona, przeciw-brak powietrza w kasku jeśli jest cieplej i go potrzebujesz,
Jest jeszcze czwarta możliwość, jeździć bez szyby.![]()
@kamilborkowski Właśnie tego chce uniknąć
- Ocena: 5.88235%
Honda Varadero 125->DL650 I gen->DL650 IIIgen->DL1050
Mój kanał
https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1
Grupa FB
https://www.facebook.com/groups/suzukivstrom1050polska
Mój kanał
Grupa FB
Bez deflektora (za zbyt niską szybą) jest głośno. Rozwiązaniem byłaby łatwo i szybko regulowana szyba, niekoniecznie elektrycznie, ale na pewno nie tak zakręcona, jak w 650.
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
Dołożę i ja swoje 5 groszy do tematu. Mam 188 cm wzrostu i oryginalną szybę z deflektorem w DL-u I generacji.
Wydawało mi się, że wszystko jest ok. Owady jeżeli się rozbijały, to tylko czasami i na górnej części kasku, wizjer zawsze był czysty. Widok na drogę miałem ponad owiewką, lecz podczas jazdy w deszczu krople wody, wbrew grawitacji wędrowały z dołu wizjera do góry, a aby pozbyć się nadmiaru pary z wnętrza kasku, trzeba było delikatnie uchylić szybkę. Nie był to jakiś duży problem, więc tak jeździłem.
Niedawno przesiadłem się na DL-a II generacji, który ma w zestawie akcesoryjną szybę z deflektorem od Suzuki. Jak pierwszy raz na nią spojrzałem, zastanawiałem się jak coś takiego ochroni mnie przed wiatrem? Ten deflektor w górnym położeniu nawet nie wystaje poza obręb szyby. Ale po kilku przejażdżkach jestem pod wrażeniem. Jazda w deszczu - wiatr dużo lepiej owiewa mi wizjer (tym razem krople deszczu spływają w dół
), wentylacja w kasku jest o niebo lepsza, brak pary na wizjerze nawet poza obszarem działania pinlocka, czasami się jakiś owad rozpłaszczy na wizjerze, ale dzieje się to raczej przy prędkościach obowiązujących w obszarze zabudowanym. Przy tym górny poziom szyby motocykla jest sporo niżej niż w poprzednim DL-u, przez to jest lepsza widoczność. Z minusów - jest trochę głośniej w kasku, ale to można zniwelować zatyczkami do uszu.
Podsumowując. Nie zawsze wyższa szyba czy deflektor daje dobry efekt. W tym przypadku kawałek plastiku ustawiony pod odpowiednim kątem zrobił robotę.
Niedawno przesiadłem się na DL-a II generacji, który ma w zestawie akcesoryjną szybę z deflektorem od Suzuki. Jak pierwszy raz na nią spojrzałem, zastanawiałem się jak coś takiego ochroni mnie przed wiatrem? Ten deflektor w górnym położeniu nawet nie wystaje poza obręb szyby. Ale po kilku przejażdżkach jestem pod wrażeniem. Jazda w deszczu - wiatr dużo lepiej owiewa mi wizjer (tym razem krople deszczu spływają w dół
Podsumowując. Nie zawsze wyższa szyba czy deflektor daje dobry efekt. W tym przypadku kawałek plastiku ustawiony pod odpowiednim kątem zrobił robotę.
Był DL650K5, jest DL650AL4