Ogłoszenie duszpasterskie

Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html

Zapisy : topic7845.html

Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać

Deflektor czy szyba turystyczna

Wszystko o bagażu i wszelkich udogodnieniach dla turystyki.
Awatar użytkownika
motostopem
A

Re: Deflektor czy szyba turystyczna

Post autor: motostopem »

W DL650 3gen to miałem najpierw deflektor to coś dawał ale nie dużo, a później wyższą givi, która dawała radę, ale się bardzo rysowała... teraz się zastanawiam nad szybą do dl1050 bo deflektor dużo nie daje komfortu ale za to i tak blokuje dopływ powietrza do kasku

Honda Varadero 125->DL650 I gen->DL650 IIIgen->DL1050
Mój kanał :arrow: https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1
Grupa FB :arrow: https://www.facebook.com/groups/suzukivstrom1050polska

Awatar użytkownika
Viciv
A2

Post autor: Viciv »

motostopem pisze:
08 cze 2026, 10:18
...deflektor dużo nie daje komfortu ale za to i tak blokuje dopływ powietrza do kasku
Deflektor blokuje dopływ do kasku :o ? To chyba dotyczy wyższej szyby? Przecież deflektor, przynajmniej Darkojak możesz ustawić w zależności od potrzeb pod dowolnym kątem i również jego wysokość, tak, że będzie to powietrze w wystarczającej ilości w hełmie.
W sumie rozwiązania są trzy:
1.Szyba oryginalna-łeb urywa (przynajmniej mi-181cm)
2.Szyba oryginalna plus deflektor, dla mnie optymalne, ze względu na powyższe,
3.Szyba wyższa akcesoryjna, za-ochrona, przeciw-brak powietrza w kasku jeśli jest cieplej i go potrzebujesz,
Jest jeszcze czwarta możliwość, jeździć bez szyby. :lol:

Rower>Ogar50>Virago250>Viargo535>Intruder600>Intruder800>BMW RS1150>BMW R1200C>V-Strom 1050

Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Post autor: kamilborkowski »

4. Szyba akcesoryjna ale regulowana, np. Givi Airflow

Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS

Awatar użytkownika
motostopem
A

Post autor: motostopem »

Viciv pisze:
08 cze 2026, 14:40
motostopem pisze:
08 cze 2026, 10:18
...deflektor dużo nie daje komfortu ale za to i tak blokuje dopływ powietrza do kasku
Deflektor blokuje dopływ do kasku :o ? To chyba dotyczy wyższej szyby? Przecież deflektor, przynajmniej Darkojak możesz ustawić w zależności od potrzeb pod dowolnym kątem i również jego wysokość, tak, że będzie to powietrze w wystarczającej ilości w hełmie.
W sumie rozwiązania są trzy:
1.Szyba oryginalna-łeb urywa (przynajmniej mi-181cm)
2.Szyba oryginalna plus deflektor, dla mnie optymalne, ze względu na powyższe,
3.Szyba wyższa akcesoryjna, za-ochrona, przeciw-brak powietrza w kasku jeśli jest cieplej i go potrzebujesz,
Jest jeszcze czwarta możliwość, jeździć bez szyby. :lol:
Ostatnio miałem tak ustawiony, że patrzyłem nad deflektorem, przez górny wylot conieco wpadało, ale na brodzie nic :D a bez deflektora to czułem na brodzie. I deflektor mam prawie najniżej ustawiony tak by tylko podbijał powietrze

@kamilborkowski Właśnie tego chce uniknąć :D
Ocena: 5.88235%

Honda Varadero 125->DL650 I gen->DL650 IIIgen->DL1050
Mój kanał :arrow: https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1
Grupa FB :arrow: https://www.facebook.com/groups/suzukivstrom1050polska

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

Post autor: PiotrEm »

Bez deflektora (za zbyt niską szybą) jest głośno. Rozwiązaniem byłaby łatwo i szybko regulowana szyba, niekoniecznie elektrycznie, ale na pewno nie tak zakręcona, jak w 650.

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

Awatar użytkownika
Maciekkuz
A1

Post autor: Maciekkuz »

Dołożę i ja swoje 5 groszy do tematu. Mam 188 cm wzrostu i oryginalną szybę z deflektorem w DL-u I generacji.
DL650 I generacja
DL650 I generacja
DL650K5.jpg (1.28 MiB) Przejrzano 172 razy
Wydawało mi się, że wszystko jest ok. Owady jeżeli się rozbijały, to tylko czasami i na górnej części kasku, wizjer zawsze był czysty. Widok na drogę miałem ponad owiewką, lecz podczas jazdy w deszczu krople wody, wbrew grawitacji wędrowały z dołu wizjera do góry, a aby pozbyć się nadmiaru pary z wnętrza kasku, trzeba było delikatnie uchylić szybkę. Nie był to jakiś duży problem, więc tak jeździłem.
Niedawno przesiadłem się na DL-a II generacji, który ma w zestawie akcesoryjną szybę z deflektorem od Suzuki.
DL650 II generacja
DL650 II generacja
DL650AL4.jpg (431.63 KiB) Przejrzano 172 razy
Jak pierwszy raz na nią spojrzałem, zastanawiałem się jak coś takiego ochroni mnie przed wiatrem? Ten deflektor w górnym położeniu nawet nie wystaje poza obręb szyby. Ale po kilku przejażdżkach jestem pod wrażeniem. Jazda w deszczu - wiatr dużo lepiej owiewa mi wizjer (tym razem krople deszczu spływają w dół :D ), wentylacja w kasku jest o niebo lepsza, brak pary na wizjerze nawet poza obszarem działania pinlocka, czasami się jakiś owad rozpłaszczy na wizjerze, ale dzieje się to raczej przy prędkościach obowiązujących w obszarze zabudowanym. Przy tym górny poziom szyby motocykla jest sporo niżej niż w poprzednim DL-u, przez to jest lepsza widoczność. Z minusów - jest trochę głośniej w kasku, ale to można zniwelować zatyczkami do uszu.
Podsumowując. Nie zawsze wyższa szyba czy deflektor daje dobry efekt. W tym przypadku kawałek plastiku ustawiony pod odpowiednim kątem zrobił robotę.

Był DL650K5, jest DL650AL4

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyka, Bagaż”