UWAGA UWAGA UWAGA
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Wymiana plynu hamulcowego, jak zrobić to dobrze?
-
- A2
Re: Wymiana plynu hamulcowego, jak zrobić to dobrze?
o jakiej srednicy wewnetrznej trzeba miec wezyk ?
Zwyczajnie - Kris
Ciężko mi powiedzieć jaki konkretnie, ma naciskach masz taki odpowietrznik jak kalamitka do smarowania, powinieneś na nim mieć założona taka gumkę ochronna, średnica wężyka około 6mm zwykły taki paliwowy, na pewno kluczyk 8 żeby popuścić odpowietrznik.
Wężyk może być byle jaki, on ma ci tylko oprowadzić plyn żeby nie zalać zacisków
Wężyk może być byle jaki, on ma ci tylko oprowadzić plyn żeby nie zalać zacisków
DL650 AL2 ----> DL1000 ---> Honda CRF 1100L Africa Twin AS DCT
Lepiej mieć brzuch od piwa niż garba od roboty
Przykladowe zdjecie znalazlem jak to powinno wygladac
Wpisz sobie na yt wymian plynu hamulcowego w motocyklu i masz setki filmikow jak to zrobic
Wpisz sobie na yt wymian plynu hamulcowego w motocyklu i masz setki filmikow jak to zrobic
- Załączniki
-
- odpowietrznik.jpg (104.05 KiB) Przejrzano 306 razy
Wymianę ogarnąłem jedna butelką płynu (tzn 500ml)...i jeszcze została mi połowaSimOn! pisze:Nie ma. Ma być widać zmianę koloru płynu na jaśniejszą (tego wypływającego do słoika).Skwari pisze:a czy jest jakaś określona ilość którą trzeba przepompować przez przód/tył aby w całości układu wymienić ?
Mówię tu o "garażowej" wymianie.

Chyba pojemności tych butelek powinny być mniejsze bo to czyste marnotrawstwo. Po otwarciu chyba nie można tego przetrzymywać bo łapie wodę?
- Old Donkey
- A+B+C
tu jest dość szczegółowo moim zdaniem warto obejrzeć, manual dr V Strom
Wężyk nie jest po to żeby nie zalać zacisków (choć to też taka jakby oboczna funkcja). Jest po to aby nie zapowietrzyć przypadkowo układu.skibol83 pisze:Ciężko mi powiedzieć jaki konkretnie, ma naciskach masz taki odpowietrznik jak kalamitka do smarowania, powinieneś na nim mieć założona taka gumkę ochronna, średnica wężyka około 6mm zwykły taki paliwowy, na pewno kluczyk 8 żeby popuścić odpowietrznik.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Masz racje.... mozemy przyjać że spełnia kilka "waznych" funkcji heheStruna pisze:Wężyk nie jest po to żeby nie zalać zacisków (choć to też taka jakby oboczna funkcja). Jest po to aby nie zapowietrzyć przypadkowo układu.skibol83 pisze:Ciężko mi powiedzieć jaki konkretnie, ma naciskach masz taki odpowietrznik jak kalamitka do smarowania, powinieneś na nim mieć założona taka gumkę ochronna, średnica wężyka około 6mm zwykły taki paliwowy, na pewno kluczyk 8 żeby popuścić odpowietrznik.

-
- A2
10 minut dla bezpieczeństwa,
tak wygląda roczny płyn hamulcowy
tak wygląda roczny płyn hamulcowy
Zwyczajnie - Kris
- Old Donkey
- A+B+C
też dziś wymieniłem płyn hamulcowy przód i tył ale zajęło mi to duuużo więcej czasu niż 10 minut
to co mnie zaskoczyło to kolor płynu z pierwszego tłoczenia
lewego zacisku koła przedniego, spodziewałem się ciemnej cieczy a wyszło na początku coś prawie przeźroczystego
potem leko żóte, dla porównania w strzykawce świeży płyn wprost z butelki a w wężyku to co wypompowałem w zbiorniku tylnego koła płyn był mocno ciemny i podobnie w wężyku

to co mnie zaskoczyło to kolor płynu z pierwszego tłoczenia

potem leko żóte, dla porównania w strzykawce świeży płyn wprost z butelki a w wężyku to co wypompowałem w zbiorniku tylnego koła płyn był mocno ciemny i podobnie w wężyku
Odpowietrzałem już kilka maszyn, myślałem że umiem. DL jednak mnie przerasta:
K7 bez ABS, przez przód przetoczyłem już około 300-400ml i ciągle miękko. Wymieniłem tłoczek i gumki, znowu 300-400ml i miekko. Nie tak, że hamować się nie da, przegląd przeszedł, ale do żylety do daleko. Aha. przewody w oplocie.
Jakieś pomysły?
K7 bez ABS, przez przód przetoczyłem już około 300-400ml i ciągle miękko. Wymieniłem tłoczek i gumki, znowu 300-400ml i miekko. Nie tak, że hamować się nie da, przegląd przeszedł, ale do żylety do daleko. Aha. przewody w oplocie.
Jakieś pomysły?
Jestes pewny że to powietrze?
Pozostaje jedynie kwestia pompy, chociaż gdyby tam coś było nie tak to pewnie problemem byłby niemal całkowity brak hamowania.
Ostatnio zmieniłem na oplot, tez trochę płynu przeszło i oczekiwałem lepszego efektu, ale w dl650 hamulce są jakie są i sintery, czyste tłoczki, świeży dobry płyn, oplot, dobre zawieszenie ogólnie poprawiają sytuację, ale cudów się nie spodziewaj.
Na forum i na FB jest trochę tematów związanych z hamulcami w DL650 i póki co nie słyszałem żeby ktoś osiągnął efekt żylety.
Pozostaje jedynie kwestia pompy, chociaż gdyby tam coś było nie tak to pewnie problemem byłby niemal całkowity brak hamowania.
Ostatnio zmieniłem na oplot, tez trochę płynu przeszło i oczekiwałem lepszego efektu, ale w dl650 hamulce są jakie są i sintery, czyste tłoczki, świeży dobry płyn, oplot, dobre zawieszenie ogólnie poprawiają sytuację, ale cudów się nie spodziewaj.
Na forum i na FB jest trochę tematów związanych z hamulcami w DL650 i póki co nie słyszałem żeby ktoś osiągnął efekt żylety.
Varadero 125 -> DL650 AK7
Żylety nie, ale sintery + przewody w oplocie sprawiły, że w końcu jestem w stanie wymusić zadziałanie ABS-u z przodu na suchym, przyczepnym asfalcie. Na przewodach fabrycznych nie szło tego zrobić, po zmianie samych klocków też nie. Moja pierwsza myśl była, że @emekpp jeszcze się nie przyzwyczaiłeś do tego jakie są hamulce w V-Stromie, ale przy przewodach w oplocie raczej nie powinieneś być zaniepokojony ich działaniem...
Marcin
DL 650 AL2 Metallic Fox Orange - Chudy Rudy Obecnie zdemotoryzowany
DL 650 AL2 Metallic Fox Orange - Chudy Rudy Obecnie zdemotoryzowany
A powiedzcie mi jak to będzie po naprawie zacisku ? Muszę poddać swój regeneracji czy po odkreceniu przewodu wyleci płyn czy jeśli nie będę ruszał klamka to nie? I czy potem jak założę zregenerowany pusty zacisk mogę normalnie postępować jak przy zwykłej wymianie płynu i się w nim przy okazji uzupełni?
Wysłane z mojego SM-A105FN przy użyciu Tapatalka
Było : Honda CB500S 1999 -> Suzuki DL650 2006 ABS -> Honda ST1300
Będzie się powoli sączyć po odkręceniu zacisku.
@macias320 - Zrób tak:
- wciśnij klamkę hamulca i przypnij ją trytytką do kierownicy tak aby była cały czas wciśnięta
- odkręć zacisk
Tzn zakłądam, że chcesz go wykręcić, bo jeżeli planujesz wymienić uszczelnienia to wciskaj klamkę do momentu aż tłoczek wyjdzie z cylinderka i w tym momencie zepnij go trytytką.
Sposób ten powoduje, że pompa się nie zapowietrza.
W zasadzie jest to ważne jeżeli masz ABS (pompę ABS bardzo ciężko odpowietrzyć).
Jeżeli nie masz ABS to nie ma problemu, możesz krok przypinania trytytką klamki hamulca pominąć a później odpowietrzyć hamulec normalnie.
- wciśnij klamkę hamulca i przypnij ją trytytką do kierownicy tak aby była cały czas wciśnięta
- odkręć zacisk
Tzn zakłądam, że chcesz go wykręcić, bo jeżeli planujesz wymienić uszczelnienia to wciskaj klamkę do momentu aż tłoczek wyjdzie z cylinderka i w tym momencie zepnij go trytytką.
Sposób ten powoduje, że pompa się nie zapowietrza.
W zasadzie jest to ważne jeżeli masz ABS (pompę ABS bardzo ciężko odpowietrzyć).
Jeżeli nie masz ABS to nie ma problemu, możesz krok przypinania trytytką klamki hamulca pominąć a później odpowietrzyć hamulec normalnie.
Ok. Mam abs i dlatego pytam. Zakładam że tak jak mówisz przypinam klamkę odkrecam zacisk naprawiam zakładam ponownie. I co dalej @Centrino?
I druga sprawa nie mogę sciągnąć prowadnic, stoją na sztywno ... macie jakieś podpowiedzi jak to rozebrać a nie uszkodzić ?
a i czym te prowadnice posmarować przy składaniu by chodziły płynnie i nie było już takiego problemu ?
I druga sprawa nie mogę sciągnąć prowadnic, stoją na sztywno ... macie jakieś podpowiedzi jak to rozebrać a nie uszkodzić ?
a i czym te prowadnice posmarować przy składaniu by chodziły płynnie i nie było już takiego problemu ?
@macias320 postępujesz tak:
step by step.
- popuszczasz odpowietrznik (sprawdzasz czy się odkręca bezproblemowo) i zakręcasz spowrotem
- zdejmujesz zacisk
- naciskasz klamkę kilka razy aby wysunąć tłoczki (zakładam, że robisz sam, nie oddajesz do regeneracji do firmy)
- jeżeli jeden z tłoczków wyskoczy z zacisku to już nie puszczasz klamki, spinasz ją wówczas trytytką w pozycji na maksa wciśniętej.
- odkręcasz przewód hamulcowy od zacisku (nie musisz, możesz to zrobić na przykręconym)
- czyścisz, wymieniasz gumy
- wciskasz tłoczek
- przykręcasz zacisk
- zdejmujesz trtytytkę z klamki i powoli odpuszczasz hamulec
- odkręcasz odpowietrznik, czekasz aż zacznie wypływać płyn hamulcowy i odpowietrzasz.
- koniec
Tylko cały czas kontroluj ilość płynu w zbiorniczku hamulcowym, również podczas wyciskania tłoczka.
Co do prowadnic, może pozalewaj jakimś WD40 albo innym specyfikiem kilka razy aż odpuści.
Smarowanie prowadnic - są do tego odpowiednie preparaty do zaciskó hamulcowych, tylko nie smaruj broń Cię zwykłym smarem.
step by step.
- popuszczasz odpowietrznik (sprawdzasz czy się odkręca bezproblemowo) i zakręcasz spowrotem
- zdejmujesz zacisk
- naciskasz klamkę kilka razy aby wysunąć tłoczki (zakładam, że robisz sam, nie oddajesz do regeneracji do firmy)
- jeżeli jeden z tłoczków wyskoczy z zacisku to już nie puszczasz klamki, spinasz ją wówczas trytytką w pozycji na maksa wciśniętej.
- odkręcasz przewód hamulcowy od zacisku (nie musisz, możesz to zrobić na przykręconym)
- czyścisz, wymieniasz gumy
- wciskasz tłoczek
- przykręcasz zacisk
- zdejmujesz trtytytkę z klamki i powoli odpuszczasz hamulec
- odkręcasz odpowietrznik, czekasz aż zacznie wypływać płyn hamulcowy i odpowietrzasz.
- koniec
Tylko cały czas kontroluj ilość płynu w zbiorniczku hamulcowym, również podczas wyciskania tłoczka.
Co do prowadnic, może pozalewaj jakimś WD40 albo innym specyfikiem kilka razy aż odpuści.
Smarowanie prowadnic - są do tego odpowiednie preparaty do zaciskó hamulcowych, tylko nie smaruj broń Cię zwykłym smarem.
Tyle że w zacisku przednim (zaciskach w sumie) jest po dwa tłoczki.
- Ocena: 5.88235%
Wiem wiem , poradzę sobie tylko tego zapowoetrzenia pompy się boję...
Jakoś ten sztywny tloczek się ruszył ale tak to wygląda jak na załączonym zdjęciu.

Jakoś ten sztywny tloczek się ruszył ale tak to wygląda jak na załączonym zdjęciu.