UWAGA UWAGA UWAGA

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

BMW R1300 GS - pierwsze wrażenia

Miejsce do pogaduszek i dzielenia się doświadczeniem o motocyklach innych niż V-Strom.
Remol71
A+B

Re: BMW R1300 GS - pierwsze wrażenia

Post autor: Remol71 »

I pomyśleć że kiedyś to były ładne motocykle 😭

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Post autor: staszek_s »

Mnie się też w miarę podoba, rama zabudowana ogranicza chlapanie wodą na kanapę i kierownika, co u mnie występuje. Co do wysokości i smukłości - pamiętajcie że to wersja zwykła, szosowa, nastawiona na niższych kierowników. Zakładam że adventure zachowa swoją czołgowatość bo takie jest zapotrzebowanie na rynku a oni to potrafią odczytywać.
Ocena: 5.88235%

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Motocykl traci swój indywidualny charakter i upodabnia się do reszty rynkowej oferty. Jakość i wykonanie wyjdą za jakiś czas kiedy te motocykle pojeżdżą i nawiną nieco kilometrów. Mnie, wizualnie się nie podoba.
_

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

delirium
A+B+C

Post autor: delirium »

Remol71 pisze:
08 paź 2023, 19:06
I pomyśleć że kiedyś to były ładne motocykle 😭
taaa, dzisiaj motorki chcą wygladac jak transformersy albo inne roboty bez względu na funckjonalność.
Juz widze jak ta lampa w krztałcie X oświetla droge dobrze w nocy :roll:

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C

Post autor: Oskar »

Całkiem fajny motocykl na pierwszy rzut zdjęć Jeżyka
chwała Niemcom za kreatywność wyprzedzają konkurencję i przewodzą w nowościach motocykli adventure przud i lampa taki Terminator .
Czekam na odpowiedzi Japończyków z yamahy.. na Gsa kontra nowa XT..1200 ...

Osobiście 1250 bardziej mi się podoba ale to rzecz gustu koleszczce podobają się brunetki z kreconymi długimi włosami ja wolę blondynki krótko ścięte....

Lepszy głupiec wędrujący po świecie niż mędrzec siedzący w domu

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

No fajnie

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Yarecki71
A2

Post autor: Yarecki71 »

Dla mnie fajna i ładna maszyna,kłopotem po jakimś czasie użytkowania może być tylko zaawansowana elektronika którą jest nafaszerowany.

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Post autor: biblo »

Yarecki71 pisze:
12 paź 2023, 19:59
Dla mnie fajna i ładna maszyna,kłopotem po jakimś czasie użytkowania może być tylko zaawansowana elektronika którą jest nafaszerowany.
No właśnie... :? A dodatkowo, każda gleba skutkująca uszkodzeniem jakichś czujników, radarów, itp. bajerów będzie niezwykle kosztowna w naprawie :shock: Bo takich zaawansowanych klamotów w zamiennikach nie będzie, czyli tylko ASO. A to w efekcie końcowym może skutkować coraz wyższymi kosztami polis AC (a one przy kredycie/leasingu są konieczne) lub dużą utratą wartości maszyn po przygodach...

P.S. A tak swoją drogą, to dla mnie ten aktywny tempomat to jakieś piramidalne nieporozumienie, wręcz głupota... Motocykl - a szczególnie GS - to nie jest samochód, którym jedziemy w sznureczku po autostradzie i przysypiamy lub sprawdzamy co tam na FB/Insta/TikToku, i w najgorszym przypadku wpakujemy się komuś w kufer :twisted:

Ciekawe, kto czekał na takie coś...? A może ja już stary jestem i nie rozumiem tych wszystkich _niezbędnych_ nowinek... :roll:

W jakimś autostradowym połykaczu kilometrów typu RT-ek, Kredens lub inny Harley no to może jeszcze byłoby to do zaakceptowania... choć strasznie na siłę :roll: Ewentualnie w amerykańskim gangu motocyklowym podczas powolnego przejazdu 500 maszyn drogą Pacific Coast Highway #1 w Kalifornii :mrgreen:

P.S. Radar wykrywający pojazdy nadjeżdżające z tyłu i włączający ostrzegawczą kontrolkę lusterku prawym lub lewym - taki jest w nowym dużym Tigerze - to faktycznie jest pomocna rzecz... Ale aktywny tempomat, to chyba może być nawet niebezpieczny...

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

delirium
A+B+C

a tu rozpakowywanie nowej zabawki
przyznam że największa frajda dostać moto w pudełku

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

A na grupie Yamaszki takie prześmiewcze koszulki się pojawił jakiś czas temu ;)
Załączniki
142338574_3939026192797909_9009105041987026662_n.jpg
142338574_3939026192797909_9009105041987026662_n.jpg (342.49 KiB) Przejrzano 2462 razy

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Post autor: Iżu »

Dzień dobry zapraszam na filmik z premiery nowego motocykla BMW R1300 GS w krakowskim salonie BMW M-Cars 8-)

Ocena: 11.76471%

Iżu

delirium
A+B+C

Widać że motocykl zmniejszyli a kluczyk do niego zwiekszyli :lol:
wiekszy niz do samochodu bez sensu.

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Coraz bardziej sie podoba, @biblo jak dla mnie wlasnie aktywny tempomat to rzecz którą bym bardzo chciał, bo zwykły w wiekszym ruchu jest praktycznie nieużywalny na autostradzie staje sie właśnie niebezpieczny

BMWał

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

lukas76 pisze:
23 paź 2023, 12:31
@biblo jak dla mnie wlasnie aktywny tempomat to rzecz którą bym bardzo chciał, bo zwykły w wiekszym ruchu jest praktycznie nieużywalny na autostradzie staje sie właśnie niebezpieczny
Piszesz o tempomacie w samochodzie, czy motocyklu? ;)

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Miałem się okazję przysiąść do 1300 z sobotę w Bielsku, jeszcze przed oficjalną premierą. To bardzo fajny motocykl, mnie się podoba ale z dwoma zastrzeżeniami:
- dla kogoś kto ma kasę i nie robi mu problemu że akumulator do niego kosztuje 2000 zł (jest podpięty wtyczką do komputera i zamiennik nie podejdzie)
- to już jest inny motocykl, typowo szosowy, linia GS się rozjechała na dwa modele de facto. Jak ktoś chce bojowego GS'a to powinien brać adventure, nowy adventure 1400 pewno będzie też miał inny wygląd bo celuje w inną grupę odbiorców.
Ten 1300 dla mnie jest bardzo fajny, praktycznie wszystko jest skonstruowane od nowa, zawieszenie pneumatyczne z opuszczaniem na postoju, silnik (6 kilo mniej na samym silniku), skrzynia biegów, rama (dwuczęściowa - tył można wymienić), nawet przednie zawieszenie, inne górne mocowanie ale nie znam się na tyle żeby to ocenić.
Jest bardzo niski na postoju, powinien być ok dla osoby ze wzrostem 172-174 cm, tak na moje oko. Kanapa podnoszona przez wybrzuszenie w środku, jednym ruchem a nie dwoma wałkami. Pozycja bardzo wygodna dla mnie, nie miałem wrażenia większego pochylenia do przodu.
Niestety akumulator, lusterka (wskaźniki martwego pola). handbary (z migaczami) to wszystko będzie drogie bo zamienniki nie podejdą, chyba że zaczną takie robić że podejdą.
Fajny patent z obrotową dźwignią hamulca - wyższe położenie do jazdy na stojaka, gdyby jednak ktoś chciał tak jeździć :)
Wszystkie trzy kufry ze złączami elektrycznymi, oczywiście oryginalne - oświetlenie + gniazdko ładowania w kufrze, to ułatwi założenie dodatkowego światła stop. Notabene kufry vario mają mieć bezstopniową regulację pojemności a nie tylko dwa rozmiary jak teraz.
Super schowek na telefon na baku, z gniazdkiem USB, szkoda że nie dali bezprzewodowego ładowania ale to już małe piwo.
Mnie się podoba, ma fajną zwartą sylwetkę, typowo szosową, zachowując wygodną pozycję turystyka. Lampa się opatrzy szybko, mnie się już opatrzyła.
Wał do wymiany po 80 tys? A co to boli kogoś kto wywali 120 tys na motocykl, po 5 czy 8 latach da te 8-10 tys PLN żeby mieć nowy wał, jaki problem :)

delirium
A+B+C

staszek_s pisze:
23 paź 2023, 12:48
Wał do wymiany po 80 tys? A co to boli kogoś kto wywali 120 tys na motocykl, po 5 czy 8 latach da te 8-10 tys PLN żeby mieć nowy wał, jaki problem :)
planowo bo nieplanowo mże być szybciej :lol:

zgadza się - to juz nie jest GS któy wszyscy mieli za wzór jeżeli chodzi o ADV

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Nie zdziwię się, jak ten nowy GS stanie się z czasem nowym wzorem 8-) On jest jak ajfon... niektórzy ludzie go nienawidzą, jest drogi, wcale nie lepszy od konkurencji... ale jest królem :twisted:

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Na motku Jacku🙃 Nie używam na autostradzie przy duzym ruchu, bo sie nie da, taki adaptacyjny bylby fajny,zwalnialby sam jak potrzeba

BMWał

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Przy dużym ruchu, to chyba każdy tempomat jest mało bezpieczny... Ja używam w Tigerze tempomatu tylko przy pustej drodze - jakiejkolwiek, oczywiście w miarę prostej ;) aby dać odpocząć prawej dłoni. A jak wokół i przede mną są inne pojazdy, to jednak w pełni kontroluję kierownicę i prędkość... No ale, nigdy nie mów nigdy 8-)

A najczęście używam w trasie tempomatu, jak jest jakieś dłuższe ograniczenie prędkości - czy to teren zabudowany (typu wieś przy szosie), czy odcinkowy pomiar prędkości :twisted:

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Nie jestem pewien ale on może też działać jako dupochron jak się w korku zagapisz i ktoś gwałtownie zahamuje przed Tobą. To trochę ryzykowne na moto ale kto wie, może się przyjąć, różne cuda można sobie wyobrazić. Nawiasem mówiąc czytałem kiedyś że Tesla zrobiła awaryjne hamowanie przed wiaduktem, bo się cienia wystraszyła, identyfikując go jako przeszkodę na jezdni. Strach się bać :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle niesłuszne (czyli nie V-strom)”