TRE - Timing Retard Eliminator - z czym się to je, usunięcie

Wszystko to co my wiemy, a manuale nie podają :)
Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Re: TRE - Timing Retard Eliminator - z czym się to je, usunięcie

Post autor: Pyxis »

To tak troche jak leibnizowska teodycea: "Zyjemy w nalepszym z mozliwuch swiatow", itd. :-)
Ciekawe co bys powiedzial na mojego DLa i akcje poprawiania inzynierow z Japonii. Pamietaj, ze taki motocykl jak VStrom to kompromis. Kompromis inzynierow i ksiegowych, z lekka przewaga tych drugich.

Na nizszych biegach TRE w malym DLu znacznie poprawia reakcje silnika na manetke. Jesli tego potrzebujesz - zaloz TRE. Jesli nie - zapomnij o tym.

( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
Bialy dziobaty DL 650 AL2

Tags:

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Post autor: Smerfciamajda »

Nie potrzebuje, mam litra, a mam dlatego ze poprzednik Kawa 650 choc bardziej narowisty niż maly DL nadal byl za słaby.

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Smerfciamajda pisze:Nie potrzebuje, mam litra, a mam dlatego ze poprzednik Kawa 650 choc bardziej narowisty niż maly DL nadal byl za słaby.
WoW! Orke nim robisz? ;-)

Tu nie chodzi o moc, tylko o reakcje silnika na przepustnice.

( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Nie, znowu słowo pisane nie wyraża emocji piszącego a interpretacja jest odwrotna od zamierzonego efektu.

Ja nie mam nic przeciwko tuningowi czy poprawianiu fabryki. Byle robić to z głową.

Szczerze. Ja jak bym sie dowiedział ze moto które chcę kupić jest mdowane garażowo (bez znaczenia dobrze czy źle) to bym taki zakup ominął. Mod zrobiony przez firmę czy modułem z atestami biorę w ciemno.
Ja mam takie podejście że ktoś to w końcu policzył i ten silnik jest tak zrobiony bo ma taki być, bo ma bycc trwały, bezpieczny, ekonomiczny i zgodny znormami. Wszelkie modyfikacje domowe moga mieć wplyw zarówno na bezpieczeństw jak i trwałość i awaryjność.
Jak maly DL jest za słaby w dole to zamontuj nawet kompresor czy inny wspomagacz. Twoja sprawa.
Ja mam odmienne zdanie.

A to ze mam litra? Pewnie mi przejdzie za jakiś czas bo to nic specjalnego i nie czuje się lepszy od innych.

Bez urazy.

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Napisze Ci tak prosto: Mapy biegow 1-3 sa specjalnie "popsute", zeby chronic kierownika przed samym soba. Opoznienie zaplonu to nie jest zabieg chroniacy mechanicznie silnik a raczej rodzaj prymitywnego ESP. Jesli po wyeliminowaniu tej "poprawki" motocykl mniej szarpie lancuchem, to moim zdaniem jest to bardziej korzystne i dla kierownika, jak i dla silnika. Moge z tym pojechac do super speca od tuningu, ktory zamontuje to samo rozwiazanie, co ja w garazu. Moze tez zaloyc PowerCommandera i po wgraniu nowych map uzyskac ten sam efekt. Czy naprawde myslisz, ze ten specjalista policzy na nowo realne i dopuszczalne sily i momenty dzialajace na elementy silnika i uklad napedowy po zrobieniu modyfikacji? :-)

A wezmy takie majace ogromny wplyw na bezpieczenstwo hamulce. Moje "domowe" modyfikacje znacznie podniosly ich skutecznosc. Zamiana gumowych wezy na te w oplocie raczej polepszyla tez ich bezawaryjnosc. Sinterowe klocki bez efektu "poduszki" tez robia robote skracajac droge hamowania.

Jak bys kupowal malego DLa z pelna regulacja przedniego i tylnego zawieszenia zamiast fabrycznych "cadilacowych" substytutow, z sinterowymi klockami, wezykami w oplocie i TRE (ktore mozesz w 5 min zdemontowac odlaczajac wtyczki), to bys taki zakup ominal? Moim zdaniem to by znaczylo, ze po prostu nie wiesz o czym mowa. :-D

( . Y . )

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Dobrze. Świetnie to opisałeś bedzie mi łatwiej wyjaśnić mój punkt widzenia.
Napisałeś o poprawię hamulców domowym sposobem - wymiana przewodów na takie ze stalowym oplotem. Ja też tak zrobiłem w Versysie i zastanawiam sie nad tym w DLu. Ale te przewody to są produkty dedykowane do tego, a nie adaptacja jakichś domowych pomysłów.

Jeśli zmiana sterowania zapłonem jest rzeczywiście kagańcem czy kastracją dla DL ok, nie neguję poprawy.
Neguję sposób.
Niech ta poprawa bedzie zrobiona tak jak ktos opisal wcześniej - zmiana programowa map zapłonu, która uwzględnia sterowanie jako całość a nie wpięcie rezystorów i oszukanie ECU. Ja, ale to ja, wole zaufać tunerowi i nowej mapie. Bo jaką masz gwarancją że tam nic wiecej się nie zmienia w sterowniku? Były tu opinie że to nic nie daje. To jak, jednym daje a innym nie? Ktoś pisal ze silnik jest "twardy" i inaczej pracuje? A może coś się tam dzieje jednak?

Uważam również że hipokryzją jest wydawanie kroci pieniędzy na ubranie, dodatki i osprzęt a tak ważna sprawa jak sterowanie silnikiem robiona jest metodą druciarską.
Tłumik - kupowane sa Akrapy, Yoshimury itp.
Jak ktoś chce mod to robi to przez Edchaust np. a nie wierci otwory czy sam wycina środek.

Jeszcze raz - nie neguję zmiany tylko jej sposób.
W pierwszym moim poście zanegowałem również zasadność zmiany, ale też w stosunku do metody.

Awatar użytkownika
zimny
A

Post autor: zimny »

Panowie, bez ciśnienia ;)

Ja z ciekawości zakładałem TRE w starym 1000 - napisałem że nic nie dało, ale może jest to nieprecyzyjne. Po prostu nie dawało mi tego czego oczekiwałem, zdjęcie blokad nie było dla mnie istotne bo V-max nie potrzebuję testować. Na niskich biegach pracował inaczej, ale ostatecznie poszedłem w powercommandera i indywidualne strojenie. Dużo mi zeszło zanim motocykl spełniał moje oczekiwania w kategorii kultury pracy.

Pyxis - faktycznie TRE łagodzi w 650 jazdę na niskich obrotach? Stosujesz u siebie? Miałem AL2 i silnik w niej ogólnie gładziej pracował, miał cięższy wał niż w starszym DLu i nieco inną charakterystykę.

Z drugiej strony - fabryka też czasem błędy popełnia. W starym 1000, magneto, kosz sprzęgła, mapy zapłonowe. Warto niedociągnięcia poprawić. Oczywiście, kwestia metody. Znajomy mechanik mówił mi że TRE to popularny patent w wielu motocyklach Suzuki, szczególnie sportowych ale.... problem jest taki że moduły na ogół mają inne mapy dla biegów 1,2 - 3,4 - 5,6. Stosując TRE wymuszamy stosowanie map 4 lub 5 biegu (ew. 6 - nie pamiętam, bo to różnie w różnych modelach) i danej grupy. Nic nie wybuchnie ale efekty mogą być na części biegów na plus, na innych niekoniecznie. Przy czym to raczej jest tak, że gdzieś minimalnie pomoże, a na innych biegach nie będzie zmian.

Smerf - TRE nie należy mylić z takimi chipami tanimi wpinanymi do samochodów, które oszukują fałszując wskazania sondy i na chama dolewają paliwa zawsze i wszędzie. Takie patenty są naganne - ja w swoich dieslach jak już to zawsze robiłem indywidualne mapy z hamownią przed i po. TRE także działa oszukując komputer - ale tylko w zakresie wyboru fabrycznej mapy dla biegów. Także to jest ogólnie bezpieczne - poruszamy się w obrębie map fabrycznych cały czas.

Pozdrawiam
zimny

Moje ex V-Stromy: 650K5, 650AL2,1000K4, 650K5,1000 AL8 -> a teraz ponownie Mniejszość Niemiecka - F800GS ADV -> R1200GS K25 DOHC

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Sporo mojej jazdy to niskie biegi i powtarzajace sie figury. Jesli jedziesz dana figure kilkadzisiat razy i pozniej cos zmienisz w motocyklu, od razu to czujesz. Calym soba. Czy to sa tak wyrazne zmiany jak podniesienia podnozkow, polozenia kierownicy. luzuz linki ptzrpustnicy, opona, czy subtelniejsze jak jakosc/temperatura nawierzchni. Przy TRE silnik reaguje szybciej i bardziej zdecydowanie na otworzenie przepustnic. To bardzo pomaga i roznica jest na tyle duza, ze przy ciasnej nawrotce na ulicy jak jeszcze nialem wylaczane TRE, bylem w powaznych tarapatach stosujac te sama technike, co na placyku. Wtedy zapadla decyzja o zakupie i montazu X-TRE.

Moge programowo ustawic z jakich map ma korzystac na nizszych biegach (z 4,5 czy 6). Na bazie eksperymentow najepiej wydaje sie dzialac dla mnie na mapach z 6tki. Mpy dla biegow 4-6 pozostaja niezmienione, nie jak przy zastosowaniu zwyklego rezystora gdzie motocykl caly czas widzi zapiety 6 bieg.

Smerf: Ja nie czuje sie "gupszy" od mechanika, ktory wlasnorecznie zalozy TRE przepinajac 2 wtyczki na okablowaniu motocykla. To nie jest zadna magia. Tez czasami jak Ty wpadam w pulapke myslac, ze kazdy inny czlowiek zrobi cos lepiej niz ja sam, bo ja sie nie znam. O ile takie myslenie przy modyfikacji przedniego zawieszenia bylo sluszne, to przy TRE juz nie. Nawet pomimo tegp, ze jestem ksztalcony w tej dziedzinie wysoko, to tylko teoretycznie, zlecilem to czlowiekowi, ktory zajmuje sie tylko zawieszeniami w motocyklach. ;-)

( . Y . )

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Ja zrozumiałem czytając temat od początku ze to taka druciarska metoda oszukania kompa jak właśnie wiejski chip tuning. Czego jestem przeciwnikiem.

Teraz po wyjaśnienia sprawa jest prostrza.

Btw
Większość nowych motocykli ma w standardzie mapy zapłonu zmienne przez kierownika zależnie od warunków. Szkoda że DL nie ma jeśli jest to takie proste do zrobienia.

Ogladam Twoje wyczyny na placu z wypiekami na twarzy. Tam musi być widać różnicę w zachwaniu motocykla w dole.

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

No wlasnie chyba mielismy przed oczami inne obrazy, bo rozdzwiek byl spory. :-)

Seria DLi to udane motocykle, ale jednak budzetowe. Nie wiem jak jest w najnowszej serii, bo (z premedytacja) tego nie sledze.

Oj widac i to bardzo.

( . Y . )

Awatar użytkownika
zimny
A

Post autor: zimny »

No dobra, może sobie testowo założę TRE w mojej 650. Tak z ciekawości, bo mnie Pyxis zaintrygowałeś czy w 650 coś to zmienia. Czy w oddawaniu mocy na biegach 1-3 poza samą reakcją na gaz odczuwasz jakieś różnice?

Ja miałem AL2 i faktycznie reakcja na gaz w niej jest taka bardzo wygładzona, bardzo miękka. Mnie to nawet wkurzało trochę... Starsza 650 reaguje żwawiej, bardziej czuć geny SV-ki. Na AL2 gładziej silnik pracował na niskich obrotach.

Moje ex V-Stromy: 650K5, 650AL2,1000K4, 650K5,1000 AL8 -> a teraz ponownie Mniejszość Niemiecka - F800GS ADV -> R1200GS K25 DOHC

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Mi daje bardzo duzo na 1 biegu wlasnie w AL2. Przy ulicznej jezdzie pewnie nie bedzie to jakies spektakularne.

( . Y . )

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Jeździłem SV650 z pierwszej serii i jak DL maly tak nie reaguje to rzeczywiście trzeba poprawić.

Ja po kilku wyjazdach nadal "boję" sie mojego DL1000, a jechalem kiedyś TL1000s - to jest chory psychicznie popi@&doleniec a nie motocykl!
Nie wyobrażam sobie żeby sztormiak miał tak zestrojony silnik. Duży KTMy by wymiękł

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Mam XTRE w swoim 1000 z 2016 ale trudno mi powiedzieć czy i co to daje, bo już taki motek przygarnąłem. Ogarniam. No jest ten 1000 trochę nerwowy i daleko mu do 650, ale jak to się mówi, TTTM .

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

crocos
A1

Post autor: crocos »

ale się narobiło!!! A ja tylko spytałem ;) Zamontowałem ten rezystor nie po to by bić rekordy prędkości czy testować wytrzymałość łańcucha bo na to sa stary jestem ale ze względu na liczne opinie, jakoby silnik z tym pracował równiej w niskim zakresie obrotów na niskich biegach. I mówcie co chcecie ale u mnie różnica jest zauważalna, bo bez tego można zapomnieć np. o płynnym przetoczeniu się przez miasto na dwójce. Ale może wpływ na reakcję silnika na TRE mają również inne czynniki np. zużycie silnika (mam 103000 na blacie). A co do licznika biegów to myślałem, że on może wylicza dany bieg na podstawie stosunku rpm wału korbowego do prędkości motocykla jak to ma miejsce w samochodach bo nie wiem jakie sygnały są dostępne akurat w złączu diagnostycznym...

DL1000 K5

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

To sie nazywa wlasnie dyskusja :-)

( . Y . )

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Wrzuć coś kontrowersyjnego na forum wędkarske albo elektryków.
Będziesz miał ludzi na sumieniu.

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

crocos pisze:A co do licznika biegów to myślałem, że on może wylicza dany bieg na podstawie stosunku rpm wału korbowego do prędkości motocykla jak to ma miejsce w samochodach bo nie wiem jakie sygnały są dostępne akurat w złączu diagnostycznym...
Jest "chamski" czujnik mający tyle pinów ile biegów ( plus masa ) i najzwyczajniej dany bieg zwiera dany pin.
Jest w nim drobna elektronika, która podstawia daną rezystancję pod określony bieg, żeby nie było że cały czas masa wraca.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
KOKOSIK-K1
A1

Post autor: KOKOSIK-K1 »

K--wa ,a ja się zastanawiałem przez 3 sezony po wuj mi jakiś pstryczek po siedzeniem. A TO to ustrojstwo W TAKIM RAZIE.

kokos

delirium
A+B+C

Post autor: delirium »

ostatnimi laty suzuki mialo sporo głupich pomyslów, auto-blip, start-assist, TRE...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Patenty i usprawnienia”