UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
wyświetlacz biegów
Re: wyświetlacz biegów
Masz dodaną bibliotekę OneWire.h czy masz nowy program Arduino (świeży) ?
Tags:
Oj i tu już nie umiem odpowiedzieć...
Kupiłem nowkę NANO. Przy pomocy MkAVR wgrałem wsad DINO i tak zostało. Mam też Arduino zainstalowane. W narzędziach ustawioną płytkę, procesor i port. Informacje o płytce odczytuje.
Być może nie mam właśnie jakieś dodatkowej biblioteki zainstalowanej...

Być może nie mam właśnie jakieś dodatkowej biblioteki zainstalowanej...
O cokolwiek bym nie pytał na forum to dotyczy Suzuki DL650 K5 niebieski (Lak. YC2) 

Jak dopiero zaczynasz i chciałbyś to kontynuować, to IMO daj sobie spokój z językiem arduino i zacznij od razu z językiem C, tak jak Dino.
U niego od razu i z daleka widać dobrą szkołę Kardasia
I ty będziesz mógł z tego korzystać, bo wszystko jest w necie.
Natomiast moduły Arduino są jak najbardziej OK i warto z nich korzystać.
Docelowo pozwoli ci to w przyszłości na korzystanie z wielu innych dostępnych modułów mikroprocesorowych a nie tylko Arduino.
U niego od razu i z daleka widać dobrą szkołę Kardasia

I ty będziesz mógł z tego korzystać, bo wszystko jest w necie.
Natomiast moduły Arduino są jak najbardziej OK i warto z nich korzystać.
Docelowo pozwoli ci to w przyszłości na korzystanie z wielu innych dostępnych modułów mikroprocesorowych a nie tylko Arduino.
kalinago zapewne masz rację, ale ja nie mam zbytnio wiele czasu w życiu by studiować całe C do kilku projektów, ktore raz czy dwa w głowie mi się pojawią w ciągu roku. Arduino mi się spodobało właśnie ze względu na swoją prostotę (tak mi się wydaje) i moduły oraz gotowe projekty ja ten tutaj. Chciałbym jednak umieć podstawy aby nie mieć takich problemów jak teraz i umiał coś sam wyedytować, czy tez za pomocą internetu stworzyć jakiś prosty program na swoje potrzeby. Umieć w części podstawowej to wszystko wykorzystać, a jak coś będzie trudniejszego to z pomocą internetu poradzić sobie z problemem
Na start mam książeczkę (nie wiem czy dobrą) Simona Monka "Arduino dla początkujacych - Podstawy i szkice" i tam też akurat jest co nieco w języku C.

O cokolwiek bym nie pytał na forum to dotyczy Suzuki DL650 K5 niebieski (Lak. YC2) 

Witam
Przejrzałem szybko temat i mam pytanie bo nie miałem nigdy styczności z ARDUINO:
do czego potrzebny jest programator skoro NANO ma port USB, nie jest on do programowania?
Chodzi mi o projekt od DINO.
Przejrzałem szybko temat i mam pytanie bo nie miałem nigdy styczności z ARDUINO:
do czego potrzebny jest programator skoro NANO ma port USB, nie jest on do programowania?
Chodzi mi o projekt od DINO.
do tego aby wgrać oprogramowanie
DL 650 AK7 moja Piękna Suzi
pomoc w okolicach 75-506 (Koszalin)

dodałem plik źródłowy

sosek2 pisze:Bardziej mi chodziło o to czy jeśli nie jedziesz a przełączasz biegi 2-3-4-5-6 bez puszczania sprzęgła czy wyświetla poprawnie biegi, czy jest to zależne od obrotów i prędkości ?ravi pisze: Na luzie wskazuje 0, myłem już motocykl i jeździłem w deszczu i póki co działa bez problemu
Czy widoczność w dzień wskaźnika jest wystarczająca?
Czy błędne wskazania są częste ?
Podbijam pytanie kolegi.
Czy na postoju na przykładzie na skrzyżowaniu wyświetlany jest aktualny bieg? Czy zmiana biegów na postoju jest równiez wyświetlana?
Pozdrawiam
Podbijam pytanie kolegi.
Czy na postoju na przykładzie na skrzyżowaniu wyświetlany jest aktualny bieg? Czy zmiana biegów na postoju jest równiez wyświetlana?
No i mam problem... Przy weryfikacji w arduino IDE wyskakuje mi błąd:

Proszę o poprawkę, bo stoję w miejscu przez toDL650-usuniety_napis_i_wy_wietlanie:1:10: fatal error: DallasTemperature.h: No such file or directory
#include <DallasTemperature.h>
^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
compilation terminated.
exit status 1
DallasTemperature.h: No such file or directory

-
- A+B+C
Nie masz pliku DallasTemperature.h. Może trzeba coś doinstalować?
Komar 2350 -> Shadow 500 -> Yamaha XJ6 Diversion -> DL 650 AL9 -> Burgman 400 -> Kymco AK550 Premium
Kolego udostępnił byś źródło ? bo chciałem pod siebie trochę przerobić
i skompilować pod inny wyświetlacz

źródło w pierwszym poście

-
- AM
Witam serdecznie,
Chciałbym zmienić wyświetlacz na większy 1.3" OLED i chciałbym się dowiedzieć czy coś trzeba zmieniać w oprogramowaniu czy nie, zarówno 0.96" jak i 1.3" mają taką samą rozdzielczość, lub czy można zastosować jakiś większy nie koniecznie OLED, aby wskazywał podane wartości z czujników tak jak to jest zrobione. W jakim programie pisze się taki program żeby to wszystko działało?
Pozdrawiam serdecznie
Chciałbym zmienić wyświetlacz na większy 1.3" OLED i chciałbym się dowiedzieć czy coś trzeba zmieniać w oprogramowaniu czy nie, zarówno 0.96" jak i 1.3" mają taką samą rozdzielczość, lub czy można zastosować jakiś większy nie koniecznie OLED, aby wskazywał podane wartości z czujników tak jak to jest zrobione. W jakim programie pisze się taki program żeby to wszystko działało?
Pozdrawiam serdecznie
Witam.
Uruchomiłem wyświetlacz biegów wg. projektu DINO na biurku. Nie zajmuję się programowaniem, ale ogarnąłem ustawienie rozdzielczości do ekranu jaki posiadam, ustawienie wielkości czcionki i pozycjonowanie, ale chciałbym aby pomiary temperatury i napięcia były z 1 miejscem po przecinku. Jak to zrobić?
Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka
Uruchomiłem wyświetlacz biegów wg. projektu DINO na biurku. Nie zajmuję się programowaniem, ale ogarnąłem ustawienie rozdzielczości do ekranu jaki posiadam, ustawienie wielkości czcionki i pozycjonowanie, ale chciałbym aby pomiary temperatury i napięcia były z 1 miejscem po przecinku. Jak to zrobić?

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka
Metodą prób i błędów udało mi się odpowiednio zmienić program. Jeszcze nie testowane w trakcie jazdy, tylko w garażu. Tak to wygląda.

- Ocena: 5.88235%
Piękna robota! Ładuj akumulator, masz za niskie napięcie.
Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam,
Mariusz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Suzuki V-Strom DL1000 AL9 (2019r.)
Mariusz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Suzuki V-Strom DL1000 AL9 (2019r.)
no ładnie to wygląda
Było : Honda CB500S 1999 -> Suzuki DL650 2006 ABS -> Honda ST1300
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Przetestowałem wyświetlacz podczas jazdy. Zrobiłem jakieś 25km i tak:
- w dzień wyświetlacz nie jest aż tak jasny i wyraźny jak w garażu (na zdjęciu), tzn nie ma problemu z czytelnością (nie było pełnego słońca ale myślę, że da się odczytać wskazania), w przypaku mojego wyświetlacza wygląda to jak cyfry na obrotomierzu za bardzo delikatną mgiełką;
- osoby które nie wiedzą co to jest nie orientują się, że to jest dołożony wyświetlacz, tym bardziej w trakcie jazdy widać tylko wskazania; po prostu wyświetlacz nawet bez obudowy delikatnie zamaskowany w realu wygląda dość estetycznie;
- co do programu to wyświetlanie biegów pozostawiłem wg. niezmienianego programu autora DINO, i mogę powiedzieć, że biegi są rozpoznawane prawidłowo, zdarzyło się na chwilę, że bez zmiany biegu nastąpił przeskok, ale po chwili wróciło do wskazania prawidłowego, podejrzewam jakąś chwilową zmianę naopięcia; Jedyna jak dla mnie wada to dość późna reakcja po zmianie biegu, ale to kwestia ustawienia opóźnień, których nie ruszałem.
- pomiar napięcia i temperatury zrobiłem inaczej z gotowych dostępnych wzorów w necie, zamieniajac algorytmy autora.
Jeżeli ma ktoś trochę czasu, umiejętności i chęci to polecam ten projekt, bo w niewielkich pieniądzach możana mieć bardzo fajny gadżet.
- w dzień wyświetlacz nie jest aż tak jasny i wyraźny jak w garażu (na zdjęciu), tzn nie ma problemu z czytelnością (nie było pełnego słońca ale myślę, że da się odczytać wskazania), w przypaku mojego wyświetlacza wygląda to jak cyfry na obrotomierzu za bardzo delikatną mgiełką;
- osoby które nie wiedzą co to jest nie orientują się, że to jest dołożony wyświetlacz, tym bardziej w trakcie jazdy widać tylko wskazania; po prostu wyświetlacz nawet bez obudowy delikatnie zamaskowany w realu wygląda dość estetycznie;
- co do programu to wyświetlanie biegów pozostawiłem wg. niezmienianego programu autora DINO, i mogę powiedzieć, że biegi są rozpoznawane prawidłowo, zdarzyło się na chwilę, że bez zmiany biegu nastąpił przeskok, ale po chwili wróciło do wskazania prawidłowego, podejrzewam jakąś chwilową zmianę naopięcia; Jedyna jak dla mnie wada to dość późna reakcja po zmianie biegu, ale to kwestia ustawienia opóźnień, których nie ruszałem.
- pomiar napięcia i temperatury zrobiłem inaczej z gotowych dostępnych wzorów w necie, zamieniajac algorytmy autora.
Jeżeli ma ktoś trochę czasu, umiejętności i chęci to polecam ten projekt, bo w niewielkich pieniądzach możana mieć bardzo fajny gadżet.