UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

wyświetlacz biegów

Czyli o wszystkim co związane jest z elektryką
gabar5
AM

Re: wyświetlacz biegów

Post autor: gabar5 »

Masz dodaną bibliotekę OneWire.h czy masz nowy program Arduino (świeży) ?

Tags:

reactor
A1
Kontakt:

Post autor: reactor »

Oj i tu już nie umiem odpowiedzieć... ;) Kupiłem nowkę NANO. Przy pomocy MkAVR wgrałem wsad DINO i tak zostało. Mam też Arduino zainstalowane. W narzędziach ustawioną płytkę, procesor i port. Informacje o płytce odczytuje.

Być może nie mam właśnie jakieś dodatkowej biblioteki zainstalowanej...

O cokolwiek bym nie pytał na forum to dotyczy Suzuki DL650 K5 niebieski (Lak. YC2) 8-)

Awatar użytkownika
kalinago
A2

Post autor: kalinago »

Jak dopiero zaczynasz i chciałbyś to kontynuować, to IMO daj sobie spokój z językiem arduino i zacznij od razu z językiem C, tak jak Dino.
U niego od razu i z daleka widać dobrą szkołę Kardasia ;)
I ty będziesz mógł z tego korzystać, bo wszystko jest w necie.
Natomiast moduły Arduino są jak najbardziej OK i warto z nich korzystać.
Docelowo pozwoli ci to w przyszłości na korzystanie z wielu innych dostępnych modułów mikroprocesorowych a nie tylko Arduino.

reactor
A1
Kontakt:

kalinago zapewne masz rację, ale ja nie mam zbytnio wiele czasu w życiu by studiować całe C do kilku projektów, ktore raz czy dwa w głowie mi się pojawią w ciągu roku. Arduino mi się spodobało właśnie ze względu na swoją prostotę (tak mi się wydaje) i moduły oraz gotowe projekty ja ten tutaj. Chciałbym jednak umieć podstawy aby nie mieć takich problemów jak teraz i umiał coś sam wyedytować, czy tez za pomocą internetu stworzyć jakiś prosty program na swoje potrzeby. Umieć w części podstawowej to wszystko wykorzystać, a jak coś będzie trudniejszego to z pomocą internetu poradzić sobie z problemem ;) Na start mam książeczkę (nie wiem czy dobrą) Simona Monka "Arduino dla początkujacych - Podstawy i szkice" i tam też akurat jest co nieco w języku C.

O cokolwiek bym nie pytał na forum to dotyczy Suzuki DL650 K5 niebieski (Lak. YC2) 8-)

Phantom
AM

Post autor: Phantom »

Witam
Przejrzałem szybko temat i mam pytanie bo nie miałem nigdy styczności z ARDUINO:
do czego potrzebny jest programator skoro NANO ma port USB, nie jest on do programowania?
Chodzi mi o projekt od DINO.

Awatar użytkownika
DINO
A+B
Kontakt:

Post autor: DINO »

do tego aby wgrać oprogramowanie

DL 650 AK7 moja Piękna Suzi :D
pomoc w okolicach 75-506 (Koszalin)

Awatar użytkownika
DINO
A+B
Kontakt:

dodałem plik źródłowy

KrisObcy
AM

Post autor: KrisObcy »

sosek2 pisze:
ravi pisze: Na luzie wskazuje 0, myłem już motocykl i jeździłem w deszczu i póki co działa bez problemu :)
Bardziej mi chodziło o to czy jeśli nie jedziesz a przełączasz biegi 2-3-4-5-6 bez puszczania sprzęgła czy wyświetla poprawnie biegi, czy jest to zależne od obrotów i prędkości ?

Czy widoczność w dzień wskaźnika jest wystarczająca?

Czy błędne wskazania są częste ?

Podbijam pytanie kolegi.
Czy na postoju na przykładzie na skrzyżowaniu wyświetlany jest aktualny bieg? Czy zmiana biegów na postoju jest równiez wyświetlana?

Pozdrawiam

KrisObcy
AM

Post autor: KrisObcy »

Podbijam pytanie kolegi.
Czy na postoju na przykładzie na skrzyżowaniu wyświetlany jest aktualny bieg? Czy zmiana biegów na postoju jest równiez wyświetlana?

reactor
A1
Kontakt:

No i mam problem... Przy weryfikacji w arduino IDE wyskakuje mi błąd:
DL650-usuniety_napis_i_wy_wietlanie:1:10: fatal error: DallasTemperature.h: No such file or directory
#include <DallasTemperature.h>
^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
compilation terminated.
exit status 1
DallasTemperature.h: No such file or directory
Proszę o poprawkę, bo stoję w miejscu przez to :(

kaloryferarz
A+B+C

Post autor: kaloryferarz »

Nie masz pliku DallasTemperature.h. Może trzeba coś doinstalować?

Komar 2350 -> Shadow 500 -> Yamaha XJ6 Diversion -> DL 650 AL9 -> Burgman 400 -> Kymco AK550 Premium

saba255
AM

Post autor: saba255 »

Kolego udostępnił byś źródło ? bo chciałem pod siebie trochę przerobić :) i skompilować pod inny wyświetlacz

Awatar użytkownika
DINO
A+B
Kontakt:

źródło w pierwszym poście

Rastaman262
AM

Post autor: Rastaman262 »

Witam serdecznie,
Chciałbym zmienić wyświetlacz na większy 1.3" OLED i chciałbym się dowiedzieć czy coś trzeba zmieniać w oprogramowaniu czy nie, zarówno 0.96" jak i 1.3" mają taką samą rozdzielczość, lub czy można zastosować jakiś większy nie koniecznie OLED, aby wskazywał podane wartości z czujników tak jak to jest zrobione. W jakim programie pisze się taki program żeby to wszystko działało?
Pozdrawiam serdecznie

tktomek
AM

Post autor: tktomek »

Witam.
Uruchomiłem wyświetlacz biegów wg. projektu DINO na biurku. Nie zajmuję się programowaniem, ale ogarnąłem ustawienie rozdzielczości do ekranu jaki posiadam, ustawienie wielkości czcionki i pozycjonowanie, ale chciałbym aby pomiary temperatury i napięcia były z 1 miejscem po przecinku. Jak to zrobić?Obrazek

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

tktomek
AM

Metodą prób i błędów udało mi się odpowiednio zmienić program. Jeszcze nie testowane w trakcie jazdy, tylko w garażu. Tak to wygląda.Obrazek
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
Colto
A+B

Post autor: Colto »

Piękna robota! Ładuj akumulator, masz za niskie napięcie.

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam,

Mariusz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Suzuki V-Strom DL1000 AL9 (2019r.)

Awatar użytkownika
macias320
A

Post autor: macias320 »

no ładnie to wygląda

Było : Honda CB500S 1999 -> Suzuki DL650 2006 ABS -> Honda ST1300

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Post autor: Smerfciamajda »

Super, podziwiam !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

tktomek
AM

Przetestowałem wyświetlacz podczas jazdy. Zrobiłem jakieś 25km i tak:
- w dzień wyświetlacz nie jest aż tak jasny i wyraźny jak w garażu (na zdjęciu), tzn nie ma problemu z czytelnością (nie było pełnego słońca ale myślę, że da się odczytać wskazania), w przypaku mojego wyświetlacza wygląda to jak cyfry na obrotomierzu za bardzo delikatną mgiełką;
- osoby które nie wiedzą co to jest nie orientują się, że to jest dołożony wyświetlacz, tym bardziej w trakcie jazdy widać tylko wskazania; po prostu wyświetlacz nawet bez obudowy delikatnie zamaskowany w realu wygląda dość estetycznie;
- co do programu to wyświetlanie biegów pozostawiłem wg. niezmienianego programu autora DINO, i mogę powiedzieć, że biegi są rozpoznawane prawidłowo, zdarzyło się na chwilę, że bez zmiany biegu nastąpił przeskok, ale po chwili wróciło do wskazania prawidłowego, podejrzewam jakąś chwilową zmianę naopięcia; Jedyna jak dla mnie wada to dość późna reakcja po zmianie biegu, ale to kwestia ustawienia opóźnień, których nie ruszałem.
- pomiar napięcia i temperatury zrobiłem inaczej z gotowych dostępnych wzorów w necie, zamieniajac algorytmy autora.

Jeżeli ma ktoś trochę czasu, umiejętności i chęci to polecam ten projekt, bo w niewielkich pieniądzach możana mieć bardzo fajny gadżet.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat elektryczny”