DL650 L8 2018 cięknace lagi

Sie popsuło.. I co teraz?
Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Re: DL650 L8 2018 cięknace lagi

Post autor: Iżu »

motokras pisze:Iżu...
gwarantem jest Suzuki Motor Poland a nie ASO... ale to pewnie wyczytałes w książeczce gwarancyjnej ;)
my jako ASO nie mamy uprawnien aby samemu decydowac o zasadności naprawy gwarancujnej... od tegop jest dział techniczny. my jestesmy na pierwszy "strzał" od niezadowolnego klienta... niestety :)
Dlatego napisałem że gwarancja w Suzuki Polska to fikcja.
Powiedz mi dlaczego w takim razie taka firma jak Honda (krakowski dealer "Honda Arher") nie robiła problemów gdy klient zgłosił wadliwą oponę z mikropęknięciami ? dlaczego nie robiono także problemów, gdy kolejny motocyklista stwierdził iż na szprychach w jego tylnym kole motocykla Honda CRF1000L Africa Twinpowstał rdzawy nalot ? Nikt tu nie zadawał durnych pytań w stylu "czy Pan jeździł po terenie ? ", tylko bez problemów wymieniono wadliwą oponę, a także w drugim przypadku CAŁE - KOMPLETNE tylne koło wraz z nową oponą i tarczą hamulcową (byłem akurat świadkiem tej naprawy).
To jest właśnie ta różnica między Suzuki Motor Poland a Honda Motor Europe Limited Oddział w Polsce !

Iżu

Awatar użytkownika
Maarcel
A+B

Post autor: Maarcel »

Iżu - instrukcja obsługi zaleca jazdę z obiema rękoma na kierownicy ;)

Suzuki DL 650 V-Strom 2012

CEKES
AM

Post autor: CEKES »

Gwarantem opon nie jest Suzuki Motor Poland bo nie jest ich producentem ,u mnie w serwisie jednej z marek samochodowych w takich przypadkach wysyła się oponę do odpowiedniego przedstawiciela na Polskę danej marki, oczywiście trwa to 2-3 tygodni zanim odpowiedzą i jak uznają oponę na gwarancji dopłacasz do nowej w zależność od zużycia

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Post autor: Antyks »

Przestańcie zaśmiecać wątek lub otwórzcie własny w temacie oceny ASO - a o ile się nie mylę taki już istnieje.
I o ile mnie pamięć nie myli , zamieszczone są tam uwagi jak w tych postach.
Moim zdaniem ocena całego ASO i serwisu z racji jednej odmowy i wrzucanie informacji gdzie się da, jak się da i kiedy się da - to trochę nie ok. Na 150 serwisujących - jest 5 niezadowolonych . Świadczy to o całym ASO? A może świadczy to także o marudzących - bo bywa, że nie potrafią czasami wykłócić się o swoje i napisać jednego głupiego pisma z odwołaniem i wysłać go poleconym do centrali ?
Temat jest poświęcony cieknącym lagom i jeżeli macie takie doświadczenia z ASO - założyciel wątku będzie bardzo wdzięczny.
Proponuję utworzyć wątek "Off - topic " w dziale "O wszystkim i o niczym" i tam pisać sobie do woli co boli, gryzie, skwierczy itd.
Oczywiście jeżeli będę musiał sam utworze tam taki wątek - i będę wrzucał tam wszystkie treści offowe.
A teraz powróćmy do tematu lag.
@Lord
Daj znać jak podeszło do tego ASO - bo sam jestem ciekawy....

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Antyks pisze:Przestańcie zaśmiecać wątek lub otwórzcie własny w temacie oceny ASO - a o ile się nie mylę taki już istnieje.
I o ile mnie pamięć nie myli , zamieszczone są tam uwagi jak w tych postach.
Moim zdaniem ocena całego ASO i serwisu z racji jednej odmowy i wrzucanie informacji gdzie się da, jak się da i kiedy się da - to trochę nie ok. Na 150 serwisujących - jest 5 niezadowolonych . Świadczy to o całym ASO? A może świadczy to także o marudzących - bo bywa, że nie potrafią czasami wykłócić się o swoje i napisać jednego głupiego pisma z odwołaniem i wysłać go poleconym do centrali ?
Temat jest poświęcony cieknącym lagom i jeżeli macie takie doświadczenia z ASO - założyciel wątku będzie bardzo wdzięczny.
Proponuję utworzyć wątek "Off - topic " w dziale "O wszystkim i o niczym" i tam pisać sobie do woli co boli, gryzie, skwierczy itd.
Oczywiście jeżeli będę musiał sam utworze tam taki wątek - i będę wrzucał tam wszystkie treści offowe.
A teraz powróćmy do tematu lag.
@Lord
Daj znać jak podeszło do tego ASO - bo sam jestem ciekawy....
Antyks temat wątku dotyczy awarii motocykla Suzuki, a więc także ASO Suzuki więc wyluzuj, a Twoja statystyka jakoby na 150 serwisujących 5-ciu jest niezadowolonych pochodzi niby skąd ? z Twoich przemyśleń, a może masz dostęp do jakiś statystyk awaryjności sprzętów na których jeździmy ?
Pisałem już na temat mojej opony do Suzuki Polska a w odpowiedzi dealer mnie straszył sądem, może więc Ty jako administrator tego forum i osoba znająca hierarchów Suzuki pomoże w rozwiązaniu problemu ?
Jedyne co mi obecnie pozostaje to rozdmuchanie tematu, może jak im odejdzie paru klientów do konkurencji to zmienią podejście i przestaną mieć ich w d....

Pozdrówko

Iżu

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

@Iżu - wątek dotyczy cieknących lag - co jest zawarte w temacie wątku.
O ile pamiętam @Antyks doradzał jak i gdzie napisać odwołanie i o ile pamiętam (ale tu mogę się mylić a szukać mi się nie chce - być może było to napisane na SB) @Antyks podpowiadał Ci jak napisać odwołanie do centrali a to właśnie Ty stwierdziłeś, że sprawę olejesz.

To było OT, wiecej OT w tym temacie nie napiszę.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

CEKES pisze:Gwarantem opon nie jest Suzuki Motor Poland bo nie jest ich producentem ,u mnie w serwisie jednej z marek samochodowych w takich przypadkach wysyła się oponę do odpowiedniego przedstawiciela na Polskę danej marki, oczywiście trwa to 2-3 tygodni zanim odpowiedzą i jak uznają oponę na gwarancji dopłacasz do nowej w zależność od zużycia
jeśli kupujemy pojazd w którym wadliwa okazuje się opona, to obowiązkiem dealera u którego go kupiliśmy jest rozwiązanie problemu i to on powinien zapewnić nam pomoc w takich przypadkach, tyle i tylko tyle, ale przecież najłatwiej wziąć nasze ciężko zarobione pieniądze, przed zakupem obiecywać.. a później mieć klienta gdzieś !
W Suzuki Rider nawet nie podjęli tematu ewentualnego partycypowania w kosztach wymiany opony, nie bo nie
Wystarczy przejrzeć inne wątki o awariach naszych motocykli i niestety kolorowo nie jest :shock:

Iżu

Awatar użytkownika
novy
A+B

Post autor: novy »

Na temat panowie, nie róbcie bałaganu.

DL650 K5 Blue

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Post autor: Antyks »

Spoko, za pół godziny będę w domu i przeniose co nie dotyczy wątku w odpowiednie do tego miejsce

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Post autor: Lord »

Tak jak pisałem na wieści trzeba poczekać do 29-10-2018 bo wtedy oddam moto do serwisu. Obecnie stoi sobie w garażu i czeka i na razie nic więcej nie cieknie. Niemniej jednak i tak zamierzał lagi dać do weryfikacji a potem będziemy się martwić jak to będzie rozliczane gwarancja czy nie. Dzisiaj rano dzwoniłem do ASO i przedstawiłem swoje stanowisko, ale rozumiem że sami muszą to obejrzeć upewnić się że nie ma tam żadnych śladów np szkody, uderzenia itp. Taże watek odnowię pod koniec października. Ciśnienie mi zeszło więc podchodzę na tą chwilę do tego bez emocji. Czas pokaże co dalej.

Voge 900 DSX / Husqvarna 901 Expedition

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Post autor: Lord »

Oddałem dzisiaj moto do serwisu i Pan w serwisie z rozbrajjąca sczeroscią, że jest im przykro ale zrobia mi usczelniacze lag na gwarancji. Czyli znowu zapunktowali u mnie na duzy plus :) I jescze dzisaj odbieram :)

Voge 900 DSX / Husqvarna 901 Expedition

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

No to @Iżu będzie chyba zawiedziony.

Za to kolejny plusik dla serwisu.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
raduch85
A+B

Post autor: raduch85 »

No to +10 do respect dla sewisu i SMP

Yamaha Diversion 600--> Yamaha FZS600 --> V-Strom 1000XT AL8

Awatar użytkownika
trombel
A+B

Post autor: trombel »

Przeszukałem 'Warsztat' ale nie znalazłem satysfakcjonujących porad. Postanowiłem podpiąć się do tego tematu niż zakładać nowy bo meritum sprawy to cieknąca laga. Zauważyłem dziś po krótkiej przejażdżce do sklepu mokrą lewą lagę. Foto wrzucam poniżej. Druga jest suchutka. Jazda po czarnym, w dziury nie wpadałem. Podejrzewam, że usterka odziedziczona po poprzedniku bo moto mam od 1,5 miecha, a przy zakupie widocznie nie zauważyłem. Powiedzcie proszę co należy począć. Zapewne wymienić uszczelniacze. Jak to się odbywa? Ogarnę temat samemu czy konieczna jest wizyta u mechaniora? Wybaczcie może zbyt tendencyjne pytania ale moto pierwsze, a ja z mechaniką za Pan brat raczej nie jestem. Grubsze rozbieranie motocykla na części mnie przeraża dlatego wolę oddać do mechanika, no chyba, że da się to zrobić jakoś mało inwazyjnie? Bo jeśli trzeba rozkręcić pół przodu motonga to od razu zadzwonię do mojego machera ;) Będę wdzięczny za jakieś info w tym aspekcie. Czyli co potrzeba kupić, jakie koszta, ewentualnie ile mechaniory za to wołają itp.
Załączniki
20210409_213902.jpg
20210409_213902.jpg (718.65 KiB) Przejrzano 2633 razy

Suzuki DL 1050 V-STROM XT RCM1 Metallic Steel Grey

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Trzeba rozkręcić trochę żeby zdjąć lagi, bez zdjecia i ich rozebrania nie wymienisz uszczelniaczy.
Aczkolwiek bywa, że jakiś syf podejdzie pod wargę uszczelniacza i ciekniey, a jak to oczyścisz ( szukaj na youtube pod haslem seal mate) to może jeszcze pojeździć sporo.
Ocena: 5.88235%

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
trombel
A+B

Dzięki za podpowiedź. Obczaiłem film na YT tak więc z grubsza już wiem z czym się to je.

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Coś podobnego można wykonać np z bańki po płynie do spryskiwaczy

Zobacz też na opis kolegi
https://www.motostforky.pl/2019/05/12/s ... iek-z-lag/
Ocena: 11.76471%

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
trombel
A+B

Niezły patent. Wypróbuję

michau
A2

Post autor: michau »

trombel pisze:Niezły patent. Wypróbuję
Działa. Robiłem już dwa razy.

Awatar użytkownika
trombel
A+B

Wygląda na to, że problem zażegnany. Było w środku trochę białych paprochów. Zobaczymy jak się spisze gdy wyjadę na drogę ale póki co po pompowaniu amorami laga suchutka.

@Struna jeszcze raz dzięki za podsunięcie rozwiązania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”