Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

BMW R1250 GS Adventure

Miejsce do pogaduszek i dzielenia się doświadczeniem o motocyklach innych niż V-Strom.
Awatar użytkownika
QraC
A+B+C
Kontakt:

Re: BMW R1250 GS Adventure

Post autor: QraC »

Tylko ile tych nowych GSów, KTMów czy Multistrad zobaczy te Mongolskie bezdroża ?

Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure

Ride Through Life

Awatar użytkownika
matt28
A

Post autor: matt28 »

Miałem okazję jeździć GS-em, około 2 lata temu rozważałem wymianę mojego Crosstourera na BMW. Zachwyciło mnie zawieszenie (Crossturer wypada tutaj archaicznie w bezpośrednim porównaniu). Fajna, zaawansowana elektronika. Porównując silniki - V4 Hondy jest dużo lepsze. Ostatecznie nie zdecydowałem się na wymianę i pozostałem przy obecnym motocyklu.
Natomiast porównując DL1050 i GS1250 (jeździłem również DL-em), można odnieść wrażenie że oba motory kompletnie inna klasa motocykli.
Z całym szacunkiem dla Suzuki, ale 1050 to jakościowa przepaść w porównaniu do BMW 1250GS.

Old, grumpy man na DL-u 800

lukas76
A+B+C+D+E+T

Post autor: lukas76 »

matt28 pisze:
19 kwie 2023, 20:45
Miałem okazję jeździć GS-em, około 2 lata temu rozważałem wymianę mojego Crosstourera na BMW. Zachwyciło mnie zawieszenie (Crossturer wypada tutaj archaicznie w bezpośrednim porównaniu). Fajna, zaawansowana elektronika. Porównując silniki - V4 Hondy jest dużo lepsze. Ostatecznie nie zdecydowałem się na wymianę i pozostałem przy obecnym motocyklu.
Natomiast porównując DL1050 i GS1250 (jeździłem również DL-em), można odnieść wrażenie że oba motory kompletnie inna klasa motocykli.
Z całym szacunkiem dla Suzuki, ale 1050 to jakościowa przepaść w porównaniu do BMW 1250GS.
No bo Suzuki to taki solidny budżetowy motocykl i nie można go porównywać do motocykli premium jak BMW. To tak jakbyś porównał nie wiem Skodę Octavię do BMW 530, no przepaść. Zmieniło się jeszcze coś w ostatnich latach że marki premium drożeją wolniej niż segment b. Patrz Fiat tipo :lol: (ponad 100 tyś)

delirium
A+B+C

Post autor: delirium »

QraC pisze:
19 kwie 2023, 20:44
Tylko ile tych nowych GSów, KTMów czy Multistrad zobaczy te Mongolskie bezdroża ?
no własnie dlateego nie zobaczy 8-)

Zobacza te bezdroża natomiast Afryki Twin, Tenery, V-Stromy czy nawe Royal Enfieldy :D

delirium
A+B+C

matt28 pisze:
zdefiniuj "jakość" :roll:

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Post autor: Lord »

delirium pisze:
19 kwie 2023, 21:33
QraC pisze:

Zobacza te bezdroża natomiast Afryki Twin, Tenery, V-Stromy czy nawe Royal Enfieldy :D
Nie daj boże kupię BMW to moje zobaczy nie tylko te bezdroża :)

Voge 900 DSX / Husqvarna 901 Expedition

delirium
A+B+C

Lord pisze:
19 kwie 2023, 21:46
delirium pisze:
19 kwie 2023, 21:33
QraC pisze:

Nie daj boże kupię BMW to moje zobaczy nie tylko te bezdroża :)
byle tylko nie z poziomu lawety :lol:

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Post autor: Lord »

Do tej pory jeszcze nigdy mi się tak nie udało myślę ze czuwa na de mną jeden z wielu bogów podróży, a po zatem nawet gdyby, to mówią raz się żyje... Bo to droga jest celem... :) Bo nie ważne jak umrzesz, bo liczy się jak żyjesz

Voge 900 DSX / Husqvarna 901 Expedition

Xj6
A+B

Post autor: Xj6 »

matt28 pisze:
No i za te różnice musisz dopłacić te min. 3 dyszki.

Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT

prostyelektryk
A1

Post autor: prostyelektryk »

Właśnie o tym pisałem, że dopłacić trzeba mniej, zbyt mało.
Różnica w cenie między podstawowym nowym v-stromem 1050 a podstawowym nowym GS-em to 12.500 PLN.
68900 vs 81.400 PLN

Xj6
A+B

No właśnie nie. Podstawowy v strom 1050 ma więcej "bajerów" niż podstawowy gs 1250. V strom 1050 z 2023 r. ma wyposażenie wersji 1050Xt z 2022 r. plus quickshifter, TFT, PEŁNĄ (3 parametry z przodu i 2 z tyłu - to też miał 1050XT) manualną regulację zawieszeń.
A w BMW gs 1250: Wyposażenie standardowe:

Kolorowy wyświetlacz TFT z zestawem Connectivity
DTC (Dynamiczna kontrola trakcji)
Integralny ABS Pro (ABS zoptymalizowany pod kątem pochylenia)
3 tryby jazdy (ECO, Rain i Road)
HSC (asystent zatrzymania)
Inteligentne połączenie alarmowe ECALL
Gniazdo zasilania USB

Dochodzi tu jeszcze manualna regulacja zawieszeń, ale w podstawowym zakresie (po jednym parametrze). To wszystko plus jeszcze kilka innych bajerów ma 1050 z 2023 r. (np. ważenie "ładunku" i dostosowanie siły działania ABS do obciążenia, asystent zjazdu ze wzniesienia, dodatkowe gniazdo zapalniczki pod siedzeniem, TEMPOMAT, pełne oświetlenie LED).
Z tego powodu nie wiedziałem nigdy gsa w podstawowej wersji. Każdy kupuje z jakimś dodatkiem, który znacznie podraża zakup. Poza tym to, kto, kto chce mieć gsa, odkupi później golasa albo w jakiej cenie???

Na stronie BMW jest od dawna taka informacja:
*Ze względu na aktualną sytuację zaopatrzeniową dot. półprzewodników nie możemy obecnie zaoferować tego modelu z reflektorem LED. Zamiast tego tymczasowo dostarczymy Ci motocykl ze sprawdzonym reflektorem halogenowym. Gdy tylko sytuacja zaopatrzeniowa powróci do normy, na życzenie możemy przezbroić Twój motocykl u Twojego dealera, oferując atrakcyjną cenowo opcję doposażenia go w reflektor LED. Prosimy o wyrozumiałość. W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt.

Jak z tego wynika, nawet w najdroższej wersji nie kupisz teraz oświetlenia ledowego z przodu. Mogą Ci kiedyś dołożyć, jak im za to dopłacisz. Z tego wynika, że teraz gsy idą z halogenami do nabywcy. Może się coś zmieniło, a strona nieaktualna, choć BMW bym o to nie posądzał.
Dilerzy wystawiają 1050 z 2023 r. na Otomoto za 66900.

lukas76
A+B+C+D+E+T

Nic nie musisz dopłacić do LED, wejdź sobie na forum bmw a nie wymyślaj. Mają poślizg z oświetleniem i nie mogą się odrobić, średnio 3 miesiące czek się na leda

cichy
A1

Post autor: cichy »

Nie wiem co to za wiadomości z tym LED. Motocykl zamówiłem we wrześniu i w marcu odebrałem z lampą LED.

V-Stroma 1000 XT miałem 4 lata i uważam, że jest to świetny motocykl - szczególnie za ówczesną cenę. Niestety moim zdaniem na gorszej drodze czy w kiepskich warunkach pogodowych GSem jedzie się po prostu dużo lepiej.

V-Strom 1000 XT 2017

lukas76
A+B+C+D+E+T

cichy pisze:
20 kwie 2023, 09:41
Nie wiem co to za wiadomości z tym LED. Motocykl zamówiłem we wrześniu i w marcu odebrałem z lampą
Może już się normuje sytuacja

Xj6
A+B

lukas76 pisze:
20 kwie 2023, 09:37
Nic nie musisz dopłacić do LED, wejdź sobie na forum bmw a nie wymyślaj. Mają poślizg z oświetleniem i nie mogą się odrobić, średnio 3 miesiące czek się na leda
Kolego czy Ty jesteś poważny? Co wymyślam jak informacja o dopłacie do leda wynika wprost z cytowanego przeze mnie zapisu ze strony BMW Motorrad? Co wymyślam? Samo BMW tak napisało.

Poza tym zobaczcie w wyposażenie dodatkowe:
Wyposażenie specjalne

Dynamic ESA (elektronicznie regulowane podwozie z kompensacją obciążenia i automatycznym trybem tłumienia)
Ogrzewane siedzenie (kierowca i pasażer)
Pakiet oświetleniowy (zawierający np. adaptacyjne doświetlenie zakrętu oraz Cruising Light)
Dodatkowe reflektory diodowe
Pakiet Enduro (zawierający np. pałąki ochrony silnika oraz podwyższenie kierownicy)
Pakiety części frezowanych Option 719
Sportowy tłumik
Tryby jazdy Pro z dodatkowymi trybami jazdy (Dynamic, Dynamic Pro, Enduro i Enduro Pro) oraz preselekcją trybów jazdy (indywidualizacja liczby możliwych do wyboru trybów), automatycznym wspomaganiem ruszania na wzniesieniach HSC Pro, automatycznym asystentem hamowania DBC oraz kontrolą momentu obrotowego hamowania silnika MSR
Warianty stylów Rallye i Style Triple

Wynika z tego, że wersja golas gsa nie ma nawet asystenta ruszania na wzniesieniach i sprzęgła antyhoppingowego, które 1050 z 2023 r. ma w standardzie za 66900. Tu mogę się mylić, niech się wypowie ktoś kto zna się lepiej, ale dla mnie kontrola momentu obrotowego hamowania silnika to pewnie sprzęgło antyhoppinowe w nazewnictwie BMW.

EDIT:
Sprawdziłem. Ów MSR to sprzęgło antyhoppingowe. Żeby je mieć w GSie, trzeba dokupić łącznie pakiety za 10999 zł... Inaczej nie da się. Ale po co je mieć, nie? Silnik 1254 cm3, potężny moment hamujący i motocykl premium golas bez sprzęgła antyhoppingowego...
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2023, 10:20 przez Xj6, łącznie zmieniany 1 raz.

Xj6
A+B

lukas76 pisze:
20 kwie 2023, 09:45
cichy pisze:
20 kwie 2023, 09:41
Nie wiem co to za wiadomości z tym LED. Motocykl zamówiłem we wrześniu i w marcu odebrałem z lampą
Może już się normuje sytuacja
może się normuje. Nie wiem. Jak od zamówienia do odbioru minęło 6 mcy to może i dali z ledem. Ale taka info nadal na ich stronie jest. A że ja nie jestem zainteresowany zakupem, to polegam tylko na tym co na stronie, a nie np. na danych od dilera, kt ma podgląd w system i wie czy i kiedy będzie można dostać moto z ledem.

Xj6
A+B

Jak już koledzy tak ciśniecie o tej lepszości gsa w wersji golas, to zobaczcie na zdjęcie ze strony BWM. Golas ma zaciski noname'y z przodu. W tej wersji nie ma już pięknych złotych zacisków Brembo. Ciekawe czy te zwykłe też się tak świetnie sprawują jak wychwalane w każdym teście pod niebo Brembo? Bo Nissiny w 1050 są w standardzie i nie znalazłem jednej krytycznej uwagi do nich, wręcz piszę się o nich, że są mocarne.

I tak se możemy wyliczać, przerzucać. Tylko po co? Udowadnianie na siłę, że golas BMW jest lepszy od 1050 jest bezzasadne. Wiadomo, że gs w zakresie średnich ocen użyteczności, mocy silnika wypadnie lepiej. Ale trzeba wziąć pod uwagę, że w testach nie testują golasa za 81400 tylko najczęściej bardzo doposażone wersje z wieloma bajerami w cenie znacznie powyżej 100000. To wpływa na całokształt oceny.

Panowie, są motocykle lepiej i gorzej oceniane, mimo że są w tej samej kategorii np. adventure. Obejrzyjcie sobie test Multistrady v4 na Youtubie zrobiony przez redaktora naczelnego Świata Motocykli. Jak wam tak zależy na mocy silnika, uciągu z dołu, to popatrzcie jak to jeździ, jak to się wkręca na obroty, a i użyteczność w kategorii adventure niczego sobie. Można doposażyć w kufry, bajerów elektronicznych do wyboru do koloru. Moc 170 km, moment 125, waga 235 z paliwem, marka premium. Cena: 93000 zł "golas". To tylko 12000 więcej od "golasa" GSa.

lukas76
A+B+C+D+E+T

Napisałeś że w najdroższej wersji nie kupisz z lampą led może kiedyś Ci założą jak dopłacisz. To jest bzdura, kupujesz najdroższą wersję to masz lampę led którą mogą ci dołożyć w późniejszym terminie. Jedź do bmw i się zapytaj nic nie.musisz dopłacać

lukas76
A+B+C+D+E+T

Stary ja.wiem że ty chcesz na siłę udowodnić wyższość dl nad GS, bo w standardzie dostajesz więcej. Tylko ten standard się różni jakością. Dopłata do navi w daci sandero będzie tańsza niż w bmw 750, może dla Ciebie to samo, może w sandero jest w standardzie a w bmw 750 trzeba dopłacić dlatego sandero jest lepsze, w sumie tu i tu dojedziesz do celu i to i to ma 4 kółka.

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

Za golasem z BMW dalej przemawia mocniejszy silnik. Dalej przemawia cała 'inżynieria' wkoło - wyważenie, środek ciężkości, ergonomia itp itd.

Więc tak jak mówisz - dalej możemy się o to przepychać ale niestety - Suzuki to nie jest ten sam poziom. Nie są to złe motocykle. Do DLa 1000 ich największą zaletą była relacja cena/jakość. Ale teraz przy obecnej cenie? Sorry but no.
Ocena: 5.88235%

Kymco Downtown 350i

ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle niesłuszne (czyli nie V-strom)”